Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal arasındaki görüşmenin ayrıntıları kulislere yansımaya başladı.

Hürriyet'ten Zeynep Gürcanlı'nın haberine göre; Erdoğan'ın Davutoğlu ya da Kılıçdaroğlu'na hükümet kurma görevi vereceğine dikkat çekiliyor. Erdoğan Baykal görüşmesinde, MHP Lideri Devlet Bahçeli ya da HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş'a hükümet kurma görevini tevdi edeceğine ilişkin hiçbir işaret vermedi.

BAYKAL "GİZLİ GÖRÜŞME İSTEMEM" DEDİ

Erdoğan Baykal görüşmesinin ayarlanması ise, önceki gün gece yarısında Baykal'la Cumhurbaşkanlığı'ndan temasa geçilmesi ile başladı.

Kulislere yansıyan bilgilere göre Baykal, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın görüşme talebine prensipte evet demekle birlikte, "gizli görüşme yapmayacağını" bildirdi, Cumhurbaşkanlığı'nın bu görüşmeyi kamuoyuna açıklamasını şart koştu.

Baykal, Cumhurbaşkanlığı'ndan gelen telefonun ardından CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile temasa geçmeye çalıştı. Ancak saat geç olduğundan dün sabah saat 08.00 sularında kendisiyle, partideki özel kalem müdürü aracılığıyla temasa geçti ve Erdoğan'ın daveti konusunda bilgi verdi.

Yine CHP kulislerine yansıyan bilgilere göre, görüşmenin nerede yapılacağı konusu da ele alındı. Baykal, Saray'a gitme alternatifi üzerinde durmayınca, görüşmenin Dışişleri Bakanlığı resmi ikametgahında olması üzerinde uzlaşıldı.

HER ŞEY GÖRÜŞÜLDÜ

Erdoğan-Baykal görüşmesinde tek bir gündem olmadı. Görüşme "ucu açık" gerçekleşti. Dolayısıyla, koalisyon çalışmalarından, seçim sonuçlarına kadar her türlü konu ele alındı. Baykal, görüşmede Türkiye'deki seçimlerde ortaya çıkan tablo karşısında "bir an önce istikrar getirecek çözümün bulunmasının önemine" vurgu yaptı. Baykal, "Bu konuda herkesin sorumluluğu var. Bu sorumluluk yerine getirilmeli" dedi.

Koalisyon konusunda ise, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, "tüm koalisyon modellerine karşı açık olduğu, saygıdeğer bulduğu" mesajını verdiği öğrenildi. Baykal, CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'na verdiği bilgide, görüşmede erken seçim ihtimali üzerinde de durulduğunu, ancak kendisinin "erken seçimin doğru olmayacağını" Cumhurbaşkanı'na söylediğini de ifade etti.

Baykal'ın Erdoğan'a, "erken seçim olursa tüm 2015 yılı kaybedilir. Üstelik yapılacak bir erken seçimden de yine bir istikrar tablosu çıkması garanti olmaz" dediği öğrenildi.

"AZINLIK HÜKÜMETİ DÜŞÜNCESİ YOK"

Baykal, CHP Lideri Kılıçdaroğlu ile görüşmesinde, Erdoğan'ın "azınlık hükümeti düşüncesi olmadığını" aktardığını da söyledi.