-Mehmet Atak-










DERNEKLEŞMEYE GİDEN YOL HARİTASI


CHP’nin Hamburg ve Schleswig-Holstein temsilcisi Süheyla Kaplan'ın sunum konuşmasından mikrofona gelen Genel Merkez Danışmanı ve Örgütlenme Temsilcisi Ali Kılıç, özellikle Kemal Kılıçdaroğlu’nun Genel Başkanlığı döneminde yurtdışı örgütlenme faaliyetlerine ilk adımın atıldığını belirterek başladığı konuşmasında, Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu başkanlığındaki bir CHP ekibinin Avrupa ülkelerinde yaptığı inceleme ve araştırmalar sonucu, hukuki yönden en ideal örgütlenme  modelinin ‘dernekleşme’ olarak belirlendiğini açıkladı.


Hamburg ve Schleswig- Holstein eyaletlerinden çok sayıda dernek ve kurum temsilcisi ile CHP sempatizanlarının iştirak ettiği bilgilendirme ve görüş alışverişi toplantısında, salona sığmayan kalabalığın da CHP’nin örgütlenme ihtiyacının güzel bir belirtisi olduğunu dile getiren Ali Kılıç, Almanya’nın muhtelif şehirlerinde yapılan toplantılar sonucu 32 kişilik bir Yürütme Kurulu oluşturulduğunu ve ilk planda seçimle belirlenen 9 kişilik Bölge Temsilcilikleri listesinde, CHP Genel Merkezi’nce ufak tefek değişiklikler yapıldığını ifade etti.

Kılıç, önceki hafta Köln’de yapılan Temsilciler toplantısında da, kurulacak olan çatı derneğinin tüzük çalışmalarında sona doğru gelindiğini ve 6 Ocak 2013’teki toplantıda derneğin kurulacağını  söyledi. Dernekleşmenin önce eyaletler, daha sonra da Avrupa çapında şehir şehir  gerçekleşeceğine dikkati çeken Ali Kılıç, bu aşamadan sonra Temsilcilik görevlerinin de sona ereceğini dile getirdi.

Derneklerin Avrupa ülkeleri Genel Merkez arasınzda bir haberleşme köprüsü olacağını olacağına ve CHP’nin prensipleri dahilinde  ama o ülkenin kanunları çerçevesinde  çalışma yapacağına vurgu yapan Kılıç,  ‘’Avrupalı gençlerimizi CHP çatısı altında toplayıp, onları vitrine çıkarmak istiyoruz. Avrupa’nın siyaset kültürünü alan  kariyer sahibi genç  kuşaklardan oluşacak bir parlamentonun, fevkalade olumlu ve uyumlu bir meclis çatısı oluşturacağı muhakkaktır’’ dedi.

ALMANYA’DA BİR MİLYON SEÇMEN


‘’CHP olarak  yurt dışında teşkilatlanmamızın temel felsefesi oy alma hesabına dayalı değildir’’ diyen Ali Kılç, yaklaşık 2,5 milyon vatandaşımızın yaşadığı Almanya’da,  doğrudan bu ülkenin vatandaşlığına  geçmiş olanların haricinde 800 bin ile 1 milyon arası  Türk seçmen bulunduğunu ;  bu rakamın da Türkiye’nin  ancak 2 büyük ilçesinin seçmeni  kadar olduğunu bildirdi ve diğer bazı partilerin yıllar öncesinden başlattıkları örgütlenme çalışmalarına, biraz geç kalmakla birlikte, hızlı bir tempoyla el attıklarını ifade etti. Türkiye’deki insanlarımızın siyaseti  bireysel çıkarları üzerine kurduklarını söyleyen Kılıç’a göre, Avrupa’da yaşayanlar ise bu işe ideolojik olarak olarak bakıyorlar.


Konuşmasının ilk bölümünü  ‘’Türkiye bir iç savaşın içine çekilmek isteniyor. Fakat bu  oyunu bozmak da bizlere düşüyor’’  sözleriyle tamamlayan  Ali Kılıç, bayan dinleyicilerin de büyük ilgi gösterdikleri toplantının ikinci kısmında, kendisine yöneltilen soruları cevaplandırdı.

SORU YAĞMURU DİNMEK BİLMEDİ


SÜLEYMAN KAYHAN: ‘’ Ben uzun yıllardır derneklerde aktif olarak çalıştım ama ön toplantılara maalesef davet edilmedim. Temsilcilerimizin atama ve tayin yoluyla belirlenmesi sebebiyle CHP bizin genimizle oynuyor adeta.. Bu dikta, monarşi yöntemidir. Bu sistem değiştirilmeli, ehliyetli insanlara görev verilmelidir.’’

SERKAN BİÇEN : ‘’3. Nesil gençlerin yolu kapatılmasın.. Gençlik kotası işletilsin.. Yosa gençler başka başka örgütlere katılabilir.’’

REMZİ UYSAL (Lübeck): ‘’Atama değil, seçim sistemi ile temsilciler belirlenmelidir. Bu hazmedilemez..’’

