Uluslararası marka değerlendirme kuruluşu Brand Finance, dünya futbolunun en değerli ilk 50 kulüp markası çalışmasını yayımladı.


Listeye göre Bayern Münih, geçen yılın birincisi Manchester United'ı geride bırakarak 668 milyon euroluk marka değeriyle ilk kez birinci sırada yer aldı.


Rekorlar kırarak şampiyon tamamladığı Bundesliga'nın ardından Şampiyonlar Ligi şampiyonluğunu da kazanan Bayern Münih, 2012'ye göre değerini 51 milyon euro artırırken, geçen yıla göre 20 milyon euro değer kaybı yaşayan İngiliz Manchester United ekibi, 650 milyon euro marka değeriyle ikinci sıraya geriledi.


Merkezi Londra'da bulunan Uluslararası marka değerlendirme kuruluşu Brand Finance'ın listesinde, İspanyol devlerinden Real Madrid 482 milyon euro ile üçüncü, Barcelona ise 444 milyon euro ile 4'üncü sırada yer aldı.


Şampiyonlar Ligi finalisti Borussia Dortmund 202, yine Bundesliga ekiplerinden Schalke de 201 milyon euro ile listede kendilerine 10 ve 11'inci sırada yer buldular.

İlk 10 içersinde 5 İngiliz, 2 Alman, 2 İspanyol ve 1 İtalyan takımı yer aldı.


Marka değeri, takımların kendi ülkelerindeki sportif başarısının yanı sıra maç hasılatı, yayın gelirleri, lisans hakkı ve sponsorluk gibi ticari kazançlar dikkate alınarak hesaplanıyor. Ayrıca ülkedeki ekonomik durumun yanı sıra gelecek beş yıl içinde kulübün ana gelir kaynaklarındaki artış beklentisiyle mevcut altyapı ve seyirci durumuna ilişkin olası gelişme de göz önünde bulunduruluyor.
SID/DW, UÇ/BÖ