Mustafa Akpolat

Bergedorf Alevi Kültür Merkezi tarafından düzenlenen bir toplantıya konuşmacı olarak katılan Alman tarihçi, gazeteci ve yazar Dr. Nick Brauns, Ortadoğu coğrafyasında kısa zaman içinde kendinden söz ettiren IŞİD'in yükselişi ve arkasındaki güçlere yönelik düşüncelerini anlattı. BAKM başkanı Alper Doğan'ın açılş konuşmasından ve Gençlik Kolları başkanı Duygu Özkaya'nın bir sunumu sonrası başlanan toplantıya değişik uluslardan ve kurumlardan yoğun ilgi gösterildi.

İŞİD EMPERYALİZMİN BİR ÜRÜNÜDÜR

Konuşmasına ''IŞİD gökten zembille inmedi arkadasında birçok baba ve destekleyen güç bulunmakta'' diye başlayan Dr. Brauns, IŞİD'in Emperyalizmin yüz yılı aşkın süredir devam eden Ortadoğu politikasının bir ürünü olduğunu belirtti. ABD'nin terörist örgüt dediği İŞID'i, NATO üyesi Türkiye nasıl olur da destekler? Milyonluk bir şehir olan Musul'u 24 saatte işgal eden IŞID, nasıl olur da bir kaç bin hafif silahlı gücün koruduğu Kobane'yi iki aydır işgal edemedi? Şeklinde ifade ettiği sorulara cevap veren Dr. Nick Braus, Emperyalizmin bölge ülkeleri ve yönetimleri ile olan ilişkileri ve uyguladığı politikaları konusundaki görüşlerini dile getirdi.



Brauns, Irak hükümetinin yanlış politikasının da Işid'in güçlenmesine hizmet ettiğini, Şiir ağırlıklı yönetim Sünni kesimi dıştalayarak ve baskı altına almaya çalışması ile, İŞID'in kendisine taban bulmasını kolaylaştırdı. Suriye'de ise laikliği baskı uygulayarak hayata geçirmek istemesi sonucu, Sünni kesimlerin Hükümete karşı örgütlenmesinin zeminini yarattı.

İŞSİZ ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİ SAVAŞMAK İÇİN IŞİD'E KATILIYOR

Esat iktidarına karşı, Şeriatçı ve radikal islamcı tüm örgütler önce ÖSO adı altından örgütlendirilerek Batı ve bazı Arap ülkeleri tarafından desteklendi ve finase edildi. Ayrıca tüm dünyadan sapasağlam gençler örgüte katılmak için akın ediyor. Doktor ve mühendisler gibi özel insanlara bile halifelik bugün enteresan geliyor. Mısır ve Kuzey Afrika’da birçok işsiz üniversite mezunu savaşmak için halifeliğe katılıyor. IŞİD, elindeki gücünü Suriye ve Irak’tan bile daha uzun süre tutabilir. Fakat ben halifeliğin çoğunluğu Şii olan Irak’ta genişletebileceklerini sanmıyorum. Çünkü ne olursa olsun İran güçlü ordusuyla araya girecektir. Burada asıl soru IŞİD’in dini gündeminde Şii’lerle mücadeleye devam edip etmeyeceği ve zaten fethedilmiş Sünni bölgelerde politik bir hareket olarak yer alıp almayacağıdır. IŞİD sadece Ezidi, Kürt ve Arap alevilerine değil, kendisine biat etmeyen, emirlerine girmeyen Sünnnilere de katliam uyguladı.'' dedi.

TÜRKİYE'DEN İŞİD'E SİLAH TAŞINDIĞI BİLİNİYOR



Türkiye IŞİD'e ve diğer terör grupların sınırlarından geçmesine olanak sağladığından yana eleştirlere, bin kilometrelik sınırı koruyamadığını iddİa etmesi doğru değil. Tüm sınır boyu dikenli teller, Nöbetçi kuleleri, mayınlı sınır alanları ve diğer modern olanaklarıyla istenilse sınırlarını kontrol altında tutabilir. AKP hükümeti binlerce TIR ile silah ve mühimat taşıdığı biliniyor Sızdırlan ses kayıtlarında ve cemaatle girdiği çıkar çatışması sonucu kamuoyuna yansıyan, MİT'in bizat denetiminde sevkiyat yapılırken yolda durdurulan TIR'larda silah olduğu ve değişik terör gruplarını desteklediği de biliniyor.

Suriye'ye yönelik askeri bir harekat yapabilmenin koşullarını yaratabilmek için, dışarı sızan ve yalanlanmayan ses kayıtlarında MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın, gerekirse Suriye’ye dört adam göndererek Türkiye’ye sekiz füze attırıp gerekçe üreteceğini‘ söyleyerek Süriye'ye girmeyi planladığınıda belirten Dr. Brauns, AKP Hükümeti, RojAva'nın yenilmesi ile PKK'ye da darbe vurmayı amaçlamaktadır dedi.

IŞİD Suudi Arabistan ve Katar tarafından finanse ediliyor. Fakat IŞİD’in yükselmesindeki en kritik destek Türk hükümeti tarafından sağlanıyor. Cihatçılara, Türkiye’den Suriye hükümet güçlerine ve Kürt özerk bölgesi Rojava’da roket saldırılarına izin veriliyor. Türkiye gizli servisi MİT, yüzlerce kamyon dolusu silahı cihatçılara gönderdi. Bunların birçoğu da IŞİD’in elinde bulunuyor. Cihatçılar, Türkiye sınırlarında eğitim yapıyorlar. Yaralı cihatçılar Türkiye hastanelerinde tedavi ediliyorlar. Bazı zamanlarda Türk ordusu, Kesab ve Serekaniye’deki çatışmalarda olduğu gibi ağır silahlarla direkt olarak cihatçıları destekledi. Aynı zamanda Türk büyükleri IŞİD’in kontrolü altında olan bölgelerden Türkiye’ye petrol kaçakçılığına da göz yumuyor. Bu cihatçılar için çok önemli bir gelir kaynağı.

IŞİD DEVLET YAPISIYLA ÖRGÜTLENİYOR

Brauns konuşmasında, ''Suriye hükümeti, Kürtlere destek verdiğini açıklamışı, ancak Türkiye'nin sınıra yaklaşan Suriye uçağını düşürmesi ve hedef almasından sonra, fazla bir şey yapamadığı da biliniyor'. IŞİD sıradan bir terör örgütü değil, devlet şekliyle örgütlenen bir yapı konumunda. El-Kaide ve benzeri örgütler saldırıp geri çekilirken, IŞİD saldırdığı yerleri işgal ederek, yerleşerek güç toplamış ağır silahlara sahip olmuş, petrol kaynaklarını işleterek'te aynı zamanda maddi olarak'ta güçlenmiştir. El-Kaide'nin düşmanı Batı iken, IŞİD, bölgedeki en zayıf kesimleri, Şiileri, Ezidileri ve Kürtleri düşman görerek katliamlar yaparak etkili olmaya çalışmıştır. Bölge ülkelerinden Katar, ''Müslüman Kardeşler'i desteklerken, IŞİD'i direk desteklemiyor olsa da, Türkiye tarzı bir yöntemle dolaylı olarak IŞİD'de destek olmuştur' dedi.