Şanlıurfa'nın Halfeti İlçesi'ne bağlı Ömerli Köyü'nde 1958 yılında 7 kardeşin en küçüğü olarak dünyaya gelen ve 20 yaşında katıldığı PKK'da 'Ferhat' kod adı ile 26 yıl aktif olarak yer alan, 1986'da örgütün lider kadrosuna giren Osman Öcalan, silahlı mücadele döneminin sona erdiğinini, siyaset zemininde mücadele verilmesini istedi. Bunun ardından örgütün diğer önemli isimlerinden Nizamettin Taş ile birlikte ayrılarak 1 Haziran 2004 tarihinde ayrıldı 'Yurtsever Demokrat Parti'yi (PWD) kurdu.

Osman Öcalan, daha sonra bu örgütten de ayrılarak, İran Kürtler'inden 'Jiyan' kod adlı Keve Suci ile evlenerek Kuzey Irak'taki Süleymaniye kenti Köysancak ilçesinde ekmek fırını açarak işletmeye başladı. Bu evliliğinden 'Fırat' ve 'Welat( adlarını verdiği iki oğlu olan Osman Öcalan, bir süre sonra eşinden boşandı. Çocuklarını Osman Öcalan'a bırakan Keve Suci, iddiaya göre İsveç'e gitti. Osman Öcalan Dohuk kentinde 2008 yılında ikinci evliliğini İran asıllı 22 yaşındaki Sozan adlı kadınla yaparken, geline 2,5 kilo altın aldığı, evlilik için 52 bin dolar para harcadığı ifade edildi.


TELEVİZYONA KONUK OLDU


Osman Öcalan, Kuzey Irak'ta Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani liderliğindeki Irak Kürdistan Demokrat Partisi'ne yakın Rudaw TV'de yayınlanan konuk olduğu 'Gulistan' programı önceki akşam yayınlandı. Programda, Osman Öcalan'ın Kuzey Irak'taki 'Sivil yaşamı' ile ilgili görüntüler ekrana getirildi. Bir elinde televizyon kumandası, yanından ayrılmayan iki oğlu ile ekrana görüntüleri getirilen Osman Öcalan'ın oturduğu salonun duvarında Mesut Barzani ile Irak Cumhurbaşkanı, Kürdistan Yurtsever Birliği lideri Celal Talabani'nin yanı sıra ağabeyi Abdullah Öcalan'ın fotoğrafının asılı olduğu görüldü.

 

Türkiye'de sürdürülen 'Çözüm süreci'nin doğru ve yerinde olduğunu, başarı şansının yüksek olduğunu ifade ederken, halkın PKK yerine Öcalan'ı esas aldığını, Kürtler'in yıllarca inkar edildiğini, bunun Türkiye'de yaşayan her kesime zarar verdiğini, siyasi mücadeleye ağırlık verilmesi gerektiğini söyledi.

45 dakika süren programda günlük yaşamından kesitler de ekrana getirilen, tenis oynarken, bir inşaatı kontrol ederken, çocukları ile ilgilenirken ekrana getirilen Osman Öcalan, geçmişte sorunun siyasi çözümünü önerdiği için öldürülmek istendiğini, dağdaki silahlı grupların topluma uyum sorunu ile karşılaşabileceğini öne sürdü. Osman Öcalan, Türkiye'de siyaset yapmayı arzu ettiğini, ancak, tek lidere dayanan partinin otorite anlamına geldiğini ve demokratik bir yapıda olamayacağını söyledi. Ajanslar