Sebahat Karakoyun

HDP’nin genel seçimler öncesinde seçmene “senet” vererek “Başkanlık sistemine ve AKP ile koalisyona hayır” taahhüdünde bulunması ve “ortak vatan” vurgusu yapması bekleniyor.

Genel seçimlerde yüzde 10 seçim barajını aşmak için etkin bir kampanya ve başta büyük kentler olmak üzere bölge dışındaki illerde oy oranını artıracak bir aday listesi üzerinde titiz bir çalışma yürüten HDP’nin seçim stratejisinin ayrıntıları netleşmeye başladı.

AKP ile başkanlık sistemini kapsayan Anayasa değişikliği için “gizli ittifak” söylentilerine karşı özellikle sol seçmeni iknaya yönelik bir kampanya yürütmeyi planlayan HDP, seçmene eş genel başkanların imzasını taşıyan bir “senet” vermeye hazırlanıyor. HDP’nin 7 maddeden oluşması beklenen “seçim senedi”nde “Başkanlık sistemine ve AKP ile koalisyona hayır” taahhüdünün yer alması bekleniyor. “Ortak vatan” vurgusuna da yer verilmesi planlanan senet, kampanya sürecinin en önemli çıkışlarından olacak.

CHP’DEN TRANSFER

HDP’de milletvekili aday listeleriyle ilgili çalışmalar da sürdürülüyor. Seçimlerde farklı kesimlere hitap etmeyi amaçlayan HDP’nin CHP’den de transfer yapabileceği belirtiliyor. Batıda önemli bir kentte yeniden aday olmayacağını açıklayan CHP’li bir milletvekili ile temasa geçildiği öğrenildi. İlinde etkili olan isimle yapılan ilk görüşmenin olumlu geçtiği belirtiliyor. Bu arada HDP kulislerinde milletvekili adaylığı ile ilgili öneriye sıcak bakmayan oyuncu Kadir İnanır’ın İmralı’ya gidecek İzleme Kurulu’nda yer alabileceği konuşuluyor.

DEMİRTAŞ İZMİR'DE

Genel seçimlerde yeniden aday olacak HDP milletvekillerinin bazılarının seçim bölgelerinde de değişiklik olması da bekleniyor. Buna göre HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın İzmir’den aday olma olasılığı güçlü. İzmir’de Demirtaş’ın yanı sıra sol ve sosyal demokrat tabandan oy alabilecek isimlerle temasa geçildiği öğrenildi. HDP kulislerinde konuşulanlara göre, İzmir için DİSK Genel Başkanı Kani Beko’ya öneride bulunuldu. (Birgün)