BAKAN'IN OĞLU DA GÖZALTINDA

Operasyonun TOKİ ve bazı devlet ihalelerinde yolsuzluk sebebiyle gerçekleştirildiği bildirilirken, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın oğlu Kaan Çağlayan'ın, İçişleri Bakanı Muammer Güler'in oğlu Barış Güler'in ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın oğlu Abdullah Oğuz Bayraktar'ın da gözaltına alınanlar arasında bulunuyor. Bu olay üzerine Bakan Çağlayan ve Muammer Güler programlarını iptal etti.

Ünlü işadamı Ali Ağaoğlu ve Ebru Gündeş'in eşi Reza Zarrab da gözaltına alınan isimler arasında yer aldı.

Ağaoğlu Grup CEO'su Hasan Rahvalı, Ali Ağaoğlu'nun gözaltında olduğu iddiaları üzerine açıklama yaptı ve  "Gözaltında değil. Bilgi alınması amacıyla emniyete davet edildi" dedi.

Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan'ın ve Fatih belediye başkanı Mustafa Demir'in de gözaltına alınanlar arasında olduğu öğrenildi. AKP Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu'nun amcasının oğlu Sadık Soylu da gözaltına alındı.

Taşyapı'nın sahibi Emrullah Turanlı ve Yorum İnşaat'ın sahibi Osman Ağca da gözaltına alındı.

4 bakanlığa bağlı danışmanlar gözaltına alındı. Çevre Bakanlığı Genel Müdürü Mehmet Ali Kahraman, Çevre Bakanı Danışmanı Sadık Soylu ve Zafer Çağlayan’ın Özel Kalem Müdürleri Mustafa Behçet Kaynar ve Onur Kaya'nın da gözaltına alınan isimler arasında olduğu iddia edildi. Bir Bakan çocuğunun daha gözaltına alındığı öne sürüldü.

Soruşturmayı, eski ergenekon savcısı şu anki Başsavcı vekili Zekeriya Öz'e bağlı savcı Celal Kara yürütüyor.

Gazeteci İlhan Taşcı ‏Twitter'dan "Yolsuzluk operasyonunda genel müdür, bakan çocukları, "ünlü" işadamları neredeyse yok yok" diye yazdı.

Gazeteci Selcan Taşçı da operasyonla ilgili olarak ‏"İçişleri Bakanı'nın oğlu gözaltında... Zafer Çağlayan'ın oğlu gözaltında... Devlet-devlet içinde devlet ve siyaset mücadelesi" diye yazarak Cemaat'i işaret etti.

FATİH BELEDİYE BAŞKANI DEMİR’E RANT VE BELEDİYE İHALELERİNDE YOLSUZLUK SUÇLAMASI

İstanbul’da bu sabah gerçekleştirilen operasyonda İstanbul Organize Suçlarla Mücadele ve Mali polisin bir yıldır süren teknik ve fiziki takibi sonucu Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir gözaltına alındı.

Mustafa Demir belediyedeki makamında gözaltına alındı ve makam odasında arama yapıldı.

Fatih Belediye Başkanı Demir’e rant ve belediye ihalelerinde yolsuzluk suçlaması yöneltildi.  Fatih Belediyesi’nin imara açmadığı arazilerin bazı iş adamlarının rüşvetle Bakanlık üzerinden illegal olarak imara ve inşaata açılmasını sağladığı iddia edildi.

Ayrıca Fatih Belediye Başkanı Demir’in hakkında Marmaray projesine ciddi zarar vereceği halde rüşvet karşılığında bazı arsalara imar ve inşaat izni vermek gibi suçlamalar da yer alıyor.

KÜLTÜR VARLIKLARINI KORUMA KURULU MÜDÜRLÜKLERİNE OPERASYON

Radikal Gazetesi'nden Elif İnce'nin haberine göre; Büyük Postane Caddesi'ndeki Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlükleri'nin bulunduğu binadan üç koruma kurulu müdürü ve iki kurul raportörü gözaltına alındı, polis kuruldaki dosyalara el koydu.

İstanbul 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürü Yener Çavdar (Beyoğlu, Eyüp, Kağıthane ve Şişli'den sorumlu), 2 Numaralı Yenileme Alanı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürü Raşit Şentürk (Süleymaniye dışında Fatih İlçesi'ndeki tüm yenileme alanları, Tuzla ve Zeytinburnu yenileme alanlarından sorumlu), İstanbul 4 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürü Günseli Aybay(Fatih ve Zeytinburnu'ndan sorumlu), 5 Numaralı Koruma Kurulu Üyesi aynı zamanda TOKİ çalışanı Yavuz Çelik, Eski röleve müdürü mimar Hüseyin Başçetin, iki kurul raportörünün de gözaltında olduğu öğrenildi.

Polisin hâlâ 1-2-3-4-5-6 no'lu Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlükleri ve İstanbul 1 ve 2 Numaralı Yenileme Alanı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü'nün bulunduğu binadan ayrılmadığı ve içeri giren herkesin kimliğini kontrol ettiği aktarıldı.

TARİHİ ESERLER SATILDI MI?

İddialara göre, Marmaray kazıları sırasında çıkan tarihi eserlerin kamuoyuna açıklanmadan el altından satıldığı ve Topkapı Sarayı'ndaki tarihi değerdeki eşyaların Arap Şeyhlerine gönderildiği öne sürüldü.

VALİ MUTLU'DAN İLK AÇIKLAMA

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Eyüp'te katıldığı okul açılışı öncesi gazetecilerin bu sabahki operasyonla ilgili sorularını yanıtladı. Mutlu, "Adli soruşturmanın devam ettiği bu aşamada açıklama yapmak doğru değil. Bütün detaylarıyla daha sonra kamuoyu bilgilendilecektir" dedi. Vali Mutlu, "operasyonu ne zaman öğrendiniz" sorusuna ise yanıt vermedi.