Dün gece Gümüşhane'ye gelen Bakan Kılıç, bu sabah Kredi ve Yurtlar Kurumu Erkek Öğrenci Yurdu'nu ziyaret ederek kahvaltıda öğrencilerle bir araya geldi. Daha sonra Gümüşhane Valisi Yusuf Mayda'yı ziyaret eden Kılıç, çalışmalarla ilgili bilgi aldı. Bir gazetecinin, sporda şiddet olaylarının Kayserispor - Fenerbahçe maçında tekrar gündeme geldiğini belirterek Spor'da Şiddet yasası konusunda soru yöneltmesi üzerine açıklamalarda bulundu. 6222 sayılı kanunu uygulama konusunda Cumhuriyet Başsavcılarının çok dikkatli ve özenli çalışma içinde bulunduğunu anlatan Kılıç, "Ancak spor kulüplerinin, spor adamlarının adaptasyonunda belki de biraz zamana ihtiyaç olacaktır. Ancak 6222 uygulandıkça bu konuda diğer bir kanuna ihtiyaç olmayacaktır. Futbolda, spor salonlarında şiddet olayları ortadan kalkacaksa hep birlikte hareket etmek zorundayız” dedi.

KAMERALI GÜVENLİK VE ELEKTRONİK BİLET UYGULAMASI

Yasa kapsamında, birkaç gün içinde yeni bir yönetmelik çıkacağını anlatan Bakan Suat Kılıç, kameralı güvenlik sistemi ve elektronik bilet uygulamasında da sürenin daraldığını belirterek şunları söyledi:

"Bu durumu resmi bir yazıyla TFF’ye ilettik. Kanuna göre bu sezon uygulamaya geçilmesi lazımdı. Önceki federasyon hazır olmadığı için yasayı değiştirdik ve süreyi uzattık. Yeni süre uzatma olmayacak, öteleme, erteleme kesinlikle söz konusu edilmeyecek. Kameralı güvenlik sistemi ve elektronik bilet uygulamasına geçildiğinde spor alanlarındaki şiddet olaylarının sonlandırılacağına inanıyorum.”

ÖZEL SEKTÖR ARZU EDERSE FORMULA 1’İ GETİREBİLİR

Formula 1 yarışlarının yeniden Türkiye'ye gelmesi konusundaki bir soruyu da yanıtlayan Bakan Kılıç, "Formula 1'in Türkiye'ye gelişiyle ilgili hükümetin gündeminde bir şey yok. Bu özel sektör konusu. Bu konu başlangıçta da özel sektör konusuydu, ama Formula 1 konusunda bir alışkanlığın oluşması için deyim yerindeyse, seyir zevki olanların ayağını yarış pistine alıştırmak için devletin o konuda yaptığı bir fedakarlık vardı. Hükümetimiz Formula 1 organizasyonuna 5 yıl boyunca senede 13,5 milyon dolar isim hakkı bedeli ödedi. Buna mukabil tüm gelirler organizasyon tarafından alındı. Yani devletin bu işten herhangi bir kazancı olmadığı halde, yıllık 13,5 milyon dolar ödeme yaptı. Takip edebildiğim kadarıyla İstanbul Ticaret Odası kendi kullanımlarında olan, tümüyle tasarruf hakkına sahip oldukları bu pisti bir özel sektör işletmesine kiralamış. Dolayısıyla bu özel sektör işletmesi arzu ederse Formula 1'i getirebilir, getirecektir. Ama özel şirket Formula 1'i getirebilmesi için kendilerine teklif edilen isim hakkı bedelini bizim ödememiz gibi düşünce söz konusu değildir" dedi.

KUPA SAHİBİNİ BELİRLEME HAKKIMIZ YOK

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, futbolda şike süreci konusunda yöneltilen soru üzerine de, "Gençlik ve Spor Bakanlığı kupanın sahibini ve adresini belirleme makamı değildir. Trabzonspor bu konuda bir hak iddiasında ise, elbetteki hukuk süreçlerini takip ederek hakkını araması doğaldır” açıklamasında bulundu.

Gümüşhane Valisi Yusuf Mayda Bakan Kılıç’a, Osmanlı döneminde Gümüşhane’de bastırılan gümüş para motiflerinin yer aldığı bir tabak hediye etti.