AKP tarafından demokratikleşme paketi olarak propagandası yapılan yasa tasarısı TBMM Başkanlığı’na sunuldu. Tasarıda, “Kamu faaliyetinin yürütülmesini engellemek” adıyla Gezi eylemleri, ODTÜ yolu protestoları gibi direnişler için 2-5 yıl hapis cezası ön görülüyor. Bu düzenlemeyle beraber herhangi bir direniş, 2 yıllık hapis cezasına kadar geçerli olan “hükmün açıklanmasının ertelenmesi” kapsamından çıkarılıyor.

Tasarıda, mitingler için de TBMM’de grubu bulunan siyasi partilerin ve üye sayısı en fazla olan 3 sendikanın görüşlerinin alınmasını öngörülüyor. “İnanç gereği yaşam tarzı” güvence altına alınırken diğer yaşam tarzları için “düşünce ve kanaate dayalı yaşam tarzı” ifadesi getiriliyor. Nefret suçunda ise “eşcinsellere yönelik suçlar” kapsam dışında tutuluyor.

Cumhuriyet’ten Emine Kaplan’ın haberine göre tasarıda “demokratikleşme”ye dair şu düzenlemeler yapıldı:

Mitinglere siyasi parti onayı: İl ve ilçelerde toplantı ve gösteri yürüyüşü yer ve güzergâhı, kamu düzenini ve genel asayişi bozmayacak ve yurttaşların günlük yaşamını zorlaştırmayacak ve Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasası’nda öngörülen sınırlamalara uyulması kaydıyla TBMM’de grubu bulunan siyasi partilerin il ve ilçe temsilcileri ile en çok üyeye sahip üç sendikanın ve kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının il ve ilçe temsilcilerinin görüşleri alınarak mahallin en büyük mülki amiri tarafından belirlenecek. Açık yerlerdeki toplantılarla yürüyüşler güneş batmadan önce dağılacak biçimde, kapalı yerlerde toplantılar ise saat 24.00’e kadar yapılabilecek

Yasal fişleme: Toplantı ve gösteri yürüyüşlerine katılımcıların ve konuşmacıların ses ve görüntüleri kolluk tarafından kaydedilecek. Elde edilen kayıt ve görüntüler şüphelilerin ve suç delillerinin tespiti dışında başka bir amaçla kullanılamayacak.

Valiye polis önerisiyle dağıtma yetkisi: Toplantı ve gösteri yürüyüşlerdeki gözetim yetkisi hükümet komiserinden alınarak kolluğa verilecek. Gösteri ve yürüyüşün, yasaya aykırı hale dönüşmesi durumunda yetkili kolluk amirinin bildirmesi üzerine mülki amir tarafından sona erdirilmesine karar verilecek.

Gezi, ODTÜ, HES direnişlerine hapis: Cebir veya tehdit kullanarak ya da hukuka aykırı başka bir davranışla bir kamu faaliyetinin yürütülmesine engel olanlara 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verilecek. Buna göre, Gezi Parkı eylemcileri, ODTÜ’de yol yapımına karşı eylem yapanlar ile HES’leri protesto edenler “bir kamu faaliyetinin yürütülmesine” engel oldukları gerekçesiyle hapis cezasıyla yargılanabilecek. Mevcut yasada, 1 yıldan 3 yıla kadar ceza verilmesi hükmü yer alıyor. Paketle direnişçilerin cezasının “erteleme kapsamına alınması”nın önüne geçiliyor.

Yaşam tarzı: Bir kimsenin inanç, düşünce veya kanaatlerinden kaynaklanan yaşam tarzına ilişkin tercihlerine müdahale eden veya bunları değiştirmeye zorlayan kişiye 3 yıla kadar hapis cezası verilecek. “Düşünce veya kanaate göre yaşam tarzı” ifadesi muğlak. Başbakan Tayyip Erdoğan, kızlı-erkekli evlere müdahalenin yaşam tarzına müdahale olmadığını açıklamıştı.

Eşcinsellere nefret kapsam dışı: Dil, ırk, milliyet, renk, cinsiyet, engellilik, siyasi düşünce, felsefi inanç, din veya mezhep farklılığından kaynaklanan nefret nedeniyle bir kişiye taşınmaz mal satışı, kiraya verilmesi, bir hizmetten yararlanması, işe alınmasını engelleyen kişiye 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verilecek. Cinsel yönelime ilişkin nefret suçu ise kapsam dışı tutuldu.