Mısır şurubu (Nişasta Bazlı Şeker) ile bal esansı karıştırılarak elde edilen karışımı bal olarak pazarlayan şirketlerin arasına yenileri ekleniyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, yaptığı kontroller sonucunda “taklit ve tağtiş” bal olduğu anlaşılan markalar açıkladı.

Hatırlanacağı üzere geçen günlerde medyada hızlı bir artış gösteren bal reklamlarında arısız elde edilen balların pazarlandığı ortaya çıkmıştı. Bir devlet kuruluşuna bal satım ihalesine girerek diğer üreticilerden oldukça düşük bir teklif veren üreticinin ballarının diğer bal üreticileri tarafından analiz ettirilmesiyle ortaya çıkan nişasta bazlı şekerle yapılan ballar Bakanlığın gündemine de girmişti.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı dün sitesinde yayımladığı duyuru ile sahte bal markaları ve bu balları üreten şirketleri açıkladı. Laboratuvar analizleri sonucunda taklit ve tağşiş yapıldığı kesinleşen marka ve firmalar şöyle:
Bal Teknesi marka süzme çiçek balı üreten Marmaratürk Bitkisel ve Organik Ürünler Balderesi marka süzme çiçek balı üreten Nurs Lokman Hekim Gıda Tarım Bitki Med. San. Tic. Ltd. Şti.
Balderesi marka süzme çiçek balı üreten Tuana Bitkisel Ürünler Kozmetik Gıda İnş. San. Dış Tic. Ltd. Şti.
Oskar marka süzme çiçek balı üreten Kayserilioğulları Gıda Sanayi Ticaret Limited Maxitat marka süzme çiçek balı üreten Tadaban Gıda Sanayi İç ve Dış Ticaret Limited Şirketi

Sahte bal nasıl oluyor?
Sahte bal, mısır şurubu, fruktoz olarak da bilinen Nişasta Bazlı Şeker (NBŞ) içerisine bal esansı katılarak elde ediliyor. Normal bir baldan farklı görünmeyen bu madde orjinal baldan duyu organlarıyla ayırt edilemiyor. Arı olmadan elde edilen bu sahte balın gerçek baldan ayırt edilmesi ancak labaratuvar koşullarında mümkün.

Sahte balın ana maddesini AKP yaygınlaştırdı
Sahte bal yapımında önemli rol oynayan NBŞ'nin kullanımı AKP döneminde yapılan düzenlemelerle yaygınlaştırıldı. 2011 yılının Haziran ayında hükümet NBŞ’nin kullanım kotasını yüzde 7.5’tan yüzde 15’e çıkardı. Şeker pancarı tarımının tasfiyesinde önemli bir adım olan NBŞ kullanımın yaygınlaştırılması, bu ürünün daha düşük maliyetli olması nedeniyle gıda üreticileri tarafından da desteklendi.

NBŞ’nin önünü açan bir diğer uygulamaysa, NBŞ’nin ürün ambalajlarında şeker olarak geçmesine izin veren mevzuat. Üretici şeker yerine bu kimyasalı kullanıyor ama bunu ambalajında şeker olarak tanımlıyor. Böylece tüketiciler aldıkları ürünlerde NBŞ olduğunu anlamıyor.

NBŞ, vücutta şeker olarak algılanmayan fruktoz içeriyor. Bu nedenle başta karaciğerde şeker birikmesi, obezite ve kanser olmak üzere çeşitli hastalıklara yol açıyor. Sendika.Org