Havaların ısınmasıyla göç dalgasının arttığı İtalya’da, buna paralel olarak vatandaşların mültecilere karşı toleransını yitirmeye başladığını ortaya koyan olaylar da artmaya başladı.


Son olarak geçen hafta ülkenin kuzeyindeki Treviso kenti ile başkent Roma’da eş zamanlı olarak aşırı sağcıların yaptığı göçmen karşıtı eylemlerde, göstericiler ve polis arasında şiddetli çatışmalar oldu.  Eylemciler, kamplarda kalan göçmenlerin yatakları ve diğer eşyalarını ateşe verdi.


Teknelerle güney limanlarına ulaşan göçmenler, daha sonra ülkenin diğer, özellikle kuzey kentlerindeki kamplara paylaştırılıyor. Yerel yöneticiler de hükümete karşı isyan bayrağını çekerek, ardı ardına artık göçmen ağırlamak istemedikleri yönünde açıklamalar yapıyor.


Ülkenin orta kesiminde yer alan Spoleto kentinde yaşayan rahip Gianfranco Formenton ise ilginç bir şekilde tüm bu yaşananlara tepki gösterdi.


“İSA PEYGAMBER DAHA SERTTİ, BEN DAHA KİBAR DAVRANDIM”


Görev yaptığı Sant’Angelo in Mercole Kilisesi’nin kapısına, “Bu kiliseye ırkçıların girmesi yasaktır. Evinize dönün!” yazısı asan rahip, bununla vermek istediği mesajı ise gazetecilere şöyle açıkladı: “Ne yazık ki benim kiliseme de her kesimden ırkçı geliyor. Artık günümüzün en popüler sloganı, ‘Evinize dönün (göçmen karşıtlarının söylemi) haline geldi. Ben de bu mesajımla, bu sloganı benimseyenlerin, bazı yerlerde özellikle de Tanrı’nın evinde yeri olmadığını anlatmak istiyorum. Öte yandan, bu insanlara karşı çok da kibar davrandığımı belirtmek istiyorum. Zira İsa Peygamber daha sertti bu konularda. Nitekim Matta İncil’inde O’nun, ‘Ben yabancıydım ve siz beni kabul etmediniz. Benden uzak durun, lanetliler, ebedi ateşte yanın.’ sözleri aktarılır.


Göçmenlere karşı takınılan tavrı insanlık dışı olarak yorumlayan rahip, bunların başında gelen aşırı sağcı hareket Casa Pound ile Kuzey Ligi (Lega Nord) partisinin tutumlarının ise, faşist liderler Hitler ve Mussolini’ninki ile aynı olduğunu öne sürdü.  


EKONOMİK KRİZ GÖÇMEN KARŞITLIĞINI TETİKLEDİ


Bağımsız bir sosyal iyileştirme ve araştırma derneği olan Lunaria’nın Şubat ayında hazırladığı bir rapora göre, İtalya’da ırkçılıkla bağlantılı vakalar hızla artıyor. Polis kayıtlardan alınan rakamlara göre, sözlü ve fiziki ırkçı eylemlere maruz kalarak, şikayette bulunanların sayısı 2011 yılında 156 iken, 2014’te bu 998’e yükseldi.


Raporda bunun en büyük nedeninin ise, ekonomik krizin vurduğu halkın, kendilerinin refahı sağlanamazken, göçmenlere kapıları açan siyasete olan tepkisi olduğu belirtiliyor. Bu tablonun, her geçen gün daha güçlü büyüyen ırkçılığın hızla meşruiyet kazanması riski doğurduğu da ifade edildi.