Alibaba Karakaş



hava-ambulansi

İngiltere’deki hava ambulanslarının birçoğu travma birimleri ve merkezleri ile çok yakin bir şekilde çalışan hayır kurumlarının sağladığı bağışlarla temin ediliyor. İngiltere genelinde bulunan 35 hava ambulansı hayır kurumlarının yaptığı bağışlarla finanse edilirken, bu ambulansların daha dinamik bir klinik servis sağlayabilmesi için gereken gelimseler ve iyileştirmeler yine hayır kurumlarına bağlı. Hava Ambulans Birliği Ulusal Müdürü Clive Dickin hava ambulanslarının beş yıl içerisinde çok geliştiğini belirtti.

Dickin “Ambulanslar daha önce olay yerine vardıktan sonra ilk yârdim uygulayıp hastaların hastanelere sevk edilmesini sağlıyordu. Simdi ise olay yerine vardıktan sonra hastalara olay yerinde hayat kurtaran tedavi uygulanabiliyor” dedi. Ayrica Dickin “Daha fazla eğitimle ve hava ambulans servislerinin gecede operasyonda olması ya da hava ambulanslarında kan taşınması gibi gelişmelerle ağır yaralılara daha çok yardım edilip daha fazla hayat kurtaracak bir servis yaratılabilir” dedi.Diğer taraftan Essex & Herts Air Ambulance Trust Medikal Direktörü Dr Maria Smith “Essex hava ambulansları 15 yıl önce hizmete başladığında iki paraşütçü askeri doktor tarafından olay yerine gidiliyordu ve hastalar gereken hastanelere taşınıyordu. 2008’den bu yana hava ambulanslarında paraşütçü askeri doktor ekibi ve bir doktor bulunuyor. Olay yerinde tedavi uygulanabiliyor” dedi.

“Kazalar sadece gündüzleri değil geceleri de meydana geliyor” diyen Smith iş saatlerini akşama kadar uzattıklarını ve çok yakında daha da geç saatlere kadar görev yapacaklarını belirtti. Bunu tek başlarına gerçekleştiremeyeceklerini söyleyen Smith, kendilerine yardımda bulunup destek olan yerel topluma teşekkür etti. İngiltere genelinde yaklaşık olarak her gün 70 olay hava ambulansları tarafından müdahale ediliyor. Her 10 dakikada bir kalkan hava ambulansları yılın 365 gün haklin hizmetinde. Ulusal Hava Ambulans Haftası geçtiğimiz hafta 23-29 Eylül 2013 tarihlerinde kutlandı.