Bu yıl 40. kez düzenlenen turnuvada A Grubu mücadeleleri Finlandiya'nın başkenti Helsinki, B Grubu karşılaşmaları İsrail'in başkenti Tel Aviv, C Grubu maçları ise Romanya'nın Cluj Napoca, Türkiye'nin de yer aldığı D Grubu maçları ise İstanbul'da oynanacak.

Türkiye D Grubunda; Rusya, Sırbistan, Letonya, Büyük Britanya ve Belçika'yla mücadele edecek.

Şampiyona, grup maçlarının tamamlanmasının ardından ikinci tur maçlarıyla İstanbul Sinan Erdem Spor Salonu'nda devam edecek.

Türkiye'de düzenlenen 2001 şampiyonası

Türkiye 24. kez katılıyor

A Milli Erkek Basketbol Takımı 24. kez Avrupa Basketbol Şampiyonasında mücadele edecek. Avrupa şampiyonalarına ilk kez 1949'da Mısır'da düzenlenen turnuvayla katılan A Milli Erkek Basketbol Takımı, en büyük başarısını ise 2001'de Türkiye'de düzenlenen ve final oynadığı turnuvada elde etti. Final maçında Yugoslavya'ya yenilen milli takım, şampiyonayı 2. sırada tamamladı.

A Milli Erkek Basketbol Milli Takımı, en büyük başarılarını Türkiye'de düzenlenen turnuvalarda elde etti. 2001 yılındaki Avrupa Şampiyonası ve 2010'daki Dünya Basketbol Şampiyonasında ikinci olan milli takım, yine kendi ülkesinde düzenlenen bir turnuvada boy gösterecek.

Türkiye'nin ev sahipliğinde düzenlenen son iki turnuvadaki başarılar dikkat çekiyor ancak bu kez beklentiler o kadar yüksek değil.

Amerikan Ulusal Basketbol Ligi NBA'de forma giyen ve geçirdiği bağırsak-mide enfeksiyonu nedeniyle aşırı kilo kaybı yaşayan Ömer Aşık'ın tedavisinin devam etmesi ve Ersan İlyasova'nın da NBA'deki yoğun maç trafiğinin yarattığı fiziksel ve psikolojik yorgunluğu gerekçe göstererek milli takımdan affını istemesi sebebiyle, milli takım turnuvaya önemli eksiklerle hazırlandı.

Son olarak ise hazırlık kampında takımla birlikte çalışan ancak sakatlığı düzelmeyen Bobby Dixon'ın da kadrodan çıkarılmasıyla A Milli Erkek Basketbol Takımı'ndan beklentiler düştü.

Basketbol federasyonu yetkilileri de turnuva öncesi iddialı açıklamalar yapmaktan kaçındı.