İngiltere'deki Chester Üniversitesi'nden John Buckley'e göre her gün oturarak çalıştığınız süreden 3 saati ayakta durarak geçirirseniz bir yıl içinde başka hiç bir şey yapmadan 3 kilo 600 gram verebilirsiniz.

Kendi öğüdünü ilk tutan da Dr Buckley olmuş. 1940'lardan kalma eski bir yüksek masada çalışıyor.

"Aslında bu kadar çok oturmak gerekmiyor" diyor John Buckley.

Üstelik ayakta çalışmak isteyenler için yapılmış bilgisayar masaları da satılıyor. O da olmasa bir çok yeni ofis masasının yüksekliği isteğe göre ayarlanabiliyor.

Hemingway ile Nobakov

Ayakta çalış şiarı aslında yeni de değil.

Ünlü yazar Ernest Hemingway bu tarzın öncülerinden biri.

1950'de yazdığı bir mektupta, "Yazmak ve seyahat etmek ufkunu genişletmese poponu genişletir, ben ayakta yazmayı seviyorum" demiş.

Bir başka ünlü "ayakta yazar" ise Vladimir Nobakov.

Klinik bilimleri ve beslenme bölümü öğretim üyelerinden Doktor Buckley, sandalyeden ayakta çalışmaya geçişin obezliği azaltacağını ve kan dolaşımını artıracağını söylüyor.

Üç saat ayakta durmanın oturmaktan farklı olarak 144 kalori yaktığı üzerinden tezini kanıtlıyor.

"İnsanlar iş yerinde, arabada sonra da televizyonlarının önünde oturuyorlar" diyen Buckley otururken insan metabolizmasının yani alınan gıdaları yakma oranının tamamen minimum düzeyde olduğunu hatırlatıyor.

Küçük ama sürekli değişiklikler

"Bu da normal, çünkü insan vücudunun tasarımı ayakta durmak ve hareket etmeye göre oluşmuş."

Dr Buckley İngiltere'de kamuoyuna sağlık tavsiyeleri veren tıp görevlisine obezlik konusunda danışmanlık sağlayan bir ekibin de içinde.

Yakınlarda çalışma hayatı ve boş vakit geçirme biçimlerinin ne kadar hareketsiz olduğu üzerine bir çok araştırma yayımlandı.

Sonbaharça açıklanan bir araştırmada çok fazla oturmak ile şeker hastalığı arasında kuvvetli bir ilişki olduğuna dikkat çekildi.

Daha önceki bir raporda ise hareketsiz yaşam tarzlarının sağlık açısından yarattığı riskin sigara bağımlılığı kadar yüksek olabileceği vurgulanmıştı.

Dr Buckley günlük hayatınızda yapabileceğiniz küçük ama sürekli değişikliklerin uzun vadeli ve büyük faydalar sağlayacağını söylüyor.