Bu kanser türünün risk faktörleri kalıtsal nedenler, kronik iltihaplı bağırsak hastalıkları ve belli başlı yaşam/beslenme alışkanlıkları olarak sıralanıyor.

Hatta artık bağırsak florasının da etkili olduğu biliniyor. Sindirim sisteminde yaşayan mikropların sayısı ve türleri olumlu yönde etkilendiklerinde kanser riski düşüyor.

Bu örneğin yoğurt tüketimiyle olabiliyor. Washington Üniversitesi’nden Xiaabin Zheng fazladan tüketilen yoğurdun sadece bağırsak kanserini değil adenomları da engelleyip engellemeyeceğini araştırdı. 32 bin 606 erkek ve 55 bin 743 kadının katılımıyla gerçekleştirilen araştırmada tüm katılımcılara bir kez endoskopi yapıldı. Erkeklerin 5 bin 811’inde, kadınların 8 bin 116’sında adenom geliştiği tespit edildi. Haftada iki porsiyon veya daha fazla yoğurt tüketen erkeklerde adenom riskinin yüzde 19 daha düşük olduğu görüldü. Kötü huylu tümöre dönüşebilecek adenom riski ise yüzde 26 azaldı. Her ne kadar yoğurt tüketimi ve düşük kanser riski arasındaki bağlantının kanıtlanması gerekiyorsa da Lactobacillus bulgaricus ve Streptococcus thermophilus gibi tipik yoğurt bakterilerinin, bağırsaklardaki zararlı maddeleri indirgeyebileceği düşünülüyor.