Dünya Sağlık Örgütü'nün Avrupa Sağlık Raporu'nda kıta nüfusunun yüzde 59'unun fazla kilolu ya da obez olduğu belirtiliyor.

DSÖ yetkilileri bu durumun bir sonucu olarak günümüz Avrupa gençliğinin "büyükanne ve büyükbabaları kadar uzun yaşayamayabileceğini" söylüyor.

Raporda kanser, şeker hastalığı ve aralarında kalp hastalıklarıyla felç vakalarının da bulunduğu kardiyovasküler hastalıklardan ölümleri azaltan ülkeler övüldü.

Yüksek alkol ve sigara tüketimi

Ancak Avrupa'da yüzde 30 oranında sigara içildiğine dikkat çekildi ve bu oranın en yükseği olduğu vurgulandı.

Avrupa'da 11 litre saf alkole denk gelen yıllık ortalama alkol tüketiminin de dünya ortalamasının üzerinde olduğu ifade edildi.

Bu arada aşırı kilolu ya da obez insan sayıları ülke ülke ele alındığında da yüzde 45 ila 67'lik oranlar ortaya çıktı ve DSÖ bu düzeylerin "alarm verici" olduğunu vurguladı.

DSÖ Avrupa Bölge Direktörü Dr. Zsuzsanna Jakap "Bu raporda umut verici bir ilerleme kaydedildiği görülüyor. Ancak sigara ve alkol tüketimi bu düzeylerde devam ederse kazanımlar yitirilebilir. Bu özellikle büyükanne ve büyükbabaları kadar uzun yaşayamayabilecek gençler için geçerli" dedi.