Aybaba'dan Fernandes müjdesi

Beşiktaş teknik direktörü Samet Aybaba, katıldığı televizyon programında önemli açıklamalar yaptı. İşte Aybaba'nın sözleri...

 

Beşiktaş Teknik Direktörü Samet Aybaba, katıldığı televizyon programında siyah-beyazlı takımla ilgili merak edilenlere cevap verdi. 

NTV Spor'da %100 Futbol adlı programda Güntekin Onay ve Rıdvan Dilmen'in sorularını yanıtlayan Samet Aybaba, siyah-beyazlı takımla ilgili hedeflerini, planlarını açıklarken; taraftarlara da yıldız futbolcu Manuel Fernandes ile ilgili müjdeli haber verdi. 

Aybaba canlı yayında "Fernandes'in birkaç hafta içerisinde sözleşmesini uzatmak istiyoruz. 2 yıllık sözleşmemiz var ama 2 yıl daha uzatmak istiyoruz" dedi. 


"ÖNCEDEN AMATÖR GİBİ YAŞIYORDUK"


"Amatör gibi yaşıyorduk. Galip geldiğimizde rakibi incitmiyorduk. Mağlup olduğumuzda Beşiktaşlı futbolcu 1 hafta dışarı çıkamıyordu. Bu duygular hem dünyada, hem de bizde kaybolmaya başladı. Ümraniye'ye gidiyorum, kapıda siyah-beyazlı bayrak, başkanların resmi. Samet diyorum 'burası senin yuvan, her şey dışarıda kaldı.' İçeriye girince çok mutluyum. 580 trilyon borcu olan bir kulübün kapısından içeri giriyorsunuz. Başkası olsa 'Ne olacak, biz de borç yapalım' der. Yönetimle oturduk, 'Uzun vadeli çalışalım' dedik."

"SÜPER LİG'İN EN SORUNSUZ TAKIMIYIZ"

"Bazı sıkıntılar olacak, bunları doğal karşılamak lazım. Artık dışarıya bakmıyoruz. İçeride mutlu olmaya çalışıyoruz. Keyifli bir çalışma ortamı yarattık. Oyuncularımızla kritik süreci en iyi şekilde geçtik. Süper Lig'in en az sorunlu takımıyız diyebiliriz. Dediklerim saha içiyle ilgili. Oyuncularımızın alacakları vardı. Bu konuyla ilgili yöneticilerimiz özverili çalışıyor. Tek derdimiz oyuncuların ücretlerini zamanında ödemek. Ufak tefek aksaklıklar oluyor; ama ödeniyor gibi. Geçen sene 8 ay ödeme yapılmamış. Geçen sene ile ilgili ödemeler yapıldı. Bu sene ilgili de planlar yapılıyor." 

"AMACIMIZ TAKIMDA DENGE SAĞLAMAK"

"Düşük ücretli oyuncuların maaşlarını iyileştirdik. Alt yapıda çok ufak rakamlar alanlar var. Onlarla ilgili de düzeltmeler yapıyoruz. Bunun sonucunda oyuncuların performansları da artar. Kulüpte denge kurmaya çalışıyoruz. Şampiyonluğa oynayan takım yaratalım diye konuştuk. Düşük kadroyla bunu yapmayı düşündük. Maç maç düşünerek 'Gidelim, oynayalım' dedik. Avrupa'da da maçlarımız yok. Şampiyonluğun en büyük adaylarından biri olarak kendimize hedef koyduk. Fenerbahçe, Galatasaray, Trabzonspor ve Bursaspor ile birlikte şampiyonluk adayıyız. Daha önce konulan hedeflere göre daha iyi başladık. Kısıtlı kadroyla şansımızı devam ettirmek, bizim ve oyuncularımızın elinde."



"BEŞİKTAŞ ASLA OLMAYACAK DİYE DÜŞÜNMÜŞTÜM"

"Celal Kolot ile anlaşmıştık. Ertuğrul Sağlam geldi sonra. 'Beşiktaş asla olmayacak' demiştim. Kızımla Beşiktaş Kulübü'nün önünde geçerken konuşmuştuk. Sonra 20 gün sonra anlaştık. Beşiktaş'tan beklentisi olmadan bir şeyler yapması gereken insanların başında ben geliyorum."

