Alman Birinci Futbol Ligi Bundesliga, nisan ayında televizyon hakları konusunda yeni bir anlaşma yaptı. Önümüzdeki dört yıl için Bundesliga’nın kasasına sezon başına 628 milyon euro olmak üzere toplam 2,5 milyar euro girecek. Bu önceki yıllara göre yüzde 50’lik bir artış anlamına geliyor. Öte yandan iktisatçı Stefan Ludwig, İngiliz Birinci Futbol Ligi’nin daha fazla gelir elde sağlamasının sürpriz olmadığını söylüyor: "İngiliz paralı televizyon piyasası çok başarılı. İngiltere’de Sky, 10 milyondan fazla abonesiyle yıldan yıla çok daha başarılı bir platform kurdu.“

Ludwig, bir ligin ekonomik gücünü ölçebilmek için farklı kriterlerin karşılaştırılması gerektiğini kaydediyor: "Bunlar televizyondan naklen yayın haklarının pazarlanması ile sponsor ve seyirci gelirlerinden elde edilen hasılatı içeriyor.“

Eğer bu kriterler göz önüne alındığında Bungesliga, İngiltere, Almanya, İspanya, İtalya ve Fransa’dan oluşan “ilk beş“ birinci lig arasında ikinci sırayı alıyor.

İspanya'nın farkı

Stefan Ludwig

Stefan Ludwig


Stefan Lugwig, Alman Birinci Ligi'nin İspanya Birinci Ligi’nin önüne geçmesine İspanya’nın hâlâ yerel televizyon pazarlama stratejisi izlemesini neden gösteriyor.

Her İspanyol futbol kulübü kendi maçlarını pazarlama hakkına sahip. Bu da Real Madrid ve FC Barcelona gibi büyük kulüplerin anlaşmaları neredeyse sadece kendi aralarında yapmasına yarıyor ve diğer birinci lig kulüplerinin lisans gelirleri düşüyor.

Ludwig, "Bundesliga'da durum farklı. Birinci Lig’deki 18 takım arasında oldukça iyi bir dağılım söz konusu. Tabii bir de dayanışma prensibi var" diyor.

Televizyon hakları

Bundesliga, televizyon haklarını merkezi olarak idare ediyor ve hâsılatı profesyonel kulüpler arasında paylaştırıyor. FC Bayern ya da Schalke 04 gibi kulüpler Mainz 05 ya da FC Augsburg gibi takımlardan daha fazla kazansa da küçük kulüplerin de eli boş kalmıyor. Bu nedenle Lig takımları arasındaki ticari ve sportif makas diğer liglerdeki kadar açılmıyor.


Öte yandan, transfer yatırımlarında Alman kulüpleri oldum olası arka sıralarda yer alıyor. Bu yıl birinci lig kulüpleri transfere 186 milyon euro harcadı. Transfer sezonu henüz sona ermedi. Ancak uluslararası arenayla kıyaslayınca bu rakam nispeten küçük görünüyor. Örneğin, İngiliz Birinci Ligi'nde transferler için şu ana dek yaklaşık 300 milyon euro harcandı. İtalya Serie A Ligi’ndeki kulüpler ise 280 milyon euro civarında bir harcama yaptı.

Almanya seyirci sayısında lider

Stefan Ludwig, Bundesliga’nın iç piyasa açısından taşıdığı ekonomik öneminin küçümsenmemesi gerektiğini söylüyor: "Sırf Bundesliga’nın 1,7 milyar Euro’luk cirosunun üzerine İkinci Ligi de eklerseniz, yıllık profesyonel futbol hasılatı 2 milyar euroyu aşıyor.“

Taraftarlar, Bundesliga’nın en önemli sermayesi. Avrupa’daki hiçbir lig bu kadar çok izleyici çekmiyor. İngiltere’de Birinci Lig karşılaşmaları ortalama 35 bin seyirci çekerken, bu rakam İspanya’da sadece 28 bin. Almanya’da ise maç başına ortalama 42 bin biletli seyirci düşüyor. ©DW