Bayern Münih rakiplerini gölgede bırakıyor

Bundeliga’da son altı sezondur şampiyonluğu Bayern Münih kazanıyor. Bavyera ekibinin toplamda ise 28 şampiyonluğu var. Kulüp sportif açıdan ve cirosu itibarıyla branşın tartışılmaz lideri. Yıllık cirosu 600 milyon euro, transfer bütçesi 265 milyon ve kadrosunun piyasa değeri 845 milyon Euro civarında. Bu açıdan Bayern Münih kulübü tüm rakiplerini geride bırakıyor.

Deutschland BG Bundesliga | Markus Söder empfängt den 1. FC Nürnberg (picture-alliance/dpa/D. Karmann)

Birinci Lig’e yükselme rekoru kıranlar

Nürnberg dört yıl alt kümede mücadele ettikten sonra 2017-18 sezonunda sekizinci kez Bundesliga’ya yükseldi. Bu bir rekor çünkü hiçbir kulüp birinci lige bu kadar sık yükselmemişti. Bu sene Bundesliga’da mücadele edecek olan Fortuna Düsseldorf ise altıncı kez birinci lige yükselmeyi başardı. Acaba bu kez Bundesliga’daki yerlerini koruyabilecekler mi?

Deutschland BG Bundesliga | Christian Peintinger mit Headset (imago/J. Huebner)

Yedek kulübesinde teknolojik devrim: Kulaklık

Bundesliga hakemlerinin kulaklık kullanması olağan hâle geldi. Ama şimdilerde kulaklık, antrenör yardımcılarında da görülecek. Her takımda yönetim ve taktik direktifler için üç adet kulaklık kullanılması öngörülüyor. Böylece maç sırasında oyuncuların performans verileri anında değerlendirilebilecek, sakatlanan futbolcuların tedavisinin daha iyi ve hızlı bir biçimde yapılması sağlanacak.

Deutschland BG Bundesliga | Anzeige Video Assist (picture-alliance/augenklick/firo Sportphoto/R. Ibing)

Video Yardımcı Hakem Sistemi (VAR)

Bundesliga’da 2017-18 sezonunda Video Yardımcı Hakem Sistemi devreye girdi ama fazla başarılı olmadı. Bu sistemin çok yavaş olduğu, şeffaf olmadığı ve karışıklık yarattığı söyleniyor. Ama bu sezon daha iyiye gitmesi bekleniyor. Rusya’daki Dünya Kupası’nda başarıyla uygulanan sistem örnek alınacak. Tek bir farkı var: Televizyon görüntüleri ve kararlar statlardaki ekranlardan yayınlanacak.

Deutschland BG Bundesliga | Borussia Dortmund Signal Iduna Park (picture-alliance/augenklick/firo Sportphoto/C. Neundorf)

Seyirci mıknatısı Bundesliga

Borussia Dortmund takımının güney tribünü “Bundesliga‘nın büyüleyiciliğini“ sembolize ediyor. Avrupa’nın en büyük açık tribünü 24 bin 454 kapasiteli ve Dortmund’un tüm maçları tamamen dolu. Bundesliga statları mıknatıs gibi. 2017-18 sezonunda her maç için statlara ortalama 43 bin 878 seyirci geldi. Bu bir rekor ve Avrupa’da İngiltere (36 bin) ve İspanya’yı (27 bin) geride bırakan bir istatistik.

Fußball 2. Bundesliga Borussia Mönchengladbach gegen SC Freiburg (picture-alliance/dpa)

Açık tribün nostaljisi

Bundesliga’da hâlâ “eski, geleneksel açık tribünler“ mevcut. Geçmişte her yerin olmazsa olmazıyken, şimdilerde İngiltere, İtalya ve İspanya‘daki statlarda ortadan kaybolmuş. Uygun fiyatlı biletler ve heyecan stat atmosferleri futbol nostalijisi yaşamak isteyenleri coşturuyor. Bu nedenle Bundesliga her yıl futbolun anavatanı İngiltere’den binlerce taraftarı açık tribünlerde ağırlıyor.

Deutschland BG Bundesliga | Schiedsrichterin Bibiana Steinhaus (picture-alliance/augenklick/firo Sportphoto/S. El Saqqa)

Kadın hakem

Hiçbir Avrupa ülkesinin birinci liginde olmayan bir özellik: Kadın hakem. İkinci ve üçüncü ligdeki görevlerinin ardından Bibiana Steinhaus, Bundesliga’da 10 Eylül 2017’de Hertha Berlin-Werder Bremen karşılaşmasını yönetti. 39 yaşındaki kadın hakem şimdiye kadar sekiz Bundesliga maçı yönetti.

Deutschland BG Bundesliga | Tolisso FC Bayern (picture-alliance/Rauchensteiner/Augenklick)

Corentin Tolisso: Bundesliga’nın en pahalı transferi

Bayern Münih 2017 yılında 41,5 milyon euro’ya Fransız Corentin Tolisso’yu Lyon’dan transfer etti. Daha önce Bundesliga’ya yeni gelen hiçbir oyuncuya bu kadar para ödenmemişti. Bu meblağ, Bayern‘in Javi Martinez için ödediği 40 milyon euronun da 1,5 milyon üzerine çıktı. Bundesliga’dan ayrılan en pahalı oyuncu ise Barcelona‘ya 100 milyon euroya satılan Borussia Dortmund’lu Ousmane Dembele oldu.

Deutschland BG Bundesliga | Jubel und Tanz der Frankfurter Spieler (picture-alliance/augenklick/firo Sportphoto/R. Ibing)

Yurt dışından transferlere sınır yok

Diğer birçok ligin aksine Bundesliga’da yabancı oyuncular ya da AB’den olmayan oyuncular için transfer sınırlaması yok. 2017-18 sezonunda ligin en fazla yabancı oyuncuya sahip ekibi Eintracht Frankfurt, Köln karşısına 11 farklı ülkeden oyuncu ile çıktı. Marco Russ ve Marius Wolf’un da oyuna sonradan dahil olmasıyla takımın Alman oyuncuları da deplasmandaki 1-0’lık galibiyeti birlikte kutladı.

Deutschland BG Bundesliga | Arena auf Schalke (picture-alliance/imageBROKER/H. Blossey)

Schalke Arena: Stat, mabet ve kapalı salon

Çok sayıda taraftar, kulüplerinin oynadığı statları “mabet“ diye anıyor. Pek de abartmıyorlar. Zira Frankfurt, Berlin ve Schalke kulüplerinin statlarında gerçek şapeller bulunuyor. Ayrıca Schalke, Avrupa‘nın çatısı komple kapanabilen ilk stadına sahip. Birinci ligde “salon futbolu“... Böyle bir şey sadece Bundesliga’da görülebilen bir fenomen..(DW)