Covid-19 salgını nedeniyle bir yıl ertelemeli olarak 11 Haziran - 11 Temmuz'da düzenlenecek şampiyonada A Grubu maçları, İtalya'nın başkenti Roma ile Azerbaycan'ın başkenti Bakü'deki olimpiyat statlarında oynanacak.

Turnuvaya ev sahipliği yapacak 11 ülke arasında yer alan 1968 şampiyonu İtalya, gruptaki en tecrübeli takım olarak dikkat çekiyor.

Teknik direktör Şenol Güneş yönetimindeki A Milli Futbol Takımı ise 2000 ve 2008'deki şampiyonalarda elde ettiği başarılara yenisini eklemek istiyor. Her ne kadar kolay olmasa da Türkiye'nin A Grubu'ndan çıkma şansı yüksek olarak görülüyor. Yeni format ile Euro 2020'de 6 grup içerisinde, 4 en iyi üçüncüler de bir üst tura çıkma şansı elde edecek.

Türkiye'nin A Grubu'ndaki rakipleri İtalya, Galler ve İsviçre'nin eleme maçlarındaki sonuçlarını, takımların güçlü oldukları noktaları ve kadrolarını değerlendirdik.

Grubun favorisi İtalya

Elemelerde yer aldığı J Grubu'nda 10 maçını da kazanan ve attığı 37 golle dikkat çeken İtalya, yenilgisiz lider şekilde turnuvaya katılma hakkı kazandı.

Euronews'in haberine göre Galatasaray'ın eski Teknik direktörü Roberto Mancini'nin çalıştırdığı "Gök Maviler" yenilgisizlik serisini de 27 maça çıkardı.

İtalya son 8 maçtan da kalesinde gol görmeden sahadan galibiyetle ayrılarak başka bir rekora da imza attı.

Mayıs ayında sözleşmesi 2026'ya kadar uzatılan Mancini'nin, "Esas hedefim 2022 Dünya Kupası'nda başarılı olmak; ancak önceliğimiz Euro 2020. Sonuç veren çalışmayı sürdürmek istiyoruz" ifadelerini kullanarak geleceği yönelik bir takım hazırladığını açıkça dile getirdi.

Genç ve yetenekli bir jenerasyon

2018 Dünya Kupası'na katılamayarak büyük bir şok yaşayan İtalya'da takımın yönetimi Robert Mancini'ye verildi.

Bir devrin sonuna gelindiğinin farkında olan Mancini ise genç oyuncuları takıma dahil ederek yeni bir jenerasyona şans tanıdı. Mancini takıma geldiğinden bu yana toplam 33 oyuncu ilk kez mavi formayı giyme şansı buldu.

Marco Verratti, Jorginho ile Nicola Barella üçlüsü turnuvanın en kaliteli orta sahalarından birini oluşturuyor.

PSG'de yaşadığı sakatlık nedeniyle ilk maçlarda oynamama ihtimali olan Verrati'nin yerine son sezon yıldızı parlayan genç oyuncu Manuel Locatelli'nin gelmesi düşünülüyor.

Hücum hattında öne çıkan futbolcuları ise, Lazio'da bu sezon 25 gol atan Ciro Immobile ile Napoli'nin 19 gollü ismi Lorenzo Insigne. PSG'de forma şansı bulan Moise Kean'nin turnuvada yıldızını daha da parlatması bekleniyor.

Tarihinde 10. kez finallere katılacak 1968 şampiyonu İtalya, 2016'daki turnuvaya Almanya'ya penaltılarda yenilerek çeyrek finalde veda etmişti.

İtalya'nın Euro 2020 kadrosu:

Cem Bölükbaşı 2024'te Le Mans Serisi Avrupa Şampiyonası’nda Cem Bölükbaşı 2024'te Le Mans Serisi Avrupa Şampiyonası’nda

Kaleci: Gianluigi Donnarumma (Milan), Alex Meret (Napoli), Salvatore Sirigu (Torino)

Defans: Francesco Acerbi (Lazio), Alessandro Bastoni (Inter), Leonardo Bonucci (Juventus), Giorgio Chiellini (Juventus), Giovanni Di Lorenzo (Napoli), Emerson Palmieri (Chelsea), Alessandro Florenzi (Paris), Leonardo Spinazzola (Roma), Rafael Toloi (Atalanta)

Orta saha: Nicolo Barella (Inter), Bryan Cristante (Roma), Jorginho (Chelsea), Manuel Locatelli (Sassuolo), Lorenzo Pellegrini (Roma), Stefano Sensi (Inter), Marco Verratti (Paris)

Forvet: Andrea Belotti (Torino), Domenico Berardi (Sassuolo), Federico Bernardeschi (Juventus), Federico Chiesa (Juventus), Ciro Immobile (Lazio), Lorenzo Insigne (Napoli), Giacomo Raspadori (Sassuolo).