Süheyla Kaplan


Bu konuda Sol Parti Federal Meclis Grubu'nda basın danışmanlığı yapan aynı zamanda tarihçi ve Türkiye konusunda uzman gazeteci Dr. Nick Brauns çarpıcı açıklamalarda bulundu.

'ZEKERİYA ÖZ ALMANYA'DA KORUMA ALTINDA OLABİLİR'

Brauns, "Türk medyasında yazılanlardan yola çıkarsak, yani firari savcılar Zekeriya Öz ve arkadaşı Almanya'da ise buraya gelmelerinin birçok nedeni oalbilir.  Almanya'nın cemaate bakışı ABD'nin bakışı ile aynı. Avrupa ülkeleri arasında Gülen cemaati Almanya'da güçlü bir loby oluşturmuş durumda. Okullarıyla, basın-yayın organlarıyla, öğrenci yurtlarıyla, Kültürlerarası Diyalog ve Akademi dernekleriyle gerek Türk gerekse Alman politikasında güçlü bir loby oluşturmaya çalışmaktadırlar. Almanya'da Gülen cemaati koruma altında" dedi.

Türkiye'de Gülen cemaati yayın organlarına ve gazetecilerine İstanbul'da  yapılan baskınlardan sonra Almanya'da üç kişinin MİT adına 'casusluk yapmaktan gözaltına alındıklarına dikkat çeken Brauns, iki olay ile ilgili zamanlamanın önemli olduğuna dikkat çekti.

Brauns, ''Gülen cemaatine yapılan baskınlar gerek Almanya ve gerekse AB tarafından sert bir biçimde eleştirildi. Oysa daha önce Kemalist basına oda tv, ya da sol basına da bu tür baskınlar yapılmış ancak ne Almanya'dan ne de AB ülkelerinden herhangi bir tepki gelmişti. Sol Parti tarafından yine Gülen cemaatinin Almanya'daki faaliyetleri konusunda Merkel hükümetine bir önerge vermiştik. Bu önergeye verilen cevaba göre Almanya ile cemaat arasında uluslararası düzeyde ekonomik ilişkilere dikkat çekilmişti. Enerji konferansları vs. ABD cemaati ne derece koruyorsa Almanya'nın da cemaate bakış açısı aynı" dedi.

Almanya tarafından mevcut yasalar itibariyle hiçbir politik suçlunun ülkelerine iade edilmediklerine ( Metin Kaplan örnegi dışında) sözlerine ekleyen Brauns, firari savcı Zekeriya Öz'ün de Türkiye'ye iade edilememesinin nedenlerini şu şekilde sıraladı: 1.Türkiye'de adalet sistemi AB normlarına göre hala uygun nitelikte değil. 2. ABD'nin yaptığı gibi cemat burada da koruma altında. 3. Gülen cemaati Almanya'da özel okulları, medya grubu, kültürler ve dinlerarası diyalog dernekleri ile güçlü bir loby oluşturmakta. Eğer Zekeriya Öz Almanya'da ise cemaat yanlılarınca büyük destek görmekte.

Brauns, ayrıca firari savcılar Zekeriya Öz ve Celal Kara hakkında kırmızı bülten çıkarılması için Adalet Bakanlığı üzerinden İnterpol'e gönderilmek üzere hazırlanan ikinci dosyanın ardından Gülen cemaatinin Alman politikasında nüfuzlarını daha da artırmak isteyeceklerini ifade etti.