Aslan'ın forveti sağlam defansı soru işareti

Galatasaray, Sneijder ve Drogba transferleriyle hem Türkiye’de hem de Avrupa’da büyük ses getirdi.     İki futbol starının Sarı-Kırmızılı takıma faydalı olup olamayacakları merak konusuydu. Camianın önemli isimleri, kalitelerini kanıtlamış kramponların Aslan’ı şahlandıracağı görüşünde birleşti. Hepsinin ortak çekincesi ise defans blokundaki sıkıntı.

Galatasaray üst üste yaptığı yıldız transferleriyle gücüne güç kattı. Aslan, önce İnter’den Wesley Sneijder’ı aldı, hemen arkasından yaklaşık 1,5 yıldır peşinden koştuğu Didier Drogba’ya Sarı-Kırmızılı formayı giydirdi. Galatasaray yönetimi, devre arası operasyonuyla hem yurtiçinde hem de yurtdışında büyük prestij kazandı. Türkiye’nin reklamı yapıldı.

    Söz konusu transferler taraftar nezdinde de büyük memnuniyetle karşılandı. Cim Bom’un başkanı Ünal Aysal, ticari hayatındaki başarısını kulüp idaresinde de gösterebileceğini ispatladı. Geldiği günden bu yana, kurduğu güçlü kadroya dünya çapında bir yıldız alacağını müjdeleyen ve bunu da ‘pastanın üstündeki çilek’ tabiriyle dile getiren Aysal, “Taraftarımız kimi istiyorsa o Galatasaray’a gelecek.” diyerek de rakiplerine gözdağı verdi. Cim Bom, yaptığı bu transferlerle Şampiyonlar Ligi’nde de hedefinin büyük olduğunu gösterdi.

    Sezonun ilk devresi ve ikinci yarının başında oynadığı Kasımpaşa ve Beşiktaş karşısında savunmasında sıkıntı yaşamasına rağmen orta saha ve forvete takviye yapılması birçok soru işaretini de beraberinde getirdi. Camiayı çok yakından tanıyan isimlerin bazıları yapılan transferleri olumlu karşılarken bazıları da çekincelerini ortaya koydu. Başkan Ünal Aysal’ın dünkü “Hocamızın isteğiyle transfer defterini kapattık.” açıklamasından sonra savunma blokunun akıbeti yeniden tartışmaya açıldı.

    Galatasaray’ın eski başkanlarından Mehmet Cansun yönetiminin basın sözcüsü Aziz Üstel, Drogba’yı maliyetinin düşüklüğü sebebiyle yerinde bulurken, Sneijder konusunda mesafeli yaklaştı. Cim Bom’un efsane kaptanlarından Cüneyt Tanman ve İsmail Demiriz de Drogba’yı ayrı kefeye koyarak Sneijder için çekincelerini dile getirdi. Sarı-Kırmızılı takımın eski futbolcularından Hakan Ünsal da iki yıldızın takıma öğretmen olacaklarını söyledi.

Drogba, Afrika’da kafasını kullandı

Afrika Uluslar Kupası D Grubu’nda son maçta Fildişi Sahili ile Cezayir 2-2 berabere kalırken Galatasaray’ın yeni transferi Didier Drogba, kafayla fileleri havalandırdı. Fildişi’nin gollerini 77’de Drogba ve 80’de  Wilfried Bony attı. Cezayir’in sayılarını ise 64’te penaltıdan Feghouli ve 70’te Soudani kaydetti. Bu sonucun ardından Fildişi Sahili, çeyrek finale kaldı. Drogba’nın İstanbul’a gelişi de uzadı.

‘Şanghay, drogba için boşuna uğraşıyor’

Galatasaray’ın renklerine kattığı Didier Drogba’nın kulübü Şanghay Shenhua, yıldız futbolcunun kendileriyle halen sözleşmesi bulunduğunu belirterek kafa karıştırdı. Sarı-Kırmızılıların, sözleşmesi sona ermemiş Fildişi Sahilli oyuncuyla mukavele imzalamasının şaşkınlığını yaşadıklarını belirten Çin kulübü, futbolcuyla ilgili yükümlülüklerini yerine getirdikleri halde haksızlığa uğradıklarını, konuyu FIFA nezdinde çözeceklerini duyurdu. Rahatlatan açıklama oyuncunun menajeri Ceylan Çalışkan’dan geldi: “Kontratında alacaklar 1 ay gecikirse oyuncunun tek taraflı fesih hakkı bulunuyordu. Üç aydır ödeme yapılmadı. FIFA’ya bildirip sözleşmesini feshetti. Drogba’da sıkıntı yok, Galatasaraylı.”

