Avrupa Birliği yanlısı partilerle Rusya'ya yakın partiler mücadele ettiği seçimlerde, resmi olmayan ilk sonuçlara göre Rusya yanlısı parti önde gidiyor.

Yetkililer, oyların şimdiye dek yüzde 30'unun sayıldığını ve Rusya'ya yakın olarak bilinen Sosyalist Parti'nin oyların yüzde 23 ile önde gittiğini, Komünist Parti'nin ise yüzde 20 ile onu izlediğini söylüyor.

Moldova Başbakanı Iurie Leanka'nın lideri olduğu ve 2020'de AB üyesi olmayı hedefleyen Liberal Demokrat Parti'nin ise yüzde 18 civarında oy aldığı belirtiliyor. Liberal Demokrat Parti'nin koalisyon ortağı

Demokratlar'ın oyunun yüzde 16 olduğu, AB ve NATO'yu en sıkı destekleyen partilerin ise yüzde 7'de kaldığı kaydediliyor. Daha önce yapılan kamuoyu yoklamalarında, Batı yanlısı partilerin daha fazla oy alacağı öne sürülmüştü.

Seçim Kurulu, Rusya yanlısı bir partinin son anda seçime girmesini engellemiş, Moskova bu karara tepki göstermişti.

Seçimler Ukrayna gölgesinde

Ukrayna'daki krizin gölgesinde yapılan seçimlerin çekişmeli geçmesi bekleniyor. Ukrayna'da eski Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç'in Rusya'nın baskısıyla son anda Avrupa Birliği'yle serbest ticaret anlaşmasını imzalamaktan vazgeçmesi üzerine kriz çıkmıştı.

Bu karar kitlesel gösterilere yol açmış, Yanukoviç'in devrilmesinden sonra anlaşma imzalanmıştı. Ancak protestoların ardından Rusya Kırım'ı ilhak etti ve Doğu Ukrayna'daki isyancılara destek verdi. Avrupa Birliği'yle aynı anlaşmayı imzalayan Moldova ise, çizgisini değiştirmesi için Rusya tarafından baskı altında tutuluyor.

Avrupa'nın en yoksul ülkelerinden biri olan Moldova'da, Rusya'nın şarap, et, sebze ve meyve dahil tarım ürünleri ithalatını yasaklamasının ardından ekonomik durum daha da kötüleşmişti.