ABD Genelkurmay Başkanı General Martin Dempsey, İran'ın verdiği destekle çatışmalardan yorgun düşen Suriye Ordusu üzerindeki yükün hafifletilmesinin hedeflendiğini belirtti. Dempsey, Suriye Ordusu'yla ilgili olarak "İkmal ve moralle ilgili sorunları var. Uzun çatışma sürecine bağlı olarak ortaya çıkan yorgunluk belirtileri gösteriyorlar" açıklamasını yaptı.

Martin Dempsey, Türkiye ve Ürdün ile Suriyeli mülteciler için güvenli bölgelerin oluşturulması konusunu görüştüklerini de kaydetti. Güvenli bir limanın yanı sıra bir çeşit uçuşa kapalı bölge oluşturulması konusunun da gündeme geleceğini belirten Genelkurmay Başkanı, ancak bunun tek taraflı olmasını planlamadıklarını vurguladı.

"Öncelik insani yardımların"

ABD Savunma Bakanı Leon Panetta da uçuşa kapalı bölge konusunun ABD için şu anda öncelikli olmadığını, şu anda önceliği insani yardımlar ile Suriye'deki kimyasal ve biyolojik silah tehdidine karşı alınacak önlemler olduğunun altını çizdi.

İran'ın Suriye rejimine yardım ettiğinin açık olduğunu vurgulayan Savunma Bakanı, İran'ın şu anda böyle bir rolü üstlenmek istediğini düşünmediklerini kaydetti. Panetta, "Sonunda çökeceği belli olan bir rejimi desteklemek hem tehlikeli hem de çok daha fazla ölüme neden olacak bir girişim" şeklinde konuştu.  DW/dapd, BW/HK