Haber Merkezi


Alman AIDS Vakfı'nın hastalığa ilişkin 2012 yılına ait verilerin yer aldığı yıllık raporu çarpıcı sonuçlar ortaya koydu. Buna göre, büyük şehir sakinleri, AIDS'e daha fazla yakalanıyor.

Raporda, Berlin, Düsseldorf, Frankfurt am Main, Hamburg, Köln, Mannheim, Stuttgart ve Wiesbaden kentlerinde, geçen yıl her 100 bin kişinin 10'dan fazlasında HIV tespit edildiği belirtildi.


Alman AIDS Vakfı'nın raporuna göre, Köln her 100 bin kişiye 12,29 HIV taşıyıcısı oranıyla ilk sırada geliyor. Onu 12,23 ile Stuttgart, 11,40 ile Hamburg izliyor.


2012 yılında büyük kentlerde ve şehirleşmenin yoğun olduğu bölgelerde, yardıma ihtiyacı olan HIV pozitif kişileri finansal açıdan desteklediklerini bildiren Vakıf yetkililerinin verdiği bilgiye göre, yardımın yüzde 33,5'i yani üçte biri Köln, Düsseldorf gibi kentlerin de yer aldığı Kuzey Ren Vestfalya eyaletine aktarıldı. Bunu yüzde 31,7 ile Berlin, Bavyera, Hessen, Baden-Württemberg ve Hamburg takip etti.


Vakfın, 2012 yılında toplam 3 milyon 820 bin euroluk mali kaynağa sahip olduğu bildirdi. Bu paranın bağışlar, mali destek ve faizlerden elde edildiği belirtildi. Bağışlar, bir önceki yıla göre yüzde 16 artış kaydetti.


Alman AIDS Vakfı, geçen yıl toplam 2 bin 233 HIV pozitif ya da AIDS hastası kişiye destek verdi. Yardım talebinde bulunanların yüzde 45'inin kadın olduğu kaydedildi. Robert Koch Enstitüsü'nün verilerine göre, HIV taşıyıcısı ya da AIDS hastalarının sadece yüzde 19'unu kadınlar oluşturuyor.
epd, BS/BG