Muhafazakar Partili Enfield North bölgesi milletvekili Nick De Bois’nin ev sahipliği yaptığı toplantıya konuşmacı olarak hastaneler için altyapı ve servis hizmeti sunan bir firmada yöneticilik yapan Michael Hobbs, bir süre önce NHS’in Kahramanı Ödülü sahibi Dr. Mehmet Manisalı, Türk Oftalmoloji Derneği Başkanı ve Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Kaynak katıldılar. Aralarında Southgate milletvekili David Burrowes’ın da bulunduğu kalabalık bir dinleyici topluluğunun hazır bulunduğu toplantının açılış konuşmasını yapan milletvekili Nick De Bois, bu tür bir toplantıya dahil olmasında seçim bölgesinde çok sayıda Türkiye ve Kıbrıslı göçmenin yaşamasının etkili olduğunu söyleyerek başladı.


Kuzey Londra’nın iki ayrı bölgesinde ortalama yaşam süresinin, 12 yıl fark ettiğine dikkat çeken De Bois, sağlıkçı, akademisyen ve politikacıların bu konuya özel olarak ‘eğilmesi’ gerektiğine inandığını ifade etti. Başkent genelinde şeker hastalığından etkilenenlerin oranının popülasyonun yüzde 12’sine denk geldiğini de belirten milletvekili, Türkçe konuşan toplumda bu oranın yüzde 17’ye çıktığına işaret etti. De Bois; “NHS bütçesinin yüzde 10’unu oluşturan yaklaşık 12 milyar sterlin her yıl ‘diyabet’ hastaları için harcanıyor. Veriler halen ülke genelindeki 3 milyon diabetik hasta sayısının, önümüzdeki 10 yılda iki katına çıkabileceğini gösteriyor.


Araştırmalara göre yüksek risk grubunda bulunan Asyalı ve Türkçe konuşan göçmenlerin bu konuda bilinçlendirilmesi için çalışmalar yapılması gerekiyor. Bu konuda ITSEB gibi kuruluşlarla işbirliğine gidilerek kampanyalar ve ücretsiz sağlık testlerinin yoğunlaştırılması gerekiyor” dedi.

Toplantının ITSEB adına açış konuşmasını yapan Dr. Mahmut Doğramacı ise, İngiltere’de olduğu gibi pek çok ülkede hükümetlerin sağlık harcamalarında ‘kesintiye’ gittiklerini belirterek, bu durumun sağlık hizmetlerinin kalitesi konusunda insanları ‘kaygılandırdığını’ vurguladı. ITSEB olarak dünyada sağlık hizmetlerinin kalitesini tartışmaya açmak istediklerini aktaran Doğramacı, İngiltere’de ulusal gelirin yüzde 9.8’inin Türkiye’de ise yüzde 6.7’sinin sağlığa harcandığını da ifade etti.

Toplantıda, Tooting bölgesinde bulunan St George’s Hastanesi’nde görev yapan Türk Cerrah Mehmet Manisalı da hasta- doktor ilişkileri konusunda bir sunum yaptı. Manisalı, özgeçmişinden pasajlar aktararak yaptığı sunumda, farklı kültürleri tanımanın ve insan psikolojisini anlamaya çalışmanın hasta memnuniyeti için önemli olduğunu anlattı.

36 yıldır İngiltere’de yaşayan Türkiye kökenli doktor bir süre önce, NHS’in çalışanlarına verdiği ‘NHS Hero Award’ ödülüne layık görülmüştü. NHS’e bağlı hastanelerde görev yapan çok sayıda doktorun da katıldığı toplantının son konuşmacısı Türk Oftalmoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Süleyman Kaynak oldu. Türkiye’deki sağlık hizmetlerinin gelişimine ilişkin bilgiler aktaran Kaynak’ın aktardığı çarpıcı istatistiki bilgiler ise dikkat çekti. Her bir Türk vatandaşlarının yılda ortalama 8 kez hastanelere başvurduğunu söyleyen tecrübeli doktor, resmi istatistiklere göre acil servislerin yılda 90 milyondan fazla hasta kabul ettiklerini kaydetti.

Söz konusu rakamın Türkiye’yi toplam nüfustan fazlasının hastanelere başvurduğu tek ülke konumuna soktuğunu vurgulayan Prof. Kaynak, bir soru üzerine söz konusu rakamlar için Sağlık Bakanlığı verilerinin baz alındığını ve bağımsız bir kurul tarafında derlenmediğini söyledi
.