Ancak sızdırılan bu araştırma, Batı Almanya'da da devlet yetkililerinin benzer uygulamalara karışmış olabileceklerini gösteriyor.

Hafta sonunda Alman basını, Berlin'deki Humboldt Üniversitesi tarafından hazırlanan araştırmaya ait rapordan bazı bölümleri yayınlamıştı.


Süddeutsche Zeitung
gazetesine göre, hazırlanan raporda, Batı Almanya'daki devlet görevlilerinin, performans arttırıcı ilaçlarla ilgili araştırmalara kaynak sağladıkları, bu tür programların 1970'lerde sistemli bir yapıya kavuştuğu iddia ediliyor.

Federal Spor Bilimleri Enstitüsü tarafından hazırlatılan raporun geçen yıl yayınlanması planlanıyordu ancak rapor gizlilik hakları ve diğer hukukî gerekçelerle geciktirildi.


Almanya Olimpiyat Sporları Birliği'nden Michael Vesper, ZDF televizyonunda katıldığı bir programda "Vergi gelirleriyle kaynak sağlanan bazı araştırma projeleri olduğu ortada. Ancak bunu 'doping yapma emri' olarak kabul edemezsiniz. Gerekli incelemeyi yapabilmemiz için bu raporun bir an önce yayınlanmasını bekliyoruz" dedi.

Bazı ilaçların, küçük yaştaki çocuklar ve gençler üzerinde denendiğine yönelik bazı iddialar da var.


Muhalefetteki Sosyal Demokratlar'ın spordan sorumlu sözcüsü Martin Gerster, "Parça parça ortaya çıkan bilgiler, korkularımızı doğrular nitelikte. Tüm gerçeklerin bir an önce ortaya çıkmasını bekliyoruz" dedi.

Uluslararası platformda sporda elde ettiği başarılarla adını duyurmak için Doğu Almanya'nın sporcularını doping yapmaya teşvik ettiği uzun yıllardır biliniyor.

Doğu Almanya'nın yıkılması sonrası ortaya çıkan doping haberleri ardından o zamanın büyük spor başarıları olarak görülen zaferler itibarını yitirdi.

Bu haberlerin ardından pek çok sporcunun kariyeri sona ermiş, doping yapmayan sporcuların elde ettikleri derecelere de gölge düşmüştü.