"OYUNCULARIM KAYBETMEYE TAHAMMÜL EDEMİYOR"

"Hala oyuncularım Gaziantepspor maçının şokunu yaşıyor. Buna seviniyorum. Gidiyorlar, geliyorlar 'Hocam biz nasıl yenildik?' diyorlar. Takımımızın kaybetmeye tahammülü yok. Sadece futbol oynamak istiyoruz: Bizim ligimiz böyle değil. Yerde yatan oyuncular, hakeme itiraz eden antrenörler, tribünlerde olaylar, sürekli topu taca atmalar gibi. Bizim takım 2-1 öne geçiyor hala futbol oynuyor. Başka takımlar Gaziantep'te önde olsa zamana oynar. "

"OYUNCU İYİYSE İYİ, KÖTÜYSE KÖTÜ DERİM"

"Oyuncu değişikliğinin takıma katkısı yoksa, sonrasında kendimizi biz de eleştiriyoruz. Bunu söylediğimizde suçlu oluyoruz. Oyuncu iyi oynarken tebrik ettiğimizi, kötü oynadığında da kötü oynadığını söyleyemeyeceksek; bizim işimiz ne? Teknik direktör adil ve adaletli olduğunu gösterirse; kimse söylediklerinden farklı şey çıkarmaz. Biz maçın yorumunu yapıyoruz." 

"OĞUZHAN'IN TEMPOSUNU ARTIRMASI LAZIM"

"Şu anda elimizde genç oyuncularımız var. Mesela Oğuzhan var. Teknik kapasitesi çok yüksek bir oyuncu. Veli ile Necip yorulduğunda onun oyunu taşımasını istiyoruz. Bu tip oyuncular kendilerini fazla zorlamıyor. Temposunu arttırması lazım. Oğuzhan ile bunu konuşuyoruz ama temposuyla ilgili kendini geliştiremedi. Muhammed var ayrıca. Şu an sakatlığı var. O da bir dairenin içinde oynayan bir oyuncu tipi. Kendisine 'Bu dairenin içinden çıkmazsan, orada kalacaksın' dedim. Bolu'da o dairenin dışına çıktı ama sakatlandı."

"BİR DEĞİŞİM YAŞIYORUZ"

"Bir değişim yaşıyoruz. Son 2 senede bireysel katkıyla Beşiktaş bir şeyler yapmaya çalışıyordu. Artık takım olarak oynayıp, rakibi zorluyoruz. Son 2 senede ben, rakibini zorlayan bir Beşiktaş görmedim. Ama yavaş yavaş yapmaya başlıyoruz. Fizik gücümüz iyi. Oyuncularımız çok istekli. Rakibe top geçtiğinde de çok koşuyorlar. Bu çok önemli bir olay. Savunmada eksiklerimiz var. Mesela yabancı bir kalecimiz geldi. Savunmada zaman zaman hatalar oluyor. Savunma oyuncularını hazırlamak çok zor. Savunmadaki en önemli şey istikrar. Artık daha iyi savunma yapmalıyız. Bu kadar kolay gol yememeliyiz."

"ERNST 2 MİLYONA KOŞUYOR, HASAN TÜRK 2 BİN LİRAYA"

"Ben gelmeden Rüştü ayrılmıştı. Başkanımız kendisiyle görüşmüş. Başkanımızın, Rüştü ile görüştüğünü biliyoruz. Ben geldiğimde Rüştü olsaydı; düşünmek gerekirdi. Şimdi ne söylesek boş. Kulübün bir takım sorunları vardı, biliyorduk. Kadroda böyle ayrılıklar olacaktır. Ernst diye iyi bir oyuncumuz vardı. Bu maaliyetle devam edemezik. Kendisinden indirim yapılması istendi ama yapmadı. Holosko indirim teklifini kabul etti. Necip mesela 300 lira alırken; diğer oyuncunun daha fazla alması takımı bozar. 'Ben neden oynıyım' der. Ernst 2 milyona koşuyor, Hasan Türk 2 bin liraya. O zaman Hasan Türk koşacak."

ALT YAPIYA ÖZEL TESİS

"Bizim alt yapımız iyi. 9 tane alt yapıdan oyuncumuz var. Orada da eksikler var. Yıllardır alt yapıya yatırım yok. Fulya'da sunu çimle, soyunma odası olmayan bir yerde çalışıyorlar. Geniş planlarımızda şu an ki yeri altyapıya verereK, arka tarafta bir alan yeni bir tesis yapmayı düşünüyoruz."

