FIFA tarafından verilen 2012 yılının en iyi futbolcusu ödülü, Barcelona’nın süper yıldızı Lionel Messi’nin oldu.

2009, 2010 ve 2011 yıllarında da ''Yılın Futbolcusu'' ödülüne layık görülen Messi, İsviçre'nin Zürih kentinde düzenlenen törende, ödülü 4 kez üst üste alan futbolcu olarak tarihe geçti.

25 yaşındaki Arjantinli yıldız, geçtiğimiz yıl 91 gol atarak, Alman Gerd Müller’in 1972 yılında 85 golle elde ettiği bir sezonda en çok gol atan futbolcu rekorunu geride bırakmıştı.

FIFA’ya üye ülkelerin milli takımlarının teknik direktör ve kaptanlarının ve gazetecilerin oylarıyla 2012’nin en iyi futbolcusu seçilen Messi, Altın Top ödülünün sahibi olurken, sıralamada Portekizli yıldız Cristiano Ronaldo ikinci, İspanyol yıldız Andres Iniesta ise üçüncü oldu.

‘Yılın Golü’ ödülü Fenerbahçeli Stoch’un

Fenerbahçeli futbolcu Miroslav Stoch, aynı törende dünyada yılın en iyi golüne verilen Puskas Ödülü'nün sahibi oldu.

Stoch, FIFA tarafından efsanevi Macar futbolcu Ferenc Puskas'ın anısına 2009'dan beri düzenlenen "Yılın Golü" ödülünü 3 Mart'ta Gençlerbirliği'ne karşı attığı golle kazandı. Stoch, Brezilyalı Neymar ve Kolombiyalı Radamel Falcao ile birlikte finale kalmıştı.

Aynı ödülü 2010 yılında da Hamit Altıntop, ay-yıldızlı milli formayla Kazakistan'a attığı golle kazanmıştı.

Del Bosque ‘Yılın Teknik Direktörü’

İsviçre'nin Zürih kentinde düzenlenen FIFA Yılın En İyileri Ödül Töreni'nde, Yılın 11'i, Yılın Kadın Futbolcusu ve Yılın Teknik Direktörleri de belirlendi.

Yılın 11'i Iker Casillas, Dani Alves, Gerard Pique, Sergio Ramos, Marcelo, Xabi Alonso, Xavi Hernandez, Andres Iniesta, Lionel Messi, Radomel Falcao, Cristiano Ronaldo olarak seçildi.

Yılın teknik direktörü ödülünü İspanyol Vicente Del Bosque; vatandaşı Pep Guardiola ve Portekizli Jose Mourinho’yu geride bırakarak kazandı.

Kadın futbol takımlarını çalıştıran teknik direktörler arasında ödülü kazanan isim ise İsveçli Pia Sundhage olurken, ABD’li Abby Wambach Yılın Kadın Futbolcusu seçildi. FIFA Başkanlık Özel Ödülü'ne ise Franz Beckenbauer layık görüldü. DW/dpa/AFP/AA, UÇ/AŞ