Bundesliga’da 2012/2013 sezonunda ilk yarı, hafta sonunda yapılan 17’nci hafta karşılaşmalarıyla sona erdi. Cuma günü sahaya çıkan lider Bayern Münih, Borussia Mönchengladbach’ı ağırladığı maçta rakibiyle ancak 1-1 berabere kaldı. Konuk Gladbach, 21’inci dakikada Boateng’in eline çarpan topla kazandığı penaltıyı Thorben Marx ile gole çevirirken, Bayern Münih bu gole oyuna sonradan giren Xherdan Shaqiri (59.) ile karşılık verdi. Bu sonuçla 42 puanda kalan Bayern Münih, 2005-2006 sezonunda 44 puanla kırdığı "sezonun ilk yarısında en çok puan toplayan takım" olma rekorunu geliştirme fırsatını kaçırdı.

Eski takımına karşı sahaya çıkan Hamburg kalecisi Rene Adler, herhalde böyle bir sonucu beklemiyordu. Bayer Leverkusen sahasında ağırladığı kuzey Almanya ekibini 3-0 yendi. Kırmızı-siyahlılar böylece puanını 33 yaparak hem liderin en yakın takipçisi olmayı sürdürdü hem de puan farkını 9’a indirdi. Maçta Hamburg ağlarını 27 ve 66’ncı dakikalarda 2 kez havalandıran Leverkusen’in milli forveti Stefan Kiessling, ligdeki gol sayısını da 12’ye çıkararak gol krallığı yarışında sezonun ilk yarısını en üst sırada tamamladı. Ev sahibi takımın diğer golünü Andre Schürrle (36.) attı.

Hamburg'u da kayıpsız geçen Leverkusen lideri takibini sürdürüyor

Pazar günü oynanan maçta Borussia Dortmund, ligde zor günler geçiren Hoffenheim’ı sahasında 3-1’lik skorla yenerken zorlanmadı. Sarı-siyahlılar böylece kış tatiline yeniden 3’üncü sıraya yükselerek girdi. Mario Götze’nin şık golüyle 26’ncı dakikada öne geçen Dortmund, 9 dakika sona Sven Schipplock’un sürpriz golüne engel olamadı ve ilk yarı beraberlikle sona erdi. Ancak ikinci yarıda rahat bir futbol sergileyen son şampiyon, Kevin Grosskreutz (58.) ve Robert Lewandowski (66.) ile iki farklı üstünlüğü yakaladı. Dortmund, sezonun ikinci yarısında liderle arasındaki 12 puanlık farkı kapatmak, 16’ncı sırada kalan Hoffenheim ise ligde kalmak için mücadele edecek.

Dortmund, Hoffenheim'ı yenerek moral depoladı

Bremen’de hayal kırıklığı

Werder Bremen, sezonun ilk yarısını 12’nci sırada tamamlamanın hayal kırıklığını yaşıyor. Pazar gününün diğer maçında Nürnberg’i ağırlayan Werder Bremen, rakibiyle ancak 1-1 berabere kaldı. Maça iyi başlayan ve elverişli pozisyonlar yakalayan yeşil-beyazlılar, sonuca gitmeyi başaramadı. Sadece Kevin de Bruyne’nin 2 topu direkten dönerken golü bulan taraf 82’nci dakikada Timo Gebhart ile Nürnberg oldu. Bremen, bir puanı 88’nci dakikada Nils Petersen’in ofsayt kokan bir pozisyonda topa yaptığı dokunuşla kurtardı. Werder Bremen böylece puan cetvelinde 10’uncu sıraya yükselme fırsatını kaçırırken, Nürnberg düşme hattıyla arasındaki puan farkını biraz daha açarak kış tatiline rahat girdi.

Werder Bremen, Nürnberg karşısında beraberliği bitime 2 dakika kala kurtardı

Wolfsburg’a soğuk duş

Eintracht Frankfurt, ‘sezonun sürpriz takımı’ unvanını boşuna almadığını bu hafta da kanıtladı. Birinci Lige bu sezon yükselen Frankfurt ekibi, Wolfsburg’u deplasmanda 2-0 mağlup etti. Maçın rengi henüz ilk çeyrekte ortaya çıktı. Konuk takım bu sezon gol yükünü çeken Alexander Meier ile 12'inci dakikada öne geçerken 16’ncı dakikada ev sahibi Wolfsburg’da Josue, Frankfurtlu Occean’a çok sert bir faul yapınca doğrudan kırmızı kartla oyun dışı kaldı. 18’inci dakikada Wolfsburg’un kulladığı bir serbest vuruş sonrası kontra atak yakalayan konuk takım Japon oyuncusu Inui ile farkı 2’ye çıkardı ve maç bu skorla sona erdi. Armin Veh’nin takımı puanını 30 yaparak sezonun ilk yarısını Dortmund’un ardından averajla 4’üncü sırada tamamladı.

