Dammtor semtindeki CCH otelinin büyük toplantı salonunda yapılan kongreye basın yoğun ilgi gösterdi.

Alman Sol Parti (Die Linke), 25 Mayıs’ta yapılacak Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerine katılacak adaylarını belirledi. Almanya’nın 96 sandalye temsil edileceği AP seçimlerine 20 kişilik liste ile katılacak. 

Cumartesi günü başlayan ve dün sona eren iki günlük Die Linke kongresinin ilk gününde AP seçim programı ile listeye girecek adayların ne kadarının batı, ne kadarının doğu eyaletlerinden olacağı üzerine de tartışmalar yürütülmüştü. 

AB SEÇİMLERİNDE 20 KİŞİLİK LİSTE İLE YARIŞACAK 

Partinin seçim programına ilişkin görüşlerin paylaşıldığı ve maddelerin oylandığı kongreye 500 kadar delege katılırken, adaylar içerisinden en yüksek oyu 397 oyla üçüncü sıra için yarışan Cornelia Ernst aldı.

AP seçimleri için Almanya’ya ayrılan 96 sandalye için 20 adayla katılacak olan Die Linke’nin liste başı 365 oy, 75 karşı oy ve 37 çekimserle Gabriele Zimmer oldu. Doğu Almanya’nın Thüringen eyaletinden olan Zimmer, 2004 yılından bu yana Die Linke’den AP milletvekili idi. 

İkinci sırada ise partinin en zayıf olduğu Güney Almanya’daki Bavyera eyaletinden Thomas Händel 196’ya karşı 278 oyla seçildi. Listede üçüncü sırayı ise Doğu Almanya’nın Sachsen eyaletinden olan ve 397 delegenin oyunu alan Cornelia Ernst aldı. 

Listede seçilme şansı yüksek olan ilk 10 sıradaki adaylar ise sırasıyla şöyle: Helmut Scholz, Sabine Lösing, Fabio De Masi, Martina Michels, Martin Schirdewan, Sofia Leonidakis, Malte Fiedler. 

Die Linke listesinin 11 ile 20’inci sırası arasında yer alan diğer adayları ise şu sıralamaya göre seçildiler: Paola Giaculli, Keith Barlow, Ruth Firmenich, Michael Ehrhardt, Ida Schillen, Gotthilf Lurch, Jennifer Michelle Rath, Martin Dolzer, Katrin Marie Hitzler, Nick Woischneck.