Kadınlar Basketbol 1. Ligi'ne TED Kayseri Kolejspor olarak cıkan daha sonra adını Panküp Şekerspor olarak değiştiren kadın basketbol takımı, Kayseri Şeker fabrikasının desteğini çekmesi üzerine sezon başında sahipsiz kaldı. Kentin baskısı, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki’nin de onayıyla, kadın basketbol takımı KASKİSPOR (Kayseri Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi) adını aldı. Ligde üçüncülüğü garantileyen, Avrupa takımlarına kök söktüren Kaskispor, şimdi Galatasaray’ın ardından Türkiye’ye 2. kez Avrupa Kadınlar Basketbol Kupasını getirmenin mücadelesini veriyor. Kupaya bir adım kala hazırlıklarını sürdüren mavi beyazlılar 22 Mart’ta oynanacak 69-55’lik maçın rövanşı için Rusya’ya özel uçakla gidecek ve gerek belediyenin, gerekse kurum, kuruluş ve kişilerin vereceği özel primle, Rus ekibi Dynamo Kurs’u devre dışı bırakarak bu önemli kupanın sahibi olmaya çalışacak.

NE DEDİLER ?

MEHMET ÖZHASEKİ( Kaskispor Onursal Başkanı ve Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı): Sezonun başında kulübe sponsor olan firmanın sıkıntıya girmesi üzerine kapanıyordu. Kadın basketbol takımına birilerinin sahip çıkması gerekiyordu ama çıkılmadı. Çıkmadılar. O zaman Kayseri adını taşıyan kulübe biz belediye olarak sahip çıktık. Yeni transferler yaptık. İsrail’i, Fransa’yı yendik. Türkiye’nin siyasi açıdan sıkıntılı olduğu ülkelerdi. O yüzden maçlar sıkıntılı çıktı. Seyirci profili çok hoşuma gitti. Karnaval havasında çoluk çocuk maç seyredildi. Çok keyif verici bir durumdu. İddialı Rus takımını 14 sayıyla finalde yendik. 14 sayı önemli. Rövanşı Rusya’da da olsa son maça avantajlı gidiyoruz. Kupayı alacak avantajlı bir sonuç elde ettik. Özel uçak kaldıracağız. Takımımızı yalnız bırakmayacağız. Özel prim vereceğiz. Hem belediye hem de işadamları tarafından prim vereceğiz. Rus takımı Avrupa Kadınlar Şampiyonasında ilk kez yenildi. Çocuklar içlerinde ne varsa ortaya koydular. Oynadığımız takımların hepsi uluslararası tecrübesi olan oyunculardan oluşuyordu. Kendilerine güvenen oyuncularımız bizi mahcup etmedi. Kayseri modeli belediyecilik Türkiye’ye örnektir. Finans sorunlarını çözen bir anlayışa sahibiz. Kayseri’nin tüm değerlerine sahip çıkıyoruz. Bu bizim işimiz değil diye atmıyoruz. Anadolu kentinin sahipleri olarak, şehre sahip çıkıyoruz. Şehrin imajı da önemli. 28 Şubat sürecinde şehrin imajı zedelendi. Geçtiğimiz günlerde yapılan iftiralar bizi üzdü. Ama gerçekler yüze çıkıyor. Kayserili aydın ve geleceği gören bir ufka sahiptir. Muhafazakar tarafımız var ama, yeniliklere gelişime ve dönüşüme açığız. İşyerlerimizde üretip, dünyanın dört bir yanına ihracat yapıyoruz. Dünyanın dört bir yanında eli çantalı gezen Kayserili gençler var. İçe kapalılık bağnazlık Kayseri’de bulamazsınız. Bayan kadın takımının muhafazakar bir kentte ne işi var düşünmek yanlış olur.

ENDER BATUKAN(Kaskispor Başkanı ve Kaski Genel Müdürü) : Kasım ayında başladı Euro cup. Biz de şu anda 13’üncü maçımızı oynadık. 31 takımın katıldığı bir maratonda finalin ilk maçını oynadık. 22 Mart’ta ikinci maçımızı oynayıp kupayı Kayseri’ye getireceğiz. Zor maçlar oldu. Biz de güçlü bir takımız. İsrail temsilcisiyle oynarken ‘’Burda kim tur atlarsa o şampiyon olur demiştik. Adım adım kupaya yaklaştık. Takdire şayan bir takımımız var. Kupayı getireceğinin bilincinde sporcu topluluğumuz var. Takım ruhu içinde maçları kazanıp kupayı Kayseri’ye getirmeyi hedefliyoruz. Genel kuruldan sonra ilk üç takım içinde yer alacağız Avrupa kupasında da gidebileceğimiz yere kadar gidelim demiştik. Gruptan çıktıktan sonra finale ve kupaya odaklandık. Çünkü takımı tanımıyorduk bilgimiz yoktu. Ne yapacağımızı bilmiyorduk. Ben ilk kez kadın basketbol takımının yöneticiliğini yapıyorum. Takımla ilgili bilgimiz zaman içinde oluştu. Takımda birlik beraberlik takım ruhu var. Kaybettiğimiz maçlar da oldu ama burda takım olarak değil de aksilikten ya da olmaması gereken durumlardan maç kaybettik. Her zaman kazanmak ve başarıya ulaşmak için çabaladık. KASKİ bir yıl içinde final oynuyorsa bu bizim için güzel bir şey. 10 bine yakın taraftarımız bize destek verdi. Önümüzdeki yıl hedef büyütüp Euro ligde mücadele etmeye çalışacağız. Fenerbahçe ve Galatasaray’dan sonra üçüncü Türk takımı olarak Euro ligde bizi görecekler.

