Avrupa Birliği'nin 27 ülkesi, dün akşam saatlerce “Aşı Pasaportu”nu tartıştı.

Aşı olanların, hem karantina yükümlülüğünden, hem de seyahat kısıtlamalarından kurtulması; olmayanların ise bu haklardan mahrum kalmasının eşitliğe uyup uymayacağı konusu ele alındı.

Saatlerce süren tartışmada, “AB içinde tek tip bir aşı pasaportu” fikri ağır bastı. AB Dönem Başkanı ve Almanya Başbakanı Merkel, aşı pasaportu olmayanlara karşı ‘yeniden sınır kontrolleri’nden bahsetti.

Bu, hem mutasyonlu corona virüsüne karşı önlem, hem de aşı pasaportu olmayan AB üyesi ülke vatandaşlarının serbest dolaşımının kısıtlanması anlamına geliyor. Bu durumda, aşı pasaportu olmayanlar AB vizesi de alamayacak.

ŞİMDİ TEST, SONRA PASAPORT

AB'de şu anda Macaristan, Avusturya ve Danimarka sınır kontrolleri yapıyor ve “negatif test” sonucu istiyor. Bu durum, bir süre sonra “Aşı pasaportu” şartına dönecek ve AB'yi de kapsıyor olacak. Bu pasaportun, Dünya Sağlık Örgütü ile mi yoksa sadece AB ile mi yapılacağı da belli değil. Dünya Sağlık Örgütü ile yapılırsa, diğer ülkeler de benzerini bir uygulamayı hayata geçirecek ve dünya çapında birlik sağlanacak.

AB üyesi 27 ülke, dün akşam aşı pasaportunu ve AB'nin yaza kadar yüzde 70'inin aşılanmasını görüştü.

YENİ BİR ZİRVE YAPILACAK

“Tek tip aşı pasaportu ve kuralları” konusunda tam anlaşma olmadığı için Brüksel'de yeni zirve yapılması kararı alındı. Aşı pasaportu fikrini ortaya atan Yunanistan, 2021 turizminin bu şekilde kurtarılacağını savunuyor.

Yunanistan, “Aşılananlar özgürce seyahat edebilmeli. Bu, normale dönüşün tek yolu” derken, buna Portekiz ve Malta destek verdi. İspanya, Hırvatistan ve Avusturya da, benzer görüşü savundu ancak onlar biraz ihtiyatlıydı. Fransa ise, aşı pasaportuyla kolaylık yaşanacak duruma erişilmediğini, acele edilmemesi gerektiğini savunuyor.