Ayça Tolun

Münih





Normal şartlarda futbolun kıyısından bile geçmeyen Alman basınının kültür-sanat yazarlarının bile, bugünlerde kendilerini maça dair yazılar yazmaktan alıkoyamamalarının nedeni de bu olsa gerek.

Nitekim Borussia Dortmund ile Bayern Münih takımları karşı karşıya geldiğinde İngiliz çiminde bir çeşit 'Alman kültür çatışması' da yaşanacak.

Almanya'nın en zengin ve en başarılı birinci lig takımı Bayern Münih, aynı zamanda Almanya'nın en zengin eyaleti olan Bavyera'yı, dahası Almanya'nın en varlıklı kenti Münih'i temsilen sahaya çıkıyor.

Borussia Dortmund takımı ise Alman proleteryasının kalbinin attığı ve yok olan ağır sanayinin yarattığı işsizliği vitrin yapmak zorunda kalan Ruhr havzasının, yani 'en alttaki Almanların' temsilcisi sayılıyor.

60 bin Alman Londra'da

Bayern Münih futbol kulübü Alman futbol liginin en zengin kulübü olmakla övünüyor. Kulübün sadece bu sezon için öngördüğü ciro 400 milyon avro.

"Borussia Dortmund taraftarları, İngilizlerin aynen Lady Diana hayranlığı meselesinde olduğu gibi, asilzade takımı Bayern Münih'i değil 'kalplerin prensesi' niteliklerine sahip Borussia Dortmund takımını destekleyeceğine yemin ediyorlar."

Ama Borussia Dortmund taraftarı da kulübüyle pekala övünüyor. Hatta belki de Bayern taraftarından daha fazla. Çünkü Borussia yönetimi kulübün cirosunu geçen sezona nazaran 80 milyon euro artırıp 215 milyon avroya yükseltti.

Borussia Dortmund taraftarları

Öte yandan Bayern Münih taraftarı, kulübünün maddi gücü sağolsun, canı çektiğinde dünya futbol piyasasında ünlenen her futbolcuyu derhal satın alabilmesinden fazlasıyla hoşnut.

Borussia Dortmund taraftarı ise gelecek sezonda Bayern'e geçecek Götze ile sadece Chelsea ya da Real Madrid'e gitmesine izin verilen Polonyalı oyuncu Lewandowski gibi star oyuncuları kulübünün neredeyse mahalle aralarından toplayıp yetiştirmesiyle övünüyor.

Borussia Dortmund taraftarı biraz da bu yüzden kulübüne 'mahalle takımı' aşkıyla bağlı.

Nitekim Borussia Dortmund'un kayıtlı taraftar sayısı maç başına ortalama 80 bin 500. Zaten maç başına düşen taraftar seyirci sayısında Borussia, Avrupa şampiyonluğunu uzun süredir kimseye kaptırmıyor.

Ancak bu defa Wembley stadında takımına alkış tutmak için İngiltere yollarına düşen Dortmund ve Bayern taraftarı sayısı eşitlenmiş gibi görünüyor.

Her iki takımdan da Londra'ya resmi olarak 30'ar bin kişi gidiyor.

Anketler Bayern diyor

Bu defaki iddialaşma,ingiliz futbolseverlerin ne kadarının Bayern Münih takımına, ne kadarının Borussia Dortmund'a destek vereceği sorusunda düğümleniyor.

Bayern taraftarları, takımlarının malum başarıları nedeniyle Avrupa'da en bilinen ve en sevilen Alman Futbol takımı olduğundan dolayı, İngiliz futbolseverlerin gönlünde çoktan taht kurduğundan fazlasıyla emin.

Bayern Münih

Borussia Dortmund taraftarları ise, İngilizlerin aynen Lady Diana hayranlığı meselesinde olduğu gibi, asilzade takımı Bayern Münih'i değil 'kalplerin prensesi' niteliklerine sahip Borussia Dortmund takımını destekleyeceğine yemin ediyorlar.

Öte yandan maçı kimin alacağına dair Almanya'da yapılan son anketler Borussia Dortmund taraftarlarının en nihayetinde 'kalplerin takımı' olmakla yetinmek zorunda kalabileceğine işaret ediyor.

Alman Kamu Radyo ve Televizyonlar birliği ARD'nin açıkladığı son verilere göre, Bayern Münih'in Şampiyonlar Ligi Şampiyonu olma ihtimali % 59 iken, Borussia Dortmund'un şansı sadece % 29.