Drogba transferi hakkındaki görüşler:

FORVET BAHAR, DEFANS HÂLÂ KIŞ

AZİZ ÜSTEL (Galatasaray eski yöneticisi): Bu Drogba’nın son transferi. Bundan beş altı yıl önce yanına bile yaklaşılamazdı. Çok önemli bir paraya alınmadı. Ancak Sneijder bir soru işareti. İki-üç yıldır doğru dürüst futbol oynamamış isim. Yeteneklerini tartışmak cehalet olur. Üstün yetenekli ve olağanüstü bir futbolcu. Belki de dünyanın en iyi 10 oyuncusundan biri. Ama çok sık sakatlanıyor. Ticarî açıdan gerekli olabilir ama ben Sneijder transferini gereksiz buluyorum. Ancak Galatasaray’ın her iki transferde de fazla para kaybettiğini sanmıyorum. Forma satışları, sponsor gelirleri zaten bunları karşılar. Sneijder gelir gelmez tanesi 200 liradan 25 bin forma satılmış. Hesabı kitabı yapılmıştır. Ancak forvet bahar, defans hâlâ kış.

İKİSİ DE DÜNYA ÇAPINDA İSİMLER

CÜNEYT TANMAN (Galatasaray eski kaptanı): Galatasaray önemli isimler aldı. Ligde ve Avrupa’da gidiyor ama çok da iyi oyun sergilenmiyordu. Sıkıntılar vardı. Bir şeylerin yenilenmesi, değişmesi gerekiyordu. Burak yollanacaksa bu oyuncular alınmalıydı. Ayrıca marka değerini yükseltmek açısından da Drogba ve Sneijder müthiş isimler. Ben devre arasında bu tarz içi geçmiş oyuncuların alınmasına karşıyım ama bunlar başka bir şey oldu. Sonuçta operasyon doğru. Ancak G.Saray defansına da önlem alamazsa bu işlerin yarım kalma ihtimali yüksek. Sıkıntı çıkabilir. G.Saray Türkiye’nin tanıtımı açısından da ses getirdi. Ben pozitif bakıyorum. Ancak G.Saray başarısız olursa ciddi sıkıntı olur.

DROGBA ÇOK ÖZEL FUTBOLCU

İSMAİL DEMİRİZ (Galatasaray eski kaptanı): Galatasaray, geçmişte çok kötü yabancı futbolculara çok paralar harcadı. Aslında ben buna karşıyım. Hedefler için kaliteli oyuncu alınabilir. Ülkemizin tanıtılması açısından önemli şeyler. Özellikle Drogba çok özel ve önemli bir futbolcu. Galatasaray’a uygun. Şampiyonlar Ligi’nde faydalı olacağına inanıyorum. G.Saray’ın böyle bir isme de ihtiyacı vardı. Sneijder’i çok önemsemiyorum. Onun özelliklerinde Türkiye’de çok oyuncu var zaten. Abartıldığı kadar değil o. Forvette de ileride çıkabilecek bir tartışma Burak’ın satılmasıyla çözülebilir. Savunmaya Eboue çare olur. Sıkıntı bence sol kanatta. Riera kötü oynamıyor ama bir sol bek alınmalıydı.

TAKIMA ÖĞRETMEN OLACAKLAR

HAKAN ÜNSAL (Galatasaray’ın eski futbolcusu): Bu oyuncuların gelmesiyle Galatasaray’da sistem mutlaka değişecektir. İkisinin de kalitesini konuşmaya gerek yok. Bu oyuncular asıl tecrübeleri ve kaliteleriyle Şampiyonlar Ligi’ndeki beklentiler için transfer edildi. En önemli misyonları bence öğretmen olacaklar. Drogba özellikle gitmezse Burak’a, Sneijder de Selçuk’a çok şey katacaktır. İkisinin de akıllı olması lazım. Bu oyuncular sadece takıma puan kazandırma, oyunun şeklini değiştirme anlamında gelmedi. Yapılan reklamın yanında marketing anlamda da ciddi geri dönüşleri olacaktır. Ancak ön tarafta müthiş bir renklilik sergilenirken defansta sıkıntı hâlâ mevcut. ‘2000 ruhu’ için Türk oyuncuların fazla olması lazım.