-Süheyla Kaplan-

    Hamburg




 

Paech, Almanya’nın Hamburg eyalet meclisinde Sol Parti Meclis Grubu tarafından ilk kez düzenlenen ‚Nevruz Resepsiyonu’ vesilesiyle yaptığı özel açıklamada, ABD Başkanı Obama’nın araya girmesi sonucunda İsrail hükümetinin taktik olarak Türkiye’den özür dilediğini söyledi.

 

Paech, ‚’İsrail üzerinde Amerika büyük rol oynadı. Suriye  ve İran’a karşı İsrail ve Türkiye bölgede ortak bir güç oluşturmak istiyor. Netanyahu ve Erdoğan arasındaki ilişkinin ne kadar derin olacağından kuşkuluyum. Ancak bilinen bir gerçek var ki o da Suriye ve İran’a karşı iki ülke ABD’nin de araya girmesiyle bölgesel bir güç oluşturmak istiyor. Türkiye stratejik açısıdan önemli bir konuma sahip. İsrail’in  özür dilemesini  oportünist bir tutum olarak değerlendiriyorum. Suriye her iki ülke için de ortak düşman, dolayısıyla bu süreçten kuşkuluyum’ dedi.

 



Norman Paech ve Sol Parti Hamburg Milletvekili Cansu Özdemir





 

"ALMANYA’DA İSRAİL’E KARŞI HUKUK SAVAŞIMIZ DEVAM EDİYOR’’

 

 

‚Mavi Marmara’ saldırısından sonra gemide bulunan diğer altı Alman politikacı  ile birlikte dönemin İsrail Savunma Bakanı ve Başbakanı başta olmak üzere saldırı emrini veren yetkililer hakkında iki yıl önce Almanya Federal Savcılığına suç duyurusunda bulunduğunu hatırlatan Paech, davanın hala devam ettiğine işaret etti.

 

İsrail’in Mavi Marmara saldırısıyla insan hakları ve uluslararası hukuku çiğnediğine dikkat  çeken Paech, İsrail hükümetinin maddi tazminat önerisinde bulunduğunu ancak bunu kabul etmediklerini söyledi.

 

 

Paech, İsrail'in Mavi Marmara gemisine saldırması ile Türkiye'nin toprak bütünlüğünü çiğnediğini belirterek, "Bu gemi Türkiye'ye ait bir gemiydi. Açıkça bu saldırı toprak ve egemenlik bütünlüğü ile bağdaşmamaktadır" dedi.

 

Paech, ayrıca İsrail’in Mavi Marmara saldırısındaki tutumunu kışkırtıcı olarak nitelendirerek, bu durum  şiddet ve gasp etme olarak değerlendirdi.

 

 

"TÜRKİYE’DE GAZETECİLER HALA TUTUKLU"

 

AKP iktidarı döneminde çok sayıda politikacı, siyasetçi ve gazetecilerin cezaevlerinde bulunduğuna dikkati çeken Paech, Erdoğan’ın gelecek seçimlerde Kürtlerden ‚oy çekebilmek amacıyla’ taktiksel olarak barış süreci başlattığını ileri sürdü.

 

Kürt sorununun çözümü konusunda AKP’nin bugüne kadar hiçbir şey yapmadığını ileri süren Paech, süreç konuşunda da endişe ve kuşku duyduğunu söyledi.