Haber Merkezi

IŞİD’in tank da kullandığı çatışmada YPG, IŞİD’in Çeçen asıllı komutanı Ebu Musab’ı ele geçirdi. Bunun üzerine IŞİD yüzlerce Kürt sivili rehine alıp Ebu Musab bırakılmazsa öldürme tehdidi savurdu. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, YPG’nin yürütülen müzakereler sonucunda sivillerin bırakılması karşılığında Ebu Musab’ı dün öğleden sonra teslim ettiğini, ardından IŞİD’in elindeki 300 rehineyi bıraktığını kaydetti. 


Tel Eybad’daki tanıklar Ebu Musab’ın yakalanmasının ardından IŞİD’e bağlı yüzlerce savaşçının bölgeyi kuşatma altına aldığını, YPG milislerinin de pek çok yerde mevzilendiğini, ailelerin evlerini terk etmesiyle kasabanın hayalet kente dönüştüğünü aktardı. 

Bir başka tanık rehine takasının ardından kasabada çatışmalar durulsa da gerilimin sürdüğünü anlattı. Çatışmalarda her iki taraftan çok sayıda ölen ve yaralanan olduğu belirtildi. Takas sonrası muhalif güçlerin ağır silahlarla kasabaya gelmesi çatışmaların tekrar başlayacağı korkusuna neden olurken top atışları Akçakale’de endişeyle izlendi. 


TÜRKİYE’YE DOSTLUK MESAJI
 

Erbil’de Kürt partilerle müzakereler yürüten PYD Eşbaşkanı Salih Müslim de özerklik ilanıyla ilgili “
Suriye’nin bir parçası olarak geçici sivil bir yönetim istiyoruz. İlan edilmiş herhangi bir şey yok. Bu, bir fikir olarak tartışılıyor. Suriye’nin bir parçası olarak geçici sivil bir yönetim istiyoruz. Yarın Suriye’de başka bir çözüm olursa ona katılacağız. Şu an Suriye’de hiçbir şey belli değil. Biz, altı ay dayandık. Ufukta bir umut görmediğimiz için böyle bir yönetim oluşturuyoruz” derken Türkiye’ye de sıcak mesajlar verdi: 

Biz, hiçbir zaman Suriye’de Türkiye karşıtı olmadık. Böyle bir tutum içine girmedik. Türkiye-Suriye sınırına baksınlar, en güvenli bölgeler, bizim denetimimizde olan yerlerdir. Türkiye bir zarar görmemiştir.” 

Türkiye ile görüşme konusunda “Neden olmasın. İlişkilerin daha da gelişmesini istiyoruz” diyen Müslim, ABD’nin PYD’yi istemediği yönünde bir soruya “Bu Amerika’nın gerçek politikası değildir. Zaman zaman Amerika, PYD ile görüşüyor” yanıtını verdi. 

Müslim bölgede memur maaşlarının hâlâ rejim tarafından ödendiğini, rejim güçlerinin her yerde olmasa bile bazı yerlerde olduklarını ama bir şeye karışmadıklarını anlattı. 

BEYDA’DA YİNE KATLİAM 

Öte yandan Beyda’da rejim yanlısı milislerin bir aileden 6’sı çocuk 13 kişiyi öldürdüğü öne sürüldü. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi katliamı 3 keskin nişancının gerçekleştirdiğini belirterek ‘‘Cumartesi Ulusal Savunma üyesi 4 Alevi öldürülmüştü. Bu bir intikam olabilir’’ dedi. Ulusal Savunma ise suçlamayı reddetti. İdlib’te de hava saldırısında 13 kişi öldü. 

1200 SİLAHLI GRUP VAR 

ABD Savunma İstihbarat Ajansı Başkan Yardımcısı David Shedd Suriye’deki durumu değerlendirirken bu ülkede 1200’ü aşkın silahlı grubun ortaya çıktığını ve Nusra’nın giderek güçlendiğini not etti. Shedd ‘dengelenmezlerse’ radikal İslamcıların daha fazla güçleneceğini ve iç savaşın yıllarca süreceğini belirtirken ABD’nin müdahale etmesi konusunda “Sanırım bölgedeki müttefiklere bel bağlamak en iyi çözüm” dedi. (ajanslar)