Ziraat Türkiye Kupası'na 3'üncü turdan katılan Bursaspor, sahasında Şanlıurfaspor'u 4-1 ile eleyerek kupaya başladı. 4'üncü turda deplasmanda Bugsaşspor'u uzatmada 2-0'lık skorla eleyen Bursaspor, tarafsız sahada oynanan çeyrek final maçında da Sivasspor'u 4-1 yenerek yarı finale yükseldi. İzmir Atatürk Stadı'nda oynanan yarı final karşılaşmasında Eskişehirspor'u 3-0 mağlup eden Bursaspor, bu sezon 50'incisi yapılan Ziraat Türkiye Kupası'nda 20 yıl sonra finale adını yazdırmış oldu.

Süper Final Avrupa Grubu'nu da zirvede tamamlayan Bursaspor'da, gözler yarın Ankara 19 Mayıs Stadı'nda Fenerbahçe ile oynanacak Ziraat Türkiye Kupası finaline çevrildi.

İLK KUPA 1986'DA

Bursaspor, Ziraat Türkiye Kupası'nı 1986'da finalde Altay'ı yenerek müzesine götürme başarısı gösterirken, 1970-71, 1973-74 ve 1991-92 sezonlarında da final oynadı. Ocak 2009'dan bu yana Bursaspor'un teknik direktörlüğünü yürüten Ertuğrul Sağlam, futbolculuk döneminde 1997-1998 sezonunda Beşiktaş forması ile Ziraat Türkiye Kupası'nı kazandı.

20 YIL SONRA FİNAL

Bursaspor 20 yıl sonra Ziraat Türkiye Kupası'nda finale çıkma başarısı gösterdi. 1991-92 sezonunda oynanan Türkiye Kupası finali Bursaspor tarihinin en hüzünlü finali oldu. Trabzonspor ile finalde karşılaşan yeşil beyazlılar Bursa'da oynanan ilk karşılaşmayı 3-0 kazanırken deplasmanda rakibine 5-1 yenilerek kupaya veda etti.

FENERBAHÇE İLE 14'ÜNCÜ RANDEVU

Bursaspor ile Fenerbahçe Ziraat Türkiye Kupası'nda 14'üncü buluşmasına çıkacak. Bugüne kadar iki takım arasında oynanan karşılaşmalarda Bursaspor 3 kez galip gelirken, 9 maç Fenerbahçe'nin galibiyetiyle sonuçlandı. İki takım arasında oynanan 1 maç da beraberlikle tamamlandı. Yeşil beyazlılar 12 kez ağları havalandırırken, kalesinde 22 gol gördü.

38 YIL SONRA FENERBAHÇE İLE FİNAL

Bursaspor, 38 yıl sonra Fenerbahçe ile finalde karşı karşıya gelecek. 1973-74 sezonunda kupaya çok yaklaşan yeşil beyazlı ekip, evinde oynadığı ilk maçı 1-0 kazanmasına rağmen, deplasmanda 3-0 kaybederek kupaya veda etmişti. 1977-78 sezonunda kupada yarı finale kadar yükselen Bursaspor, o sezon sırasıyla, Elazığspor, Sivasspor ve Fenerbahçe'yi eleme başarısını gösterdi. Yarı finalde Trabzonspor'a elendi. 1983-84 sezonunda çeyrek finalin ilk maçında deplasmanda Fenerbahçe'ye 2-0 yenilen yeşil beyazlı ekip, Bursa'da oynanan mücadelenin normal ve uzatma dakikalarını 2-0 önde bitirince turu geçecek takım penaltı atışları sonucunda belli oldu. Penaltı atışlarını 3-1 kazanan taraf Fenerbahçe oldu ve yarı finale çıktı. 1992-93 sezonunda çeyrek finalde yine sarı lacivertli ekiple karşı karşıya gelen Bursaspor, bu turda Fenerbahçe'ye 2-0 kaybederek kupaya veda etti. Yeşil beyazlılar 2000-01 sezonunda Türkiye Kupası'na 4'üncü kademe maçında evinde yine Fenerbahçe'ye 2-1 yenilerek veda etti. 2008-09 sezonunda sarı lacivertlilerle yine bir çeyrek final karşılaşmasına çıkan Bursaspor ilk maçdan 2-0, ikinci maçtan da 3-1'lik mağlubiyetle kupaya veda eden taraf oldu.

EN SON 2009-10 SEZONUNDA KARŞILAŞTILAR

İki takım Ziraat Türkiye Kupası'nda en son 2009-10 sezonunda çeyrek final maçında karşı karşıya geldiler. Çeyrek final maçlarından ilki 3-0 Fenerbahçe'nin üstünlüğüyle tamamlanırken, ikinci maç 3-1 Bursaspor'un galibiyetiyle bitti. Bursaspor tarihinde ilk kez Süper Lig şampiyonluğunu müzesine götürdüğü bu sezonda, Ziraat Türkiye Kupası çeyrek finalinde Fenerbahçe'ye son dakikada yediği gol ile veda etmek zorunda kaldı.

SAĞLAM'IN 22'İNCİ FENER SINAVI

Bursaspor Teknik Direktörü Ertuğrul Sağlam, 22'nci Fenerbahçe, Aykut Kocaman ise 15'inci Bursaspor karşılaşmasına çıkacak. Ertuğrul Sağlam, sarı lacivertli takıma karşı 4 galibiyet elde ederken Fenerbahçe Teknik Direktörü Aykut Kocaman, yeşil beyazlı takım önündeki tek yenilgisini Ankaraspor'u çalıştırırken yaşadı. Ertuğrul Sağlam'ın teknik direktör olduğu takımlar 19 maçta Fenerbahçe'ye karşı 4 galibiyet elde ederken 4 beraberlik aldı, 13 kez de sahadan yenik ayrıldı. Ertuğrul Sağlam, Fenerbahçe karşısındaki galibiyetlerin 3'ünü Bursaspor'da, 1'ini de Kayserispor'da görev yaparken elde etti.

DÜDÜK YILDIRIM'DA

Yarın 20.30'da Ankara 19 Mayıs Stadı'nda oynanacak Ziraat Türkiye Kupası Finalini Bülent Yıldırım yönetecek. Yıldırım'ın yardımcılıklarını Cem Satman ve Ekrem Kan yapacak. Barış Şimşek maçın dördüncü hakemi olurken Yavuz Karaozan da gözlemcilik yapacak. Bursaspor bu sezon Bülent Yıldırım'ın yönettiği 3 maça çıktı. Yeşil beyazlı ekip bu maçların 2'sinden galibiyet alırken, 1 maç da beraberlikle sonuçlandı. Bursaspor Yıldırım ile aldığı 2 galibiyette de 3 gol atma başarısı gösterdi.

Sakat ve cezalısı bulunmayan Bursaspor'un yarın oynanacak karşılaşmaya şu muhtemel 11'le çıkması bekleniyor:

"Carson- Basser, Serdar, İbrahim, Vederson- Sestak, Adem, N'Diaye, Ozan, Batalla, Pinto"