İlk Adım Basketbol Okulları’nın faaliyet gösterdiği 40 merkezden 78 öğrencinin katıldığı yaz kampında Anadolu Efes antrenörlerinden eğitim alan ve eğlenceli aktivitelere katılan çocuklar için bir de dostluk turnuvası düzenlendi. Geleceğin basketbol yıldızları spor ve eğlence dolu bir kamp geçirdi.

Anadolu Efes Spor Kulübü ve Spor Genel Müdürlüğü iş birliği ile yürütülen, Türkiye çapında 40 merkezde çocuklara ücretsiz basketbol eğitimi sağlayan “Anadolu Efes İle İlk Adım Basketbol Okulları”, sekizinci sezonunu tamamladı.

Her yıl İğneada Resort Hotel ve Spa'da gerçekleştirilen kampa bu sene 8-13 yaş arasındaki 78 Anadolu Efes İle İlk Adım Basketbol Okulu öğrencisi katıldı. 5 gün süren kamp boyunca çocuklar hem basketbol eğitimleri ile yeteneklerini geliştirme fırsatı buldu hem de düzenlenen aktivitelerle eğlenceli saatler geçirdi. Kampın ikinci günü düzenlenen turnuvada ise çocuklar takımlara ayrılarak İğneada halkına hünerlerini sergiledi.

Anadolu Efes Spor Kulübü Altyapı Teknik Koordinatörü Alaeddin Yakan, kampta düzenlediği basın toplantısıyla proje hakkında bilgiler verdi.

Bu organizasyonda yer aldığı için mutlu olduğunu belirten Yakan, ''30 yıldır bu işin içerisindeyim. Küçük takım seviyesinden A Milli Takım seviyesine kadar hepsinde oynadım ve hepsinin içinde bulundum. Altyapı konusu, benim severek emek verdiğim bir konudur. Onun için bu organizasyon benim için ayrı bir önem taşıyor'' dedi.

İlk Adım Projesi’nin Anadolu Efes ve Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından ortaklaşa hayata geçirildiğini ifade eden Alaeddin Yakan, ‘Bu proje şu anda 8. yılını doldurdu. 8 yılda sürekli artarak bugünlere geldi. Bu zaman zarfından 20 bine yakın öğrenciye basketbol götürüldü. Bu çok önemli bir rakam. Bu proje doğrudan gençlere yönelik olduğu için herkesin sahip çıkması ve destek vermesi gereken bir proje. Ücretsiz olarak Anadolu'nun bazı yerlerinde imkanı olmayan gençlere basketbol oynatmayı hedefliyoruz. Buradaki amaç, yeni yetişen gençlerimize basketbol zevkini aşılamak. Projenin doğrudan gençlere gitmesi ve onlara ortak bir iş öğretmesinden dolayı ilerde gençlere çok daha iyi şeyler katacak. Bu proje, Anadolu Efes var olduğu sürece devam ettirilecek. Bunun için hepimiz taşın altına bir şekilde elimizi sokmalıyız ve bu projeyi daha iyi yerlere götürmeliyiz'' diye konuştu.

Bu projedeki amacın sadece Anadolu Efes’e oyuncu kazandırmak olmadığını, çocukların seçim haklarının olduğunu ve istedikleri kulüpte oynayabileceklerini bile getiren Yakan, ''Burada yetişen yetenekli oyuncuları altyapıya kabul ediyoruz ama bu projenin amacı, oyuncuların Anadolu Efes'e gelmeleri değil. Çocuklarımızın seçim hakları kendilerinde. İsterlerse Anadolu Efes'e, ister kendi şehirlerinde bir kulübe, isterlerse de Türkiye çapında bir kulübe gidebilirler. Zaten biz altyapı olarak çok ciddi çalışıyoruz. Mutlaka yeni oyuncular önümüzdeki sezonlarda getireceğiz. Kısa zamanda Anadolu Efes A Takımı'nda yeni Hidayetler ve Keremler göreceksiniz'' şeklinde konuştu.

Türkiye’nin nüfusuna göre daha fazla oyuncuyu A takımlara taşıması gerektiğini vurgulayan Yakan, ''Ben çocukların basketbola olan ilgisini biraz az buluyorum. 70 milyonluk bir ülkede, bizim daha fazla oyuncu çıkartır duruma gelmemiz lazım. Bugün Anadolu Efes çok ciddi bir atılım yapıyor. Keşke diğer kulüplerimiz de böyle atılımlar yapsa. O zaman basketbolu daha da ileriye taşıyacağımıza inanıyorum. O anlamda bizim önemli bir iş yaptığımızı düşünüyorum. Diğer kulüplerimizi de bu kulvara davet ediyoruz'' ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin uyguladığı spor politikasını da eleştiren Yakan, şunları söyledi;

''Ben yeterli bir spor politikamızın olduğunu düşünmüyorum. Ben bütün sporların ilköğretim Okulları'ndan başlaması gerektiğine inanıyorum. Görüyoruz ki lise veya ilköğretim çağındaki çocuklarımızı üniversite ve kolej kazanmak için bir koşturmaca içerisindeler. Neredeyse okullardaki Beden Eğitimi dersleri kaldırılma veya geçiştirilme durumunda. Bunu da çok sakıncalı buluyoruz. Ülke olarak sporda daha fazla hamle yapmamız için okulların işin içine girmesi lazım.''

DOSTLUK MAÇINDA KAZANAN BASIN MENSUPLARI OLDU

Bu arada kampı ziyaret eden basın mensupları ile Anadolu Efes antrenörleri dostluk maçı yaptı. Basın mensupları karşılaşmadan 17-14'lük üstünlükle ayrıldı. Renkli görüntülerin sahne olduğu maçta basın mensupları, hakemin de yardımıyla sahadan galip ayrıldı.

YILDA 20 BİNDEN FAZLA ÇOCUĞA EĞİTİM

Kurulduğu 2004 yılından bugüne kadar geçen 8 yıllık süreçte Türkiye’nin dört bir yanında, Saraybosna ve Kıbrıs’ta 20 binden fazla çocuğa ücretsiz basketbol eğitimi veren “Anadolu Efes İle İlk Adım Basketbol Okulları” Adana, Adapazarı, Aksaray, Amasya, Ankara, Antalya, Aydın, Bilecik, Çankırı, Çorlu, Denizli, Diyarbakır, Düzce, Edremit, Elazığ, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Giresun, Hakkari, Hatay, İstanbul (3 merkez), İzmir, Karabük, Kastamonu, Kayseri, Kırklareli, Konya, Lefkoşa, Manisa, Mersin, Muğla, Rize, Samsun, Saraybosna, Sinop-Gerze, Sivas ve Trabzon olmak üzere 40 merkezde ücretsiz basketbol eğitimlerine 2012-2013 sezonunda da devam edecek.

“Anadolu Efes İle İlk Adım Basketbol Okulları”, Kıbrıs ve Saraybosna’daki okullarıyla yurt dışındaki çocukları da basketbolla buluşturuyor.



GH(UD/FG)