AYHAN AVCI (Kaskispor antrenörü): Buraya kadar kolay gelmedik. Türkiye’deki Kadınlar ligi ve Avrupa Kadınlar Kupasında aynı anda mücadele vermek elbette yorucu oldu. Yurtiçi ve yurt dışındaki yolculukların getirdiği yorgunluk, sakatlıklar, hastalıklar bizim için dezavantajlar oldu. Ancak, oyuncularımın kazanma hırsı, özellikle Avrupa kupasında çeyrek final sonrası inanılmaz performans göstermeleri bu başarıyı yakalamamızı sağladı. Şimdi Rusya’da finalin rövanşını oynayacağız. 14 sayılık fark bize yetmeyebilir. Ona göre hazırlıklarımızı sürdürüyoruz. Herşeye karşın, buraya kadar geldikten sonra kupayı almayı çok istiyoruz. Zor bir maç. Ama bugüne dek bir çok zorluğun üstesinden geldik. Biliyorsunuz, biz bu kupaya adı konulmamış bir takımla katıldık.

BAHAR ÖZTÜRK (Sporcu): Türkiye’de olmaktan, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmaktan mutluyum. Türkiye’de Kadınlar liginde Kayseri benim üçüncü takımım. Milli formayı giymek istiyorum. Şutlarımı genellikle hepsini sokacağım diye atıyorum. Ama bazen şanssız da olabiliyorum. Kayseri’de güzel bir arkadaşlık ortamı var. Boş zamanlarımızı film seyrederek, rakip takımların maçlarını izleyerek, geçiriyoruz. Rusya’daki final rövanşına gelince, elbette kazanmak istiyoruz. Bizim için çok önemli.

NAKİA SANFORD (Sporcu): Kaskispor’la bir Anadolu takımı olarak gerçekten başarılı işler yaptık. Gerek ligde gerekse Avrupa Kadınlar Kupasında umulanın üzerinde bir başarılı elde ettik. Kaynaşmış bir ekibimiz. Türkiye’de olmaktan, Kayseri’de bulunmaktan mutluyum. Özellikle içli köfte ve yağlamayı çok seviyorum.

DİLA AŞKIN (Sporcu) : Sakatlığım nedeniyle takımda istediğim kadar maçlara çıkamadım. Ama, biz bir aileyiz. Kayseri’ye bir ilki yaşatacağımız için sevinçliyiz. Rusya’dan elimiz boş dönmeyeceğiz. Takımın aynı zamanda tercümanlığını severek yapıyorum. 13 arkadaş arasında müthiş bir dayanışma ve uyum var.’’

TUGÇE CAMBAZ (Kaptan): Sezon başında ne olacağımız belli değildi, büyük olasılıkla takım dağılacaktı ama, Büyükşehir Belediye Başkanlığı bünyesindeki Kaski bize sahip çıktı. Herkes yardımcı oldu. Transferler yapıldı. Ligde önemli başarılar elde ederken, Kadınlar Kupasında ise final oynadık. Kayseri’deki final maçında seyircinin inanılmaz desteği gerçekten övgüye değerdi. Bizi adeta ateşlediler. Rusya’daki rövanşı kazanıp, Galatasaray’dan sonra Kadınlar Kupasını Türkiye’ye getiren ikinci takım olacağımıza inanıyorum

KUPADA FİNALE YÜKSELİŞİN ÖYKÜSÜ: Kayseri Kaskispor, Avrupa Kadınlar Kupası'ndaki ilk turda dört takımlı F grubunda mücadele etti. Kaskispor, bu turda 3 galibiyetle  grubu ikinci sırada bitirdi. Kaskispor 8’li finalde İsrail temsilcisi Elitzur Ramla takımını ilk maçta 79-69 yenerken, ikinci maçta, İsrail’de oynanan rövanşta 70-64 yenilmesine karşın çeyrek finale yükselmeyi başardı. Çeyrek finalin ilk maçında ise Fransa temsilcisi Hainaut’u evinde 68-59 yenerken, Fransa’daki karşılaşmayı 59-59 eşitlikle kapatarak, yarı finale yükseldi. Yarı finalde, Kayseri ekibini, bu kez ülkemizin Adana Botaşspor takımı bekliyordu. İki Türk ekibi Kayseri’de yarı finalde karşı karşıya geldi. Kaskispor bu maçı 77-65 kazandı. Adana’daki maçta 71-66 yenilen mavi beyazlılar, ilk maçı 12 sayı farkla kazandığı için ikili averaj sistemine göre Rusya’nın Dynamo Kursk takımı ile final oynama hakkı elde etti. Kaskispor, 15 Mart’ta Kayseri’de oynanan ve yaklaşık 10 bin seyircinin izlediği müsabakayı 69-55 kazandı. Kaskispor 22 Mart’da Rusya’da oynanacak karşılaşmayı kazandığı veya 14 sayı farkla yenildiği takdirde bile Avrupa Kadınlar Kupasının sahibi olmayı başaracak.



OE, DÖ(OE/Aİ)