Yüksek binanın tepesine tırmanarak " Syngenta pesticides kill bees" (Syngenta'nın böcek ilaçları arıları öldürüyor) yazılı pankart asan Greenpace üyeleri,  hükümetten bu ilaçları yasaklamasını istedi. İsviçre'deki arı nüfusu çok büyük oranda azaldı. Bu nedenle hükümet arıları kurtarmaya yönelik bir politika oluşturmak için "Bay Arı" atadı.


Greenpace üyelerinin bu olağanüstü eylemi ardından şirket hızlı bir şekilde yazılı açılama yaparak eyleme tepki gösterdi. Şirket "görevlileri ve binalarının güvenliğini tehlikeye atan illegal eylemleri hoş göremeyeceklerini" belirterek, Greenpace'in eylemlerini bir kovanı bile kurtaramayacağını savundu.


Greenpace yaptığı açıklamada Syngenta şirketi tarafından  Actara ve Cruiser isimleri ile satılan böcek ilaçlarının kimyasal bir molekül olan ve hafif dozda bile olsa arılarda uçma ve yön bulma sorunları yaratan, besin arama kapasitelerini azaltan, arı topluluklarını hastalıklara ve parazitlere karşı kırılgan hale getiren thiamethoxam içerdiğini kaydetti.


Bu böcek ilaçları Fransa, Almanya, Slovenya ve İtalya'da yasaklandı.  14.2 milyar dolar iş hacmi ile Syngenta böcek ilacı üreticilerinin başında geliyor.


Syngenta şirketi kendisini savunarak,  28 Mart günü  ekim alanları etrafında polen bakımından zengin çiçekli alanlar yaratarak ve arıların sağlığına ilişkin araştırma programları oluşturarak arıların sağlığında iyileşme yapmak amacıyla bir plan başlattıklarını söyledi. Şirket Greenpeace'in arıların yok olmasının gerçek nedenleri üzerine durmadığını savunarak, bunların virüsler, hastalıklar,  doğal ortamın yok olması ve besin eksikliği olduğunu belirtti. ANF