"BU TARAFTAR İLE HER TAKIMI MAHVEDERİM DİYORDUM" 

"Ben Beşiktaş taraftarıyla ile diğer takımları mahvederim diyordum. Bu sözlerimi hala söylüyorum. Çalışmalarımız da bu yönde devam ediyor. Büyük takım 2 santrafıorla oynar. ben de bunu düşünüyorum. Mustafa Pektemek'in sakatlığı planlarımızı bozdu. Almeida'nın gitmek istemesi tavırları da sorun oldu. Ben Barcelona'yı hayranlıkla izlerim. Barcelona'da şunlar, bunlar var diyeceksiniz. Onlar gibi olmak zor. Kendi kapasitenizde oynayacaksınız. Basit ayağa toplarla oynayacaksınız. Top rakipteyken baskı yapıyoruz. Bunu devam ettirmek istiyoruz. Devre arasında takımla ilgili bir ki hamle yapabiliriz. İsmail devre arasına yetişir."

"FERNANDES ÖNCEDEN KENDİYLE KAVGA EDİYORDU"

"İnsanlar bizi yargılasın; önemli değil. Biz yaptığımız şeylerin doğru olup olamdığına bakıyoruz. Son iki seneye bakarsanız, sahada amacı olmayan, mücadele etmeyen bir takım vardı. İyi olduğu maçlar da var ama mentalite olarak Beşiktaş büyük takım görüntüsü vermedi. Biz bu durumu tamamen ters çevirmek istiyoruz. Biz buna başladık. Mesela Fernandes; geçen senelerde sahada kendiyle kavgalı oyuncuydu. Yine öyle ama istediğini yapamadı mı öyle. Fernandes genç Muratcan'a 'Öyle değil, böyle yap' diyor. Almeida, 'Kadir çok iyi oyuncu olacak' diyor. Bunları 100 trilyonla yaptıramazsınız. Beşiktaş bu değerlerini kaybetmişti. Otobüsü yarım saat bekleten oyuncular, idmana 3 dakika kala gelen futbolcular, tesiste bir sürü akrabası takımla yemek yiyen isimler vardı. Bunları de değiştirdik. Eski değerlerimize kavuşmaya çalışıyoruz." 

"BU KADAR KISA SÜREDE TAKIM OLACAĞIMIZI DÜŞÜNMEMİŞTİM"

"6-7 hafta geçince takımların nereye oynayacağı oluşur. Takım olma olgusunu çok kısa sürede yakaladık. Ben bile bu kadar kısa sürede takım olacağımızı sanmıyordum. Bizim için her hafta final daha doğru bir şey. 8. ve 10. haftadan sonra Beşiktaş'ın daha iyi bir takım olacağını düşünüyorum."

"EGEMEN'İN AYRILACAĞINI DÜŞÜNMEMİŞTİK"

"Egemen'in ayrılmasını düşünmüyorduk. Egemen bir takım şeyler düşünmüş, ayrıldı. Sorun tamamen maliyet değildi. Giden oyuncunun ardından Beşiktaş ağlamaz. Beşiktaş her zaman oyuncu alır. Hele ki 'Ben oynamam' diyen oyuncunun önünde asla durmayacaksınız. Escude'yi ben alın dedim. Sivok problemi çözüğlmemişti. Sonra Sivok prorblemi çözüldü. Kampta iyi çalıştı, Türkiye'yi iyi biliyor ve Toraman'la oynadılar. Sivok ile Toraman'ın formu yüksek olunca Escude yedek kaldı. Ersan da iyi durumda. O da bizim öne geçecek oyuncularımızdan bir tanesi. Sadece değil, ben hafta arası sürekli maç alıyorum. Alt yapı oyuncularımız için bu maçlar özellikle çok önemli. A Takım'dan kimse alt yapıya dönmeyecek. Oradan gelecekler olacak ama A Takım'dan kimse alt yapıda oynamayacak. Bu durumu ortadan kaldırdım." 

"NECİP, HASAN'I GÖRÜNCE HIRSLANDI"

"Hasan Türk gelecek vaadeden isimlerden biri. Necip durağan bir haldeydi, Necip bana göre genç değil. İyi oyuncu 17 yaşında oynar. 21 yaşında genç olmaz. Dünya'ya bakın yıldızlar 17 yaşında oynamıştır. Necip, Hasan'ın onu geçeceğini görünce rahatsız oldu. Ona birkaç kez söyledim. İki haftadır inanılamz performans gösteeriyor. O gösterdikçe, arkasında ki oyuncu de performans arttırıyor." 