ALİ AKDEMİR: ‘’ CHP Engellilerin sorunlarına eğilecek mi ? Parti olarak bu konudaki politikanız nasıl olacak ?’’

HASAN HÜSEYİN GÜL:
‘’CHP teşkilatlarında vatandaşa karşı bir ilgisizlik görülüyor..’’

ZEYNEP ARSLAN
: ‘’ Türkiye’deki mecliste CHP’nin niçin ağırlığı, dik duruşu yok ?’’

GÖKALP ÖZEKLER (Boksör): ‘’Gençlere yönelik bir faaliyeti olmayan partinin şansı da yoktur. Üvey evlat muamelesi görüyoruz.. Gençler artık ön plana çıkarılmalıdır’’

ŞEMSİ DEMİR :’’Bir milyon seçmen var diyorsunuz ama bir de çifte vatandaşlar var; onlar ne olacak ?’’

SABAHATTİN KAYA (Sanatçı) : ‘’Niçin hep seçimden seçime hatırlanıyoruz ? Derdimizi, sıkıntımızı hiç soran yok.. Burada da yığınla problemimiz var..’

MURAT KAPLAN : ‘’Atamalardaki değişiklikler hiç de hoş karşılanmadı.. CHP kendi kalesine gol attı..’’

FİLİZ DEMİREL (Milletvekili- Yeşiller) : ‘’Sosyal Demokratları hangi şemsiye altında toplayacaksınız ?  Gençlik  kotası yüzde 10’dan yüzde 20’ye çıkarılmalı..’’

İRFAN CÜRE : ‘’Patriot füzelerinin Türkiye’de konuşlandırılmasına Almanya’da bizim partimiz Sol Parti karşı çıktı. CHP de bu konuda karşı duruş sergiledi mi ? Kürt sorunu ve Alevi kimliği konusunda Avrupa’da bir tavır ortaya konuldu mu ? ‘’

ALİ RIZA ŞİMŞEK ( SPD Milletvekili): ‘’CHP’nin yurt dışında yaşayanlar için politikası ne olacaktır ?’’

MESUT SİPAHİ : ‘’Almanya’da kurulacak bir dernek,  direkt olarak Türkiye’deki parti politikasına yönelik çalışma yapıp, fikir üretemez, kanunen..’’

GÜLDAL VİDMAK: ‘’Kadın Kolları’na yönelik çalışmalar ne zaman başlatılacak ? ‘’

NECATİ TURAN : ‘’Bu örgütlenme modelinde bağımsızlık ve Avrupa Birliği  konuları nasıl bir yer bulacak ?’’

  

ALİ KILIÇ: MAÇA 5-0 YENİK BAŞLADIK !


Sorulardan sonra, ‘’Bu akşam ortaya konulan konular ve birbirinden güzel sorular bile, CHP’nin Avrupa’da teşkilatlanmasının ne kadar önem taşıdığının bir göstergesi ve tescilidir. Atatürk’ün maskesinin arkasına sığınılarak Atatürkçülük yapılmasına karşıyız ‘’ şeklinde konuşan Ali Kılıç, hemen hemen herkesin sorularına cevap vereceğini belirterek, özetle şunları söyledi:

-    CHP parti teşkilatınca benimsenmiş olan  Yürütme kurulu ve bölge temsilciliklerinde rol alanların görevleri,  2013 başlarında derneğimiz kurulup resmi hale geldikten sonra otomatikman sona erecektir. Bu arkadaşlarımız isterlerse dernek yönetimlerinde görev alabilirler.

-    Biz yurt dişında maça 5-0 yenik olarak başladık. Daha yeni yeni Uluslararası İlişkiler Masası kurduk. Kadın ve Gençlik Kurultayları yapıldı.. Eksiklerimizi biliyoruz.

-    Kadın ve Gençlik Kotası teşkil edildi.

-    Zaman içinde Avrupa-Türkiye arasında CHP çalışmaları doğrultusunda ortak faaliyetler yapılacaktır.

-    Hiç bir konuda ön yargılı olmayalım.. Konulara buradan bakış ile, içinde yaşayanlar olarak bizim bakışımız başka olabiliyor.

-    Daha önce Bölge temsilcisi olarak Erkan Erçin seçilmişken, Kadın Kotası göz önünde bulundurularak, Genel Merkezce bu göreve geçici olarak Süheyla Kaplan atanmıştır.

Ali Kılıç, tüm katılımcılara teşekkür ederek, son sözü Erkan Erçin’e vereceğini söyledi.

Ve.. ERKAN ERÇİN’DEN BEKLENEN AÇIKLAMA



Hamburg’daki CHP teşkilatlanma ve bilgilendirme toplantısının son konuşmasını yapmak üzere söz verilen eski bölge temsilcisi Erkan Erçin, görevden alınması konusunu bir mesele haline getirmediğini belirterek , ‘’Seçilen arkadaşlarımızla birlikte üzerime dişen her görevi yapacağımı huzurlarınızda ifade ediyorum’’ dedi ve salondakilerde büyük alkış topladı.


Foto: Kadir Taçgın