BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, Askeri Darbelerin Yol Açtığı Mağduriyetlerin Giderilmesine Yönelik Kanun Teklifi verdi. 

12 Eylül askeri darbesinin 1982 Anayasası ile hala varlığını koruduğuna dikkat çeken Baluken, Meclis'teki yeni anayasa sürecini hatırlattı, "Darbenin içselleşmiş durumunu yok etmek ve geçmişe yönelik yüzleşme ile zararların tazmin edilmesi söz konusu yeni anayasa çalışmalarına da ivme kazandıracaktır" dedi.

Baluken, toplumun güçlendirilmesi için askeri darbelerin olağanlaşmasının ortadan kaldırılmasının da bir zorunluluk olduğunun altını çizdi.

DEVLET ÖZÜR DİLEMELİ


Teklif, 27 Mayıs 1960, 12 Mart 1971, 12 Eylül 1980 ve 28 Şubat 1997 darbelerinin sonuçlarını kapsıyor.  2. maddede, devletin darbelerde mağdur olan tüm yurttaşlar ve toplumsal kesimlerden, maddi ve manevi anlamda zarar gören herkes özür dilenmesi gerektiği belirtiliyor. Ayrıca maddede "Türkiye Cumhuriyeti Devleti; söz konusu askeri darbeleri demokrasi, insan hakları ve özgürlüklere yönelik bir suç sayar. Adalete ve hukuka karşı müdahale olduğunu kabul eder" deniliyor.

GÖREVDEN ALINANLAR GÖREVE İADE EDİLMELİ


Darbeyle görevinden alınan kamu memurlarının başvuruları durumunda göreve iade edilmesini hüküm altına alan teklifin 3. maddesi şöyle: "Bu suretle, göreve ve işe alınanlara, göreve ve işe iade edilenlere, öngörülen niteliklere haiz iken bu nitelikleri kaybetmiş olduklarını belgeleyenlere geçmişe yönelik olarak aylık ve diğer özlük hakları verilir ve açıkta geçen süreleri değerlendirilir ve uğradıkları maddi zararları tazmin edilir."

‘TAZMİNAT TSK BÜTÇESİNDEN ÖDENMELİ’


Darbe rejiminin kararları ve uygulamaları ile idam cezasına çarptırılanlara, yaşamını veya beden bütünlüklerini, akıl ve vücut sağlıklarını yitirenlere, yaşamını yitirenlerinin yakınlarına, dini ve etnik kimliğinden ötürü her türlü haksızlığa uğrayan kişilere, özür kapsamında manevi tazminat ödenmesi hükmü de yer aldı.

Tazminat için İçişleri Bakanlığı bünyesinde bir komisyon kurulması önerisinde bulunan Baluken, maddi ve manevi tazminatın TSK bütçesinden karşılanmasını da önerdi.