CHP lideri Kılıçdaroğlu, tek parti dönemiyle ilgili özeleştiride bulunarak, 1948 yılında gizlice yurt dışına çıkmak isterken faili meçhul bir cinayete kurban giden gazeteci yazar Sabahattin Ali'yi CHP'nin öldürttüğünü söyledi. Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

"Cumhuriyet dönemiyle ilgili pek çok hatalar oldu, yanlışlar oldu. Nazım Hikmet'i kim hapse attı? CHP. Sabahattin Ali'yi kim öldürttü? CHP. Doğrulara her zaman doğru deriz ama yanlışların da istismar edilmesi doğru değil, biz bunu söylü-yoruz. Yoksa Celal Bayar da Kuvayi Milliyeci'dir. Atatürk'ü Koruma Kanunu'nu DP çıkartmıştır."

SABAHATTİN ALİ NE ZAMAN ÖLDÜRÜLDÜ?


1945 yılında Marko Paşa gazetesini yayınlamaya başlayan Sabahattin Ali, yazıları nedeniyle 1948'de Paşakapısı cezaevinde üç ay yattı. Hapisten çıktıktan sonra iş bulamayan Ali, yasal yollardan yurt dışına çıkamayınca Bulgaristan'a kaçmaya karar verdi.

Para karşılığı anlaştığı Ali Ertekin adlı kaçakçı tarafından öldürüldü. Gömülen cesedi, aylar sonra 2 Nisan 1948'de Bulgaristan sınırında bulundu. Ali'yi öldürdüğünü itiraf eden ve Emniyet mensubu olduğu iddia edilen Ertekin, dört yıla hüküm giydi. Fakat birkaç hafta sonra aftan yararlanarak serbest kaldı.

Ali'nin bölgedeki jandarma karakolunda öldürüldüğü, emri bir CHP yöneticisinin verdiği de bir başka iddia.. (gazeteciler.com)