Ocak ve Şubat aylarında yapılacak olan 70 sandalyeli Tirol İşçi Odaları seçimlerinde 14 delegeyla ana muhalefet görevini üstlenen Sosyal Demokrat Sendikacılar Fraksiyonun (FSG) evsahipliğinde gerçekleşen panele,Temmuz ayında resmiyet kazanan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Avusturya Birliği tam kodroyla destek verdi. Panelde İstanbul Milletvekili ve DİSK Eski Başkanı Süleyman Çelebi ile Konya Milletvekili Atilla Kart konuşmacı olarak yer aldılar.

ÇELEBİ: “EMEKÇİLER HIRSIZLARDAN HESAP SORACAK”

Konuşmasında Türkiye'deki yolsuzluk skandalına sert ifadelerle yüklenen CHP İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi, birçok Avrupa ülkesinde yolsuzluklara adı karışan siyasilerin, hatta doğrudan sorumlu olmasa bile başbakanların dahi istifa etmekte bir saniye bile düşünmediklerini belirterek Başbakan Erdoğan´ın her zaman olduğu gibi mağduriyet rolü oynadığını söyledi. Türkiye’de yargının AKP tarafından ele geçirildiğini, iktidarın hesap verme korkusuyla geceyarısı operasyonlarıyla yasa çıkarttığını söyleyen Çelebi, herkesten önce emekçilerin bu iktidardan hesap soracağını özellikle belirtti. Avusturya´ daki sendikalar ve sosyal demokratlarla aktif sendikacılık döneminde birçok çalışmaya imza attığını ifade eden Çelebi, eskiden olduğu gibi çok daha güçlü bir  “Emeğin Avrupasını” görmek istediklerini belirterek İşçi Odası seçimlerinde sosyal demokrat dostlarına başarılar diledi.

 

KART :“TÜRKİYE ZARAR GÖRÜYOR”

CHP Konya Milletvekili ve Anayasa Komisyonu Üyesi Atilla Kart ise konuşmasında AKP´nin yargı sisteminde yarattığı tahribatlara değindi. AKP´ nin yandaşlarını ve hükümet üyelerini kollamak adına Türkiye Cumhuriyeti´ nin anayasasına, hukuk ve demokratik yapısına telafisi mümkün olmayacak zararlar verdiğini söyleyen Atilla Kart, AKP ile Cemaat çatışması Türkiye´nin geldiği vahim boyutları anlatmaya yeterlidir şeklinde konuştu. Yolsuzluk skandalı nedeniyle kolluk kuvvetlerinin savcı yerine apar topar siyasi iktidarın emrine sunulmasını başlı başına bir hukuk skandalı olarak tanımlayan Kart, Türkiye´ de hukukun son kırıntılarında bu şekilde ortadan kadırıldığını söyledi. Salonu dolduran vatandaşları Anayasa Uzlaşma Komisyonu çalışmaları hakkında detaylı şekilde bilgilendiren Konya Milletvekili Atilla Kart, CHP´nin komisyonda diğer siyasi partilerle birlikte eşit oy hakkıyla yer aldığının altını çizdi.

 

UNTERRAİNER: “AYNI GÜN HÜKÜMET ÇÖKER”

Panelde konuşmacı olarak yer alan Avusturya Sosyal Demokrat Partisi (SPÖ) Federal  Milletvekili Max Unterrainer CHP Milletvekillerinin açıklamalarını hayretle izlediğini, Türkiye'de yaşanan yolsuzluk skandalının Avusturya´da yaşanması halinde değil bakanların istifa etmesini, hükümetin aynı gün çökeceğini söyledi. Max Unterrainer CHP Avusturya Birliğine Avusturya´daki çalışmalarında başarılar dileyerek FSG´ ye verdikleri destekten dolayı CHP Milletvekillerine de teşekkürlerini sundu. FSG Tirol Başkanı Günter Mayr ise, Tirol´de hiç bu kadar geniş katılımlı bir etkinliğin gerçekleşmediğini belirterek CHP Avusturya Birliğine ve CHP Tirol Temsilciliğine İşçi Odaları seçimlerinde kendilerine verdikleri destekten dolayı teşekkür etti.

 

“PANELE İLGİ OLDUKÇA BÜYÜKTÜ”

Avusturya´nın nüfusu az olan eyaletlerinden olmasına rağmen panele yüzlerce vatandaşımızın ilgi göstermesi CHP´nin bu bölgede temsilcilik aracılığıyla etkili bir çalışma yaptığı yorumlarına neden oldu. Bölge Temsilci Murat Çelik yaptığı açıklama da vatandaşlarımızın iyi bilgilendirildiği ve karşılarında istikrarlı bir CHP örgütlenmesi gördüklerinde AKP´nin yurtdışında ki etkisinin kırılacağına inandığını söyledi. Panele başta CHP Avusturya Birlik Başkanı Filiz Kaynak olmak üzere, CHP Avusturya Kadın Kolları Başkanı Sevgi Kılıç, Yönetim Kurulu Üyeleri Hüseyin Ayık, Sema Kırcalı, CHP İsviçre Birlik Başkanı Salman Coşkun, FSG Delege Adayları Abdülkadir Özdemir, Kadir Solmaz, Mustafa Ekenler, Üretim Sendikası (Pro.Ge) Eyalet Sekreteri Robert Koschin, Avusturya Sendikalar Birliği (ÖGB) Eyalet Başkanı Otto Leist, ÖGB Eyalet Sekreteri Peter Hofer, Pro.Ge Sekreteri Bernhard Höfler, SPÖ Belediye Meclisi Üyesi Victoria Weber, SPÖ Belediye Meclisi Üyesi Helmut Buchacher ve çok sayıda sivil toplum örgütü yöneticisi katıldı. Panelin moderatörlüğünü Avusturya´da Türkçe yayınlanan yerel gazetelerden Sendika Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hasan Kılıç üstlendi. CHP Milletvekileri Süleyman Çelebi ve Atilla Kart panel sonrası Jenbach Alevi Kültür Merkezini´ de ziyaret ederek Alevi yurttaşların sorunlarını yerinde dinlediler.