Sinan Onuş / Ankara


CHP’de 60 kişilik PM için 447, 15 kişilik YDK içinse 98 aday başvurusu oldu. “Çarşaf liste” yöntemiyle yapılan seçim için Kılıçdaroğlu ve İnce’nin yanı sıra Ercan Karakaş ve Fikri Sağlar’ın içinde bulunduğu “Sol Birlik” de üçüncü bir liste çıkardı.

Kurultayın birinci günü genel başkan adaylarından Kemal Kılıçdaroğlu 740 oy alırken, Muharrem İnce’yi tercih eden delegelerin sayısının 415 olması, çekişmeli geçmesi beklenen PM seçimlerini daha da önemli hale getirdi.

Koruma zırhı

Kurultaydan birkaç gün önce CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun daveti üzerine partiye üye olan ve “delegeden çizik yemekten korkmuyorum” açıklaması yapan “Milli Görüş” kökenli Mehmet Bekaroğlu, genel başkanın kontenjanı anlamına gelen 12 kişilik Bilim Yönetim ve Kültür Platformu (BYKP) listesinde yer aldı.

CHP tüzüğüne göre genel başkan, 12 kişilik BYKP listesi hazırlanıyor ve listeden 8 kişi seçilerek direk PM’ye giriyor. Genel başkan böylece PM’ye girememe riski olan isimleri bu listeden aday gösteriyor.

Kurultayın yapıldığı ATO Kongre Merkezi’nin bahçesi, fuayesi ve seçimlerin yapılacağı kat ise PM adaylarının reklam afişleriyle donatıldı.

Bazı adaylar, kurultay salonuna gelenleri pankartlarıyla karşılarken, açılan standlarda da adayların özgeçmişlerinin ve vaatlerinin yer aldığı broşürler dağıtıldı.

PM yarışında dikkat çekici bir rekabet de milletvekilleri arasında yaşandı. CHP’li vekillerin TBMM’deki görevleri yanı sıra parti yönetim organında yer almak için çaba gösterdikleri gözlendi.

PM seçimlerine ise liste matbaadan geç geldiği için akşam saatlerinde geçilebildi. Her bir oy işleminin 20-25 dakkika süreceği belirtilen seçimlerin sonuçlarının ise sabahın ilk ışıklarında ancak belli olması bekleniyor.

Doğu ve Güneydoğu’nun tercihi Kılıçdaroğlu

CHP 18. Olağanüstü Kurultayı’nda ilk gün yapılan genel başkan seçiminin sandık sonuçlarına ilişkin ilginç bilgiler de ortaya çıktı. Kılıçdaroğlu, Doğu ve Güneydoğu’daki 22 ilden 236 delegenin 210'unun oyunu aldı.

Milletvekilleri, PM ve YDK üyelerinin oy kullandığı 1, 2, 3 ve 4 numaralı sandıktaki oyların 210'unu Kılıçdaroğlu, 44'ünü ise Muharrem İnce aldı.