"HOLOSKO SEZON BAŞINDA İYİ ÇALIŞMADI"

"Holosko'ya çok şey söylüyorum. Sezon başında çalışmadı, ondan düşüş gösterdi. Yavaş yavaş toparlanıyor. Holosko'nun toptan çabuk kurtulması lazım, araya koşması lazım.. Holosko milli takım oyuncusu. Çok fazla topla oynarsa kötü görünür. 'Topla oynama şansını geliştirme şansı var mı?' diyorum; 'Yok' diyor. O zaman araya koşularını geliştir. Olcay da iyi bir oyuncus. Benim beklentimden daha iyi başladı. Veli müthiş oynuyor. Benim oyuncularımın hepsi iyi. 14 tane çok iyi oyuncum var. Aşağıda da iyi olmaya da 9 oyuncum var." 

"YARIŞI SONUNA KADAR ZORLAYACAĞIZ"

"Bu yarışı kadar sonuna zorlayacağız. 8-10 hafta kala şampiyon denilen çok takımın kaybettiğini gördük. Bu arada bizim de bazı şikatlerimiz var. teknik direktör oyuncusuyla tartışır mı? Biten bir maçın ardından ben soyunma odasına girmem. Sadece mağlupsak, 'Geçmiş olsun' deriz. Mağlup olduğumuz maçın ardından soyunma odasıan girip bir şeyler söylersek, üzüntüyle, öfkeyle cevap verilebilir. Ancak böyle bir şey bizde olmadı. Hak etmediğimiz eleştirilerle maruz kalıyoruz. Mesela Kasımpaşa'danm Metin Diyadin'in gitmesi bana komik geldi. Sivas maçını izlersek, 5 gol pozisyonu kaçtı ve bir penaltısı verilmedi. Aykut Hoca'da için aynısı geçerli. Aykut'u ararım, zaman zaman konuşuruz. Fatih Hoca'yı da Şenol Hoca'yı da arara konuşuruz." 

"ELAZIĞ MAÇINDA TARAFTAR HARİKAYDI"

"Bazı taraftarlar bilmeden tartışıyor. Bir zamanlar bir şey olmuş dediğinizde; bizim ülkemizde herkes inanıyor. Taraftarla ilgili bazı isimlerle görüştük; 'Ne olmuştu?' diyorum; 'Valla ben hatırlamıyorum' diyorlar. Elazığ maçında harika bir taraftar vardı. Zaman geçince daha da artaracaktır. İyi gittikçe, arkamızdaki kitle büyüyecektir. Onlar da Beşiktaşlı. Gidecek başka yerleri yok."
 
"FERNANDES'IN SÖZLEŞMESİNİ UZATACAĞIZ"
"Fernandes de geldiğinde sorunluydu. Ancak kendisinde büyük bir değişim oldu. Artık müthiş keyifli; takıma layık bir oyuncu. Birkaç hafta sonra sözleşmesini uzatmak istiyoruz. 2 senelik daha sözleşmesi var, 2 sene daha uzatmak istiyoruz. Fernanes'in çok değişik bir yapısı var. O kadar istekli ki size anlatamam. her gün kuvvet çalışıyor. Bence hayatı futbol. Özel hayatı bizi ilgilendirmez. Kötü görüntüler orataya çıkarsa bizi üzer ama performansına bakıyoruz. Sakat olduğu halde gelip çalışıyor. İçine kapanık biri ama inanılmaz futbolu ve çalışmayı seviyor. Şimdi bu oyuncu para mı istiyor? Keşke hepimiz çıkarıp, cebimizdekileri ona versek." 

"ELEŞTİRİYE KARŞI DEĞİLİM"

Eleştiri olabilir. Hakaret edene, ben de hakaret ederim. Eleştirileri okuyorum. Benden daha iyi düşün çıkabilir. Bunları görmek lazım. Şehirlerarası giderken; bir amatör takım gördüğümde arabayı çekip izliyorum. Benden daha iyi düşünen olamaz mı? Olabilir ve ben de bir çok şeyi dinliyorum. Bendeki kağıtları, yazan isimleri görseniz; 'Bu hangi takımı çalıştırıyor?' dersiniz. Eleştiriler maksatlı değilse; dinlerim.