Köstebek skandallarının patlak vermesi üzerine, Alman'yanın istenmeyen kişi ilan ettiği Amerikan Haberalma Teşkilatı CIA'nın Berlin Büro Şefi, Almanya'dan ayrıldı. Süddeutsche Zeitung'un Dışişleri kaynakları tarafından da doğrulanan haberine göre, CIA şefi tarifeli uçakla (17 Temmuz Perşembe günü) öğle saatlerinde Frankfurt'tan ABD'ye uçtu.

Alman Hükümeti, Federal İstihbarat Teşkiltı BND'nin bir görevlisinin iki yıl boyunca Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı NSA ve ABD Gizli Servisi CIA'ye casusluk yaptığının ortaya çıkması ve  hemen ardından Almanya Savunma Bakanlığı'nda bir başka kişinin daha köstebeklik şüphesiyle sorguya alınması üzerine, CIA 'nin Alman'yadaki en üst düzey yetkilisine bir hafta önce “ülkeyi terk et çağrısıö yapmıştı.

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in NSA tarafından geçtiğimiz yıl dinlendiğinin ortaya çıkmasıyla başlayan ve köstebek sıkandallarıyla iyice deşifre olan ABD istihbaratına karşı tepki olarak alınan önlemleri, Almanya'nın “ciddi ve gerekliö gördüğünü belirten Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert'e göre Almanya, ABD ile istihbarat işbirliğini sürdürmekten yana.