Bursaspor'a 2007-2008 sezonunda Ali Karasu yönetiminde, teknik direktör Bülent Korkmaz'ın isteğiyle transfer edilen Zambiyalı futbolcu Mbesuma 1 yıl kulüpte kaldıktan sonra istenilen performansı gösteremediği gerekçesiyle dönemin başkanı İbrahim Yazıcı yönetimince sözleşmesi karşılıklı olarak feshedildi. Bunun ardından ise Porstsmouth kulübü ile Bursaspor kulübü arasında yetiştirme tazminatı ile ilgili anlaşmazlık çıktı. Ödenmesi gereken parada değişiklik yapan İngiliz kulübü, önce 500 bin Pound, daha sonra ise farklı rakamlar talep etti.

DAVALIK OLDULAR

Portsmouth kulübü ile Bursaspor kulübü arasında yaşanan ihtilaf mahkemeye taşındı. Porstsmouth, yeşil beyazlı kulübü şikayet edince anlaşmazlık FIFA'lık oldu. Dava sırasında Portsmouth kulübünün kayyuma devredilmesi ise işleri çıkmaza soktu. Dosyanın uzun süre rafa kaldırılması ve İngiliz kulübünde muhatap bulunmaması nedeniyle, Bursaspor yönetimi 2010 yılına kadar konunun üzerine gitmedi.

FAİZİYLE 358 BİN EURO ÖDENDİ

2010 yılında Türkiye'de UEFA kulüp lisans sisteminin devreye girmesiyle, lisans belgesi alabilmek için ihtilaflı dosya sayısını bitirmek isteyen Bursaspor kulübünün karşısına Mbesuma dosyası yeniden çıktı. Yeşil beyazlı kulüp, Portsmouth kulübüyle yeniden masaya oturarak faizleriyle birlikte 358 bin Euro bedel ödeyip kulüp lisans belgesini aldı. Ancak 358 bin Euro'nun ödenmesi UEFA için yeterli olmadı.

DİSİPLİN MÜFETTİŞLERİ AFFETMEDİ

2011 yılında kurulan UEFA disiplin kurulu ise alacağın geç ödendiğini belirterek, Bursaspor'a 200 bin Euro para ceza ve 1 yıl UEFA Avrupa Kupaları'ndan men cezası aldı. Kulübün mali şartlarının iyi olması nedeniyle bu ceza 3 yıl süreyle ertelendi. Bu kararın ardından UEFA Disiplin Müfettişi tarafından Tahkim Kurulu'na müracaat edildi. Bu itirazın ardından Bursaspor Kulübü de 200 bin Euro'luk ceza için temyize gitti. UEFA Tahkim Komitesi dün Bursaspor'un itirazı olan 200 bin Euro'luk cezayı ertelerken, Disiplin Müfettişliği'nin itirazını da kabul etti ve '4 sezon içinde katılacağı ilk UEFA Avrupa Kupaları'ndan ihraç' cezasını yeniden verdi.

CAS'A GİDİLECEK

Kararın ardından Bursaspor Yönetim Kurulu Üyeleri Özlüce Tesisleri'nde toplantıya girdi. Bursaspor hukukçularının konuyu CAS'a taşıyacağı belirtildi. CAS sürecinin 1 hafta 10 günü bulabileceği ifade edildi. Öte yandan Avrupa Kupaları kura çekimine kadar karar verilirse, Türkiye Futbol Federasyonu'nun mevcut duruma göre listeyi yeniden gönderip Avrupa Kupaları'na katılacak takımlarda değişiklik yapabileceği belirtildi.


EK(İA/Aİ)