Avrupa’daki seçim kampanyası kapsamında Demirtaş dün Paris’teydi. İlk olarak üç Kürt kadın devrimcinin katledildiği Rue La Fayette’deki Kürdistan Enformasyon Merkezini ziyaret eden Demirtaş daha sonra aşırı sıcağa rağmen Republique Meydanını dolduran binlerce kişiye seslendi.

Konuşmasına Gazze’de yaşanan katliama dikkat çekerek başlayan Demirtaş, İsrail’in saldırganlığının kabul edilemez olduğunu vurguladı. AKP hükümetinin bir taraftan Gazze için ağladıklarını ifade ettiklerini ancak öte yandan İsrail ile silah anlaşmaları yaptıklarını kaydeden Demirtaş, Türkiye’nin iki yüzlü bir siyaset izlediğini belirtti.


İsrail'in Gazze'deki saldırılarına dikkat çeken Selahattin Demirtaş, hükümetin yaptırım olarak İsraille yaptığı anlaşmaları iptal etmesini isterken, "Başbakanın yapması gereken şey İsraili kınamak değil, Türkiye'nin ne gücü varsa, İsrail üzerinde kullanmaktır. Bir taraftan kınayıp diğer taraftan askeri üsleri kullandırmak büyük bir çelişkidir. Hükümet İsrail ile ilşkileri en alt seviyeye düşürmeli, öyle düşürmeli ki Hüseyin Çelik seviyesine düşürülsün. Mümkünse Hüseyin Çelik İsrail'e temsilci olarak gönderilsin" diye konuştu.

Gazze’ye ağlayanların Rojava’daki katliamları da görmediğini söyleyen Demirtaş, herkesi Kobanê direnişine maddi manevi destek vermeye çağırdı.

Tüm halkların, inançların, ezilen kimliklerin, işçilerin ve emekçilerin iradesiyle aday olduğunu vurgulayan Demirtaş, bütün yoksulların, emekçilerin, inançların, kimliklerin, farklılıkların aynı sofrada yemek yediği ve birbiriyle barış içerisinde yaşayabileceği günler aday olduğunu vurguladı. 


Erdoğan'ın, "bunlar mecliste bile yer almamalılar" sözlerine dikkat çeken Demirtaş, "üç fotoğrafa iyi bakın. Hangisi halkın evladı, çalmamış, çırpmamış. Ona oy verin" diyerek yolsuzluklara vurgu yaptı. 

Yeni bir yaşam modeli inşa ettiklerini vurgulayan Demirtaş, çocuk gelinlerin, çocuk tutukluların, doğa katliamlarının olmadığı, işçi haklarının yenmediği,  Munzur ve Hasankeyfin yok edilmediği Türk Kürt ayrımının olmadığı bir model önerdiklerini ve halkın sandığa giderken, bu değerler için oy vermesi gerektiğini hatırlattı. 

İnançların, başı kapalıların, Alevilerin her farklılığın kardeşçe yaşayabileceği bir yaşam modeli için çaba gösterdiklerini belirten Demirtaş, zihniyeti kapalılardan korkulması gerektiğini hatırlattı. 


"Verilen her oyun anlamı, herkese kardeşçe bakıyorum" diyen Demirtaş faşizm ile yönetilen bir ülke istemeyen eşit ve adil bir ülkenin hayalini kuranların sandık başlarına giderek oy kullanmasını talep etti. 

Mevcut iktidara seslenen Demirtaş, "emekçiler ve halkın iradesi sizlerin dizlerini titretecek ve halk size “1 Minute diyecek" dedi.  90 yıllık böylesi bir iktidar anlayışına karşı halkın kendi değerleri için oy kullanmasını isteyen Demirtaş, halkın Kobane ile dayanışmasının öneme vurgu yaptı. 

GÖÇMEN ÖRGÜTLERİNDEN DESTEK


Demirtaş’ın konuşması öncesinde ise Fransa Kürdistan Demokratik Toplum Kordinasyonu,DİDF, ACTİT, HDK Paris bileşenleri, FEDA, CİK,  Alevi Dernekleri, Alınteri'nin temsilcilerinin aralarında bulunduğu 20 kurum temsilcisi sahnede yerini aldı.  Ardından 20 kurumun imzasını taşıyan ve Selahattin Demirtaş’a destek için hazırlanan ortak deklerasyon Fransızca, Türkçe ve Kürtçe olarak okundu. 

Fransa Kürdistan Dostluk Derneği başkanı Sylvie Jan, Fransız Komünist Parti genel sekreteri Pierre Laurent'ı temsilen Anne Sabourin ve Yeşiller Partisinden Jerome Gleizes sahneye çıkarak Selahattin Demirtaş'ın cumhurbaşkanlığı adaylığını desteklediklerini deklere ettiler. 

Mitingde ayrıca Grup Piya, Koma 84, Nuarin ve Tev Çand sanatçıları sahne aldı.ANF