Medical Park Tarsus Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Okan Dost, güneşlenmenin veya bacakları kuma gömmenin kan basıncını artırdığını ve toplardamarların genişlemesine yol açarak varis oluşturduğunu belirtti. Gölgede dinlenilmesini ve mümkün olduğu kadar denizin içinde vakit geçirilmesi gerektiğini kaydeden Dr. Dost, "Suda hareket halinde olunacağı için toplardamarlar çok daha kolay boşalacaktır ve soğuk suyun etkisiyle ciddi bir rahatlama sağlayacaktır" dedi.

Hastalığın ağrı, gece krampları, ısı artışı, ağırlık hissi, yorgunluk hissi, karıncalanma ve kaşıntı gibi şikayetlere neden olduğunu vurgulayan Dr. Dost, varisin neden geliştiği hakkında kesin bir görüş birliği olmadığını ancak bazı kolaylaştırıcı faktörlerin varlığının kabul edildiğini belirtti. Dr. Dost, bunlar arasında yaş, cinsiyet, genetik, hormonlar ve gebelik, uzun süre oturmayı veya ayakta durmayı gerektiren mesleklerde çalışma, obezite, hipertansiyon, diyabet ve kalp yetmezliğinin ön planda olduğunu kaydetti.

Özellikle yaz aylarında varisten korunmak için sıcaktan uzak durmaya önem verilmesi gerektiğini vurgulayan Dr. Okan Dost, şunları söyledi:

"Banyo ve duşun mümkün mertebede ılık suyla yapılması, duş veya banyodan çıkmadan önce ayak bileğinden başlayarak kasıklara kadar soğuk su uygulanması faydalı olur. Yaz aylarında denize girildiği zaman bacakları kumlara gömmek ve direkt güneş ışınlarına maruz kalmak damarların genişlemesine yol açar. Daha çok gölgede dinlenilmeli ve mümkün olduğu kadar deniz içerisinde vakit geçirilmelidir. Suda hareket halinde olunacağı için toplardamarlar çok daha kolay boşalacaktır ve soğuk suyun etkisiyle içerisindeki basıncın düşmesi de ciddi bir rahatlama sağlayacaktır. Kaplıcaları özellikle sıcaktan korunması gereken bu hastalara önermiyor ve kaçınmalarını tavsiye ediyoruz."



TD(OA/CK)