İkamet adreslerine göre New York Başkonsolosluğu'na bağlı olduklarını söyleyen bazı seçmenler, Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) göre farklı adreste bulundukları için oy kullanamadıklarını söyledi.

ABD'de genelinde seçmenlerin yüzde 20'sı oy kullanırken, katılım beklentilerin çok altında kaldı. Adres yanlışlığından dolayı mağdur olan seçmenlerden İsmail Alptekin "Texas eyaletinde hiç yaşamadım ama malesef, YSK'daki adresim Texas çıktı. 14 yıldır New York ve New Jersey bölgelerinde yaşadığım halde neden adresimin Texas çıktığını hiç anlamadım" dedi.

Sorumlu bir vatandaş olarak seçme hakkını kullanmak için zamanından fedakarlık yaparak oy kullanmak üzere New York Başkonsolosluğu'na gittiğini belirten Alptekin, sandık başkanının kendisine New York'ta oy kullanamayacağını söylediğinde çok şaşırdığını söyledi.


Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde New York'ta oy kullandığına değinen Alptekin "Oy kullanacağım yeri daha önceden YSK'dan kontrol ettim ve New York olduğunu gördüm. Ama sandığa gittiğimde oyumu ancak Texas'ta kullanabileceğimi öğrendim. Oysa ben Texas'ta hiç yaşamadım ve orda herhangi bir adresim yok" diye konuştu. 


New York'tan Texas'a uçakla gitmenin 4 saat sürdüğüne dikkat çeken Alptekin, "Bütün yasal işlemlerimi New York'ta yapıyordum. Tekrar adresimi kontrol ettiğimde New York olduğunu gördüm. Ama maalesef oyumu kullanamadım. Bu durumu YSK'ya ve diğer yetkililere aktardım. Ama herhangi bir sonuç alamadım. Sadece teknik hata olduğunu söylediler. Sonra öğrendim ki benim gibi çok sayıda seçmen oy kullanamamış. Bu tarz sorunların çözülmesini istiyoruz" dedi.

Adres hatasından mağdur olan bir başka seçmen İsmail Büyükçelebi de yaşadıklarından şikayetçi. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde New York'ta oy kullanan Büyükçelebi "Milletvekili seçimleri için Florida'nın Miami şehrine gitmem gerektiğini söylediler. Oysa benim adresim New York'ta. Hiç Miami'de yaşamadım. Adresim neden Miami çıktı hiçbir anlam veremedim" dedi.

Bu tarz sorunların bir daha yaşanamaması gerektiğini belirten Büyükçelebi, yaşanan adres sıkıntısında bir kasıt olabileceğini savundu.

Bir başka seçmen Esin Kadiev de adres yanlışlığından dolayı oy kullanamayan isimlerden. New Jersey doğumlu Esin Kadiev, Pennsylvania'da yaşadığı halde Washington DC'de oy kullanması gerektiğini öğrenince oy kullanamamış. New York Başkonsolosluğu'na kayıtlı Kadiev, Washington'da hiç yaşamadığını, aynı adrese kayıtlı annesinin New York'ta oy kullandığını ancak kendinin kullanamadığını söyledi. Kadiev 'Hiç yaşamadığım bir eyalette nasıl adresim olur hiç anlamadım. Adresimin yanlış olmasından dolayı maalesef oy kullanamadım" diye konuştu.

"ADRESİMİ GÜNCELLEDİM AMA SONUÇ DEĞİŞMEDİ"

Bir başka adres mağduru Mustafa Bursal, New York Başkonsolosluğu'na kayıtlı olduğu halde Boston'da oy kullanmak zorunda kalmış. 3 yıldır New Jersey'de yaşayan Bursal, adresini daha önce güncellediğini ve New York Başkonsolosluğu'nda oy kullanması gerektiğini ancak buna muvaffak olamadığını belirtti. Bursal "Normalde adresim New Jersey. Ama oy kullanacağım yer Boston çıktı. Her şeye rağmen oyumu kullanmak için araba ile 4 saat uzaklıktaki Boston'a gittim. Oradaki görevlileri beni tebrik etti. Umarım bir daha bu tarz problemler yaşanmaz" şeklinde konuştu.