Türkiye’nin Mısır’ın ateşkes planını son anda durdurarak Gazze’de 24 saatlik ateşkes için yeni bir zemin oluşturulması girişimi, Filistin’in El Fetih kanadını kızdırdı. Türkiye ve Katar’ın tutumu nedeniyle Filistin’in tek meşru temsilcisi Filistin Kurtuluş Örgütü’nün (FKÖ) ilk defa Filistin görüşmelerinde masada yer almadığına işaret edildi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, “Türkiye, gece gündüz Gazze’nin yanında olacaktır. Oradaki Filistinli kardeşlerimizin davasını kendi davamız gibi görüyoruz” derken geçici ateşkes için gerçekleştirilen Paris buluşmasına Filistin’in resmi temsilcisi olan FKÖ’nün davet edilmemesi El Fetih’in tepkisine neden oldu.

Filistinli eski bakanlardan Walid Assaf, “Bu Filistin meselesinin tartışıldığı, ancak Filistinlilerin yer almadığı ilk toplantıydı” dedi. Filistin devleti resmen ilan edilmediği için FKÖ, başta BM olmak üzere uluslararası kurumlar tarafından Filistinlilerin muhatabı olarak kabul ediliyor. Filistinli kaynaklar da “FKÖ, Gazze’dekilerin de Batı Şeria’dakilerin de veya diyasporadaki Filistinlilerin de tek temsilcisidir” dedi.

Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas adına El Fetih’ten yapılan açıklamada da “Kendilerini Türkiye ve Katar’ın temsil etmesini isteyenler gidip orada yaşayabilirler” denildi. Abbas, Paris’teki görüşmenin ardından da Türkiye ve Katar’ın arasının açık olduğu Suudi Arabistan’a giderek Kral Abdullah ile bir araya geldi.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu’nun ‘Hamas’ı temsilen’ masaya oturduğu belirtilirken FKÖ, kalıcı ateşkes için kendilerinin ve Mısır’ın katılımının şart olduğunu savunuyor. Kaynaklar, Türkiye’nin FKÖ’yü dışladığını belirtirken “Bu bizi irite eden bir durum, ancak FKÖ, Gazze’deki vahşeti sona erdirecek her adımı memnuniyetle karşılar” görüşünü dile getirdi.

‘Kalıcı ateşkes bizsiz olmaz’

Yetkili, Paris’te ABD, Fransa, İngiltere, Almanya, İtalya, AB, Türkiye ve Katar’ın yer aldığı tablo için siyasi olarak kazananların veya kaybedenlerin önemli olmadığını, Filistinliler ölürken siyasi kazanımların daha sonra tartışılacağını belirterek Filistin’in resmi temsilcisinin ve Mısır’ın yer almadığı kalıcı bir ateşkesin sağlanamayacağını vurguladı. Bügünkü koşulların çok farklı ve hassas olduğuna işaret eden yetkili, Hamas ve Mısır’ın arasının gergin olduğunu, El Fetih-Hamas arasında sorunlar bulunduğunu ve Gazze’de savaş olduğunu anımsatırken “Bütün bu koşullar bir kez daha tekrarlanmaz” dedi. 
 Cumhuriyet'ten Duygu Güvenç.