CHP İstanbul Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt, 700 bin civarındaki bakaya/yoklama kaçağının durumunu yazılı önerge ile Başbakan Erdoğan'a sordu.

Milli Savunma Bakanlığı'nın geçtiğimiz Ekim ayında sayıları 700 bini bulan bakaya ve yoklama kaçağının kimlik bilgilerini Emniyet Genel Müdürlüğü’ne vermesinin ardından bu durumda olanların yerel seçimlerde oy kullanma tedirginliği yaşadığını ifade eden Öğüt, seçmen listelerinde isimleri oldukları halde bu durumdakilerin neredeyse tamamının oy kullanamayacağını ifade etti.

Geçtiğimiz Ocak ayında yapılan açıklamaya göre  GBT uygulaması   ile 700 Bin  bakaya/asker kaçağından sadece 4 Bin 920 kişinin yakalanarak askerlik şubelerine teslim edildiği bilgisi ışığında askerlik görevini çeşitli maddi veya manevi sebeplerden gerçekleştiremeyen çok sayıda kişi bulunduğunu belirten CHP'li Öğüt, bu kişilerin yakalanmamak için yerel seçimlerde oy kullanmayacağı ihtimali ile ilgili olarak hükümetin gündeminde bir çalışma olup olmadığını, veya oy kullanma haklarını kullanmaları taktirde yakalanmayacaklarına dair bir açıklama yapılmasının planlanıp planlanmadığını sordu.

CHP'li Öğüt, bedelli askerlik konusunda da değinerek, "Bedelli askerlik ilgili bir yasa çalışması yakın zaman için düşünülmekte midir? Böyle bir çalışma varsa gerçek olgular da göz önünde bulundurularak yaş sınırın  aşağı düşürülmesi planlanmakta mıdır?" sorularını yöneltti.