Schalke, Huub Stevens’ı yolladı

Schalke için Bundesliga’da işler iyi gitmiyor. Bu hafta sahasında ağırladığı Freiburg’a 3-1 yenilen mavi-beyazlılar bu sonuçla üst üste 6’ncı maçından da galibiyet alamadan ayrılmış oldu. Schalke, Farfan’ın 20’nci dakikada attığı gole erken öne geçmesine rağmen bu üstünlüğünü koruyamadı. Konuk Freiburg Jan Rosenthal (26. ve 61.) ve Jonathan Schmidt’in (32.) golleriyle zorlu deplasmanda süpriz bir galibiyet aldı. Bu sonuçla Freiburg, puan cetvelinde 5’inci sıraya yükseldi.

Schalke'de Huub Stevens dönemi sona erdi

Schalke ise Freiburg mağlubiyetinin ertesi günü aldığı bir kararla teknik direktör Huub Stevens’ın görevine son verdi. Mavi-beyazlılarda teknik direktörlük görevini en azından sezon sonuna kadar genç takım antrenörü Jens Keller’in üstleneceği bildirildi. Huub Stevens bu sezon Felix Magath ve Markus Babbel’den sonra sezon sonunu göremeyen 3’üncü teknik adam oldu.

Derbinin galibi Mainz

17’nci haftanın bir başka mücadelesinde Mainz ile Stuttgart, Güneybatı derbisinde karşı karşıya geldi. Ev sahibi takım, son haftalarda çıkışta olan rakibi karşısında sahadan 3-1 galip ayrıldı. Mainz, Heinz Müller’in 48’inci dakikada kendi kalesine attığı golle geriye düşerken, takım arkadaşı Nicolai Müller attığı 2 golle (55. ve 71.) maçı ev sahibi takım lehine çevirdi. Elkin Soto uzatma dakikalarında attığı golle maçın skorunu belirledi. Mainz bu sonuçla puan cetvelinde 6’ncı sıraya kadar yükseldi.

Ligin yeni takımlarından Fortuna Düsseldorf ise dişli rakibi Hannover’i 2-1 yenerek taraftarlarına sürpriz bir kış tatili hediyesi verdi. Düsseldorf, Dani Schahin (39.) ve Ken Ilsö’nün (83.) golleriyle sonuca giderken, Hannoverli Mame Diouf’un (69.) tek golü konuk takıma puan getirmeye yetmedi.

Puan cetvelinin son iki sırasını paylaşan takımların mücadelesinde ortaya çıkan skor her iki takımı da memnun etmedi. Greuther Fürth’ün Augsburg’u ağırladığı maç 1-1 sona erdi. Konuk takımın golünü Sascha Mölders (10.) atarken, ev sahibi takım bu gole Lasse Sobiech (69.) ile karşılık verdi. 76’ncı dakikada Greuther Fürthlü Mergim Mavraj ikinci sarı karttan, 85’inci dakikada da oyuna girdikten 4 dakika sonra Augsburglu Giovanni Sio doğrudan kırmızı kartla oyun dışı kaldı.

Gol krallığı

Stefan Kiessling

2012-2013 sezonunun ilk yarısında ağları 12 kez havalandıran Bayer Leverkusenli Stefan Kiessling, gol krallığı yarışında ilk sırada yer alırken, Eintracht Frankfurtlu Alexander Meier 11 golle ikinci, rakip fileleri 10’ar kez havalandıran Stuttgartlı Vedat İbiseviç ve Borussia Dortmundlu Robert Lewandowski 3’üncü sırada yer aldı.

Bundesliga’da sezonun ikinci yarısı 18-19-20 Ocak günlerinde yapılacak 18’nci hafta karşılaşmalarıyla açılacak.

Derleyen: Ufuk Çakır (SID/dpa/DW