İlk kez 1974-75 sezonunda Federasyon Kupası finalisti olması nedeniyle Avrupa Kupa Galipleri Kupası’na katılan Bursaspor, çeyrek final oynama başarısını gösterdi. İkinci Avrupa serüvenine ise 11 yıl aradan sonra 1986-87 sezonunda bu kez Federasyon Kupası’nı kazandığı için Avrupa Kupa Galipleri Kupası’nda mücadele etmeye hak kazandı. İlk turda dönemin en güçlü takımı olan Ajax ile eşleşen Bursaspor kupaya erken veda etmek zorunda kaldı.

İNTERTOTO MAÇLARI

Bursaspor, 1994-1995 sezonunda ligi 6. sırada bitirerek İntertoto Kupası'na katılma hakkını kazandı. İntertoto Kupası'nda çok başarılı maçlar çıkaran yeşil beyazlı takım, son karşılaşmada evinde Almanya'nın Karlsruher SC takımını ağırladı. Normal süresi 2-2, uzatma devreleri 3-3'lük skorla biten maçta, penaltılara gidildi. Penaltı atışları sonucu turu geçen taraf Karlsruher SC takımı oldu.

ŞAMPİYONLAR LİGİ TECRÜBESİ

2009-2010 sezonunda devrim yaparak Süper Lig Şampiyonu olan Bursaspor 2010-2011 sezonunda ülkemizi Şampiyonlar Ligi Grupları’nda temsil etti. Bursaspor, 6 maçta 5 yenilgi 1 de beraberlik elde ederek başarısız bir görüntü çizdi. Şampiyonlar Ligi'nde ilk maçta sahasında İspanyol temsilcisi Valencia'yı ağırlayan yeşil-beyazlılar iyi futbol sergilemesine karşın sahadan 4-0 yenik ayrıldı. Bursaspor, daha sonra art arda Glasgow Rangers ve dünya devi Manchester United ile deplasmanda karşılaştı.

İLK GOL VALENCİA DEPLASMANINDA

İskoç temsilcisi önünde başa baş bir mücadele sergilemesine karşın sahadan 1-0 yenik ayrılan yeşil beyazlı ekip, İngiliz devi Manchester United'a da ayakta alkışlanacak direncine karşın aynı skorla yenildi. Bursaspor, evindeki 3-0'lık Manchester United yenilgisi sonrası bu kez Valencia'ya deplasmanda 6-1 gibi farklı bir mağlup oldu. Şampiyonlar Ligi'ndeki ilk golünü Valencia deplasmanında atan Bursaspor, son maçta sahasında Glasgow Rangers ile 1-1 berabere kalarak ilk puanını da almış oldu.

16 YIL SONRA DEPLASMANDA MAÇ KAZANDI

2010-2011 sezonunu lig 3’üncüsü olarak tamamlayan Bursaspor, 2011-2012 sezonunda ülkemizi UEFA Avrupa Ligi’nde temsil etti. UEFA Avrupa Ligi’ne 3’üncü ön eleme turundan katılan yeşil beyazlı ekip ilk maçında Belarus temsilcisi FC Gomel'i ağırladı. Bursaspor evinde yendiği rakibini deplasmanda da 3-1 mağlup etti. Bursaspor su sonuçla Avrupa Kupaları’nda 16 yıl sonra deplasmanda maç kazanma başarısı gösterirken, adını UEFA Avrupa Ligi Play-Off turuna yazdırdı.

PLAY-OFF TURU

UEFA Avrupa Ligi Play-off turu ilk maçında Bursaspor kendi sahasında Belçika’nın ünlü takımlarından Anderlecht ile karşılaştı. İlk maçtan 2-1 mağlup ayrılan yeşil beyazlılar deplasmanda oynadığı karşılaşmada 2-2 berabere kaldı. Bursaspor tek golle gruplara kalma başarısını gösterememiş oldu.

BU YIL KUPS’LA START

2011-2012 sezonunda Türkiye Kupasında final oynama başarısı gösteren Bursaspor, rakibi Fenerbahçe’ye finali 4-0 kaybetmesine karşın İstanbul temsilcisinin Şampiyonlar Ligi’ne katılmasından dolayı 2012-2013 sezonunda ülkemizi UEFA Avrupa Ligi’nde temsil etme hakkı kazandı. Yeşil beyazlılar UEFA Avrupa Ligi 3’üncü ön eleme ilk maçında perşembe günü Finlandiya’nın KuPS Kuopio takımıyla karşı karşıya gelecek.


EK(İA